За подсещане

Населението на България се отличава с особено къса памет. Не знам при другите народи как е, но нашият определено не помни по-дълго, от следващото предаване “по телевизора”, до скоро и до утрешния вестник, но напоследък вестниците и те потънаха в забрава.

Помните ли 1997-а година и предходните? Аз щото помня. Помня как като вземех заплата, бързах да я изхарча още същия ден, защото на следващия не можеше да се купи почти нищо с нея. Помня, как обикалях с огромна раница и две торби в ръце по хранителните борси, да накупя продукти до следващата заплата и как с всичко това се “трупясвах” в трамвая и едвам имах сила да сляза от него, за да се прехвърля на автобус…

Помня и годините след ’97-а, когато нещата се промениха. Не всичко беше както ми се искаше, но определено нещата тръгнаха в положителна посока. Помня и как се смарангяся всичко, когато дойде оня, дето щеше “да ни оправи” за 800 дни. Е, “оправи ни” за много по-малко.

За следващите две правителства, надявам се повече хора да си спомнят, макар че много телевизионна помия изтече междувременно.

Та по въпроса със слабата памет – ето една статия за подсещане:
За Костовите злодейства с “Мариците”

А освен “Мариците” Костов се оказа виновен, че е “затворил” “Кремиковци”, “Балкан”, оръжейните заводи и един куп други неща, макар че неговото правителство ги получи източени и разграбени от предишните.

Пак за припомняне – помни ли някой JES-Air, компанията на Луканов, която източи средства от “Балкан” и беше фалирана след това?

А “Хемус Еър” – компания, която съществува от соц. време като дъщерна на “Балкан”. Е още съществува и само преди месец, мутренското правителство в оставка ѝ направи поредния щедър подарък от имоти на настоящия национален превозвач и на летището.

Пак за подсещане една статия, която често цитирам – за козата, в която Илия Павлов се хвали как е източил Кремиковци и изобщо се обяснява схемата за източване на предприятията. Цитирал съм я не веднъж, но ще продължавам да я цитирам, че белким някой се подсети.

Късата памет винаги е проблем. Води до повтаряне на едни и същи грешки отново и отново. А пред един народ, покосен от алцхаймер, перспективите са мрачни.

5 thoughts on “За подсещане

  1. Римяна

    Костов започна, много зле.
    1 Приватизацията я започна той. След като всички се нахъсаха да си купят кирливи акции и да получат малко безплатни такива. Имам в къщи. В акционерните дружества се настаниха видни политици с големи дялове.
    Та тази прокарана приватизация унищожи икономиката пред очите ми.
    Като се почна от Костов и се Свърши при царчето.
    Сложиха ни листа за 45 дена и ни изкараха на борсата за има няма 5 6 години.
    Поне за това съм свидетел

  2. joe Post author

    Приватизацията тихомълком започна преди Костов. А източването веднага след 1989-а, по схемата фирма на входа и фирма на изхода на предприятията.

    Така че Костов приватизира вече ограбени предприятия, които така или иначе вече не функционираха.

  3. Римяна

    Оф лично неговия министър на труда и социалната политика видях на живо
    Не убеждавай човек който е патил. От всички правителства И от Костов.
    Който изтърва името на демокрацията която започна и сега едва събира 4 процента за парламента. Попитай се защо все пак.

  4. scanman

    @Римяна
    Видяла си министър на живо?!
    Патила си от всички правителства?! И от Костов даже?!
    Да действително много въпроси ни караш да си задаваме:)

  5. joe Post author

    @scanman – работата е сложна. Правителството на Костов наистина затвори наведнъж много предприятия. Вярно, че те вече бяха на практика нефункциониращи, поради “вещото” изсмукване от предишните правителства, но за хората, работещи в тях, Костов е лошият, защото какво се е случвало преди да ги съкратят те не знаят.
    Въпреки че има и хора, които са много наясно с това. Говорил съм с такива и от някои военни заводи, и от други предприятия, много добре си знаят, колко време са били ограбвани фирмите, докато дойдат до фалит, но повечето хора не са наясно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *