Със сопата по китарата…

На път е SOPA-та да удари яко Интернет и да го убие.

Интернет се появи и израстна като свободна виртуална реалност, в противовес на все по-контролирания и ограничаван свят, в който живеем.

С гласуването на американския конгрес, ако приемат закона, уж срещу “пиратството” с последната свободна територия напрактика ще бъде приключено.

Като форма на протест реших да пусна този кратък пост и призовавам повече хора да публикуват информация по въпроса.

От друга страна няма да спирам блога, както гледам някои “колеги” са се увлекли по примера на Wikipedia , защото не виждам смисъл да паравя мръсно на читателите си, повечето от които споделят моето мнение по въпроса.
От реакцията на Wikipedia има смисъл, защото се ползва от много хора, включително и от такива, които жадуват да грабнат SOPA-та и да я развъртят по тиквите (опа, по китарите) на Интернет-потребителите.

Виж, едно блогче, посещавано предимно от съмишленици да се напъне да прилича на Wikipedia, малко неудачно ми се вижда.

3 thoughts on “Със сопата по китарата…

  1. Валентин

    Интересно колко подобни закони ще изтърпят овц… гражданите.

    Опитах се да потърся някаква статистика за броя на законите в САЩ, но не успявам да намеря даже и приблизителен брой. Май са толкова много, че никой не се наема да ги брои.

    Потърсих фразата “колко закона има в България” и ми излезе един реален резултат и няколко машинно генерирани.

    Казват, че непознаването на закона не било оправдание. Затова – спрете веднага да правите каквото правите и започнете да четете законите докато…

  2. Богомил Ветров

    Ако погледнем в миналото, ще видим, че бъдещето не е розово. Близо 50 години след Гутенберг печатните преси и издаваните от тях книги създават първата мрежа за разпространение на масова, по смисъла на днешния термин, информация. И макар, че е изградена и развита от частната инициатива, тази мрежа се подлага почти веднага на натиск от различни институционални закони, привилегии и решения. В крайна сметка насилето над книгата се оформя като обичайна практика, по-късно същото се прилага и спрямо печата – така че, ако исаме да променим нещо, този път тябва да действаме по-енергично. Лошото е, че и двете страни не са напълно прави, а няма пространство, в което да се води градивен диалог по темата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *