Електронните книги в България – защо, как и що така аджеба?

Който се вълнува от темата за електронните книги няма начин да не забележи, че заглавието е почти “щипнато” от тази статия на Христо Блажев. Това е съвсем преднамерено, защото този текст е базиран точно на нея.
Статията подробно обяснява проблемите с електронните книги, защо са скъпи почти колкото книжните, много добре е аргументирана… и е базирана на много голяма грешка. Може би толкова очевидна, че не се забелязва. Да видим:

“Първо имаме почти всички разходи, които си съществуват при издаването на обикновени книги – превод, редакция, корекция, офисни разходи, заплати, осигуровки, данъци и прочие. Надявам се, че веднага ви става ясно, че от уравнението отпада само печат, съхранение и транспорт. Следователно електронната книга е по-евтина от хартиената, но не с много – защото и разходите са по-малко, но не с много: отиваме на -30-40% цена в полза на файла. “

Точно това имах предвид. Ако затънем във философските дебри ще кажем, че текстът сам по себе си е идеален продукт, обаче облечен във вид удобен за употреба става материален и точно върху него се начислява цената… Стоп. Да говорим по човешки.

Грешката, за която говорих е, че себестойността на труда по книгата е разпределена върху предвидените бройки, които могат да се продадат и е начислена цена. Цена, разпределена върху материални обекти.При електронните книги обаче, всъщност книгата е една, която се продава многократно. Електронната книга се доближава до идеалната същност на литературното произведение.

При изчисляване на цената на копие на дадена е-книга явно се подхожда както при хартиените, които няма начин да бъдат по-евтини, защото има някакво очакване, колко книги ще се продадат. Добре, ако хартиеното издание струва 20 лева, защо електронното трябва да е 18? А ако е 2 лева?

Да, ценообразуването не е просто нещо!
Ако става въпрос примерно за издание на съчиненията на Тукидид и две стотинки да е електронното издание, много малко хора ще го купят. Тукидид биха купили колекционери, естети и ценители. Те ще предпочетат луксозно хартиено издание с твърди корици. Електронното издание би било необходимо на специалисти, за да могат лесно да правят справки, да си водят бележки и т.н. Те обаче са малко, така че подобни издания няма начин да бъдат евтини.

От друга страна бестселърите и тези, които наричам еднократки – т.е. книги, които се четат на един дъх и “не те оставят”, докато не ги прочетеш, но след това не предизвикват желание за повторно четене биха се продавали лесно в големи количества на прилични цени. Особено, ако става въпрос за дълга поредица, където вече, освен ценовия проблем идва и въпросът за съхранението и хроничната липса на място. Там електронните книги ще “вървят”.

Да, ама за е-книгите трябват сървъри. Те не са евтини. Ако пък се ползва собствен сървър, харчи ток.
Да, но я да видим цените:
Тук давам линк към един немски сайт, където може да се наеме сървър (виртуален, dedicated, облачна услуга и т.н.), който някои мои приятели и колеги ползват. Вижда се, че цените не са никак непостижими. Особено като се види обемът на предлаганото дисково пространство и се има предвид, че една е-книга е от порядъка на стотина килобайта. Давам този сайт, защото като надеждност и цена е много добро решение, но има и български и други подобни места, където може да се наеме сървър на сносна цена.

Продължаваме напред.

DRM Да, тук вече настъпваме яка мотика. Блажев е обяснил добре проблема с DRM. ОК. За преводните издания няма накъде да се рита. Обаче защо и българските също се товарят с това нещо? Нали много издателства се бият в гърдите, че подкрепят българските автори, а оскъпяват книгите им излишно? Да видим, какво казва статията:

Българските книги? Да, тях можем да издаваме без DRM, така е. Но тогава всеки файл може да бъде копиран безброй пъти.

Мдаа. Така е. Въпросът е, че всеки който може и има склонност да качва книги в “Замундата” може и да свали DRM. Не представлява трудност.
(Едно на ръка, че за хора като мен, които ползват линукс и нямат устройство за четене на е-книги, единственият начин да четат книги с drm е да го свалят. Затова и не купувам книги с drm. Не искам да плащам за нещо, което ми пречи, а и не искам да нарушавам каквото и да било, макар че ако си купя книга, би следвало да мога да я чета, или бъркам нещо?)
Така че, DRM “защитава” единствено интересите на Adobe. Не и на авторите, нито на издателите. Така че аргументът “защита” за българските издания не струва.

Amazon.com Вече може и български книги да се продават през Амазон. Наистина не разбирам, защо повечето българските издатели гледат на Амазон като на враг, а не като възможност? А и защитата на Амазон е наистина защита и се сваля много по-трудно, от цитирания DRM. Писах по-горе, че нямам “четачка”, но ако има достатъчно книги на български на прилични цени, ще си взема Киндъл. То и сега съм го планирал да си взема де.

Булгар! Булгар!
Мда. Това е може би един от най-големите проблеми. Да припомня стария виц: “И пет лева да стане бензино, я пак че карам, и пет стотинки да стане, я пак че краднем!”
Уви, преди време “Читанка” проведе анкета сред ползвателите си, колко време да е гратисният период, след излизане на книга, преди да се появи “на рафтовете” на електронната библиотека. Още отдавна имаше такъв период от две години, но бе проведено допитване. За съжаление много хора гласуваха да няма такъв изобщо! По този случай “читанкаджиите” увеличиха гратиса на 5 години, решение което приветствам. Макар че според мене 2 години са достатъчен период, за да се разпродаде една успешна книга и след него свободният достъп само би увеличил продажбите, но и пет години е добре. Но резултатите от гласуването показват, че много хора не ги е грижа за труда на авторите и издателите. Уви.

“И ко праим тогаз?” Ми, “ко” – нищо.
“Читанка” се грижи за издателите – виж по-горе. В “Замунда” малко хора качват а и малко търсят книги там. Тук-таме че изтекла някоя книга сред няколко потребители, не е проблем. А ако някой издател прекалено се страхува от мечки – Киндъл е сигурно решение. Освен това, когато има евтини книги, много повече хора ще кажат на “замундаджиите”: “Толкова ли не можеш да дадеш 2-3 лева, а ровиш там”. Превъзпитанието на потребителите ще се самоорганизира.

Книгите не са скъпи, а напълно по джоба на читателите, твърдят хора като Александър Кръстев. На такива хора бих препоръчал да си извадят главите от там, където са ги заврели и да си проучат клиентите (да, драги ми издатели, читателите сме ваши клиенти, не забравяйте това!). Като изключим хората, които четат основно издания на Курбай (КУелю + сРодници + БукАЙ), повечето четящи не са заможни хора. (И не, г-н Кръстев, не пуша!) Примерно, някой правил ли е проучване на имотното състояние на читателите да речем на тази книга? И не, номерът “познавам един, дето има много пари и си я купи” не върви. Учили сме статистика, а някои и сме я ползвали.

Търсенето на електронни книги намалява. Моля, дайте по-сериозно. Като се поразрови човек, ще види, че не е така.
Едно линкче.
Второ линкче.
Стига за сега. Дал Гугъл инфо!
Като порови човек вижда, че търсенето на четящи устройства наистина намалява, което е нормално, има насищане все пак. Но продажбите на електронни книги все още расте, макар и със забавени темпове. А и идва смяна на поколенията и тези хора с предразсъдъци спрямо електронните книги ще намаляват все повече. Хартиената книга няма да изчезне скоро, но бъдещето е на електронната.

А сега накъде?
Трудно е да се каже. Може би съществуващите решения на проблема не са най-правилните. Може пък някой български издател да намери по-ефикасен начин за разпространение на електронни книги, така че и читателите, и издателите да са доволни. А знаем, който е първи, той печели най-много.

А начини има.
Вярно е, че музикалната индустрия много се различава от книжната. Обаче в музикалната вече са открили правилното решение: Spotify. От както има Spotify, не съм “свалял” музика.

Не, не,  комисар Колев! И преди не съм свалял… Това са инсинуации!…

ПП
Слагам коментара на Владимир Кабрански тук, тъй като е човек, който е издавал книги и има по-добра представа от нещата:

“Определено не е вярно, че разходите са само с 30-40% по-ниски при електронните книги. Обикновено те се правят, като втори избор за готова и излязла от печат книга. Няма редакция, корекция и разходи за корица. Това са още 30-40%.”

Но даже и без тази корекция, подходът към ценообразуването явно е погрешен.

ППП
Коментар на Парашкева Михова от фейсбук:
Като каза Spotify – Kindle Unlimited е същото. Такса на месец и неограничен достъп до включените заглавия.
Интересно! Значи имало варианти!

Ново развитие по темата:
Както писах тук, “Сиела” вече ползват друга защита, която не пречи на клиентите.
Също така и “КНИГИТЕ.БГ” – електронната книжарница на издателство “Буквите” също вече ползва друга защита, а не противният и безполезен DRM.

8 thoughts on “Електронните книги в България – защо, как и що така аджеба?

  1. Владимир Кабрански

    Определено не е вярно, че разходите са само с 30-40% по-ниски при електронните книги. Обикновено те се правят, като втори избор за готова и излязла от печат книга. Няма редакция, корекция и разходи за корица. Това са още 30-40%.

  2. gost

    И защитата на Амазон е преодолима. Даже да не беше, пак има начини да се заобиколи, макар и да са груби. По тази причина Тор не си дават труда да разчитат на дрм.
    Също така, свалянето на защита е много по-бързо и много по-лесно от сканиране, разпознаване и корекция. Това демотивира доста от традиционните издатели. По-иновативните възприемат интегрален подход към проблема като създават общност, споделят някои неща свободно и т.н техники, за да обвържат потребителите емоционално и да им втълпят идеята, че книгите не се появяват на тоя свят от абсолютното нищо.

  3. joe Post author

    Много по-правилен подход, отколкото с брадвата напред.

  4. ris

    Хм, май няма никаква грешка в статията вземайки в предвид контекста на системата в която живеем. Това, че е-книгата е една и се продава многократно, с нищо не променя факта, че приходите зависят от очакваните продажби – съответно да се заплати труда на автора, редактора и т.н. Единствена разлика е в липсата на хартиения носител (колко точно са процентите няма значение, както и факторите за съхранение и доставка са фиксирани и ясни). Ако оставим идеализирането настрана, и да речем от очаквани 100 единици продажба се реализират 50 заради копиране (крадене) независимо по какъв начин (какъвто и да е файла въпрос на желание е само, и както е написал по-горе gost сканирането и разпознаването са много по-бавни) се стига много бързо да границата в която издателите спират да се занимават. Най-малкото за да не се подиграват с труда на автора, редактора и т.н. Примерът с допитването в читанка е доста показателен.
    Това за булгар, булгар е доста преекспонирано. Просто на запад хората са доста по-добре дресирани, големи глоби и страх да не те хванат. Процентът хора които ценят труда на авторите/издателите и въобще не биха тръгнали да мислят как да го имат без пари е сходен тук или назапад, но в никакъв случай не е преобладаващ.
    Отделно за ценообразуването забравяш най-важното, отново отчитайки контекста на системата. Ако е-книгата струва 5 лв. и успееш да я продадеш за 25 ще постигнеш голям “успех”. Всички десни интелектуалци ще те хвалят. Ще те сочат като предприемач на месеца. Ще си бизнесмена за пример. Ще вдигнеш заплатите на редактори, коректори и т.н. от 100 едници на 150. Ще станеш най-добрия и търсен работодател на годината. Ще платиш на автора вместо 20- 30 процента. Всички автори ще искат при теб да идват. Всички тези неща нямат нищо общо с това което пишеш, а са водещите в сегашно време.

    За мен решения базирани на постоянна връзка с нета са нелепи и най-меко казано тъпи когато говорим за книги. Това, че се възползваме от мрежата почти постоянно, си е невероятен плюс на днешното време, но това си е друга бира.

  5. joe Post author

    @ris – съгласен съм с повечето неща,които казваш. За “предприемача на месеца” е така, ама ако успееш да смъкнеш цената на книгата от 5 на 2 лева и продадеш повече копия ще направиш по-голяма печалба.

  6. Pingback: Браво на „Сиела“ « Пещерата на неандерталеца

  7. Иван

    Вярно, че е по-бавен и трудоемък процес сканирането и разпознаването на буквите, но най-тежката част–ръчните корекции вече почти не са фактор. Дори на снимано с телефон( а това е бързо), последният Abbyy Fine reader e просто брутално добър в дигитализирането и разпознаването на кирилица. А навремето не беше така, дори с бавно и прецизно сканиран текст.
    Тъй че издателите да дигитализират смело.

  8. joe Post author

    @Иван – издателите няма нужда да сканират. Те разполагат с текста в електронен вид, остава само да го конвертират. А като гледам, даже и това не се стараят да правят. Купих си наскоро електронното издание на “Хавра” от онлайн книжарницата на Сиела. Просто бяха налели директно файла от програмата, която ползват, не ги знам Quark, Indesign или нещо подобно. Директно с пренасянията на думите, които на електронното издание излизат на съвсем нелепи места по средата на реда…
    Така че жалбите на издателите, че електронното издание струвало много въобще не вървят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *