Мултикултуризъм, политкоректност, 1984

Да си кажа и аз приказката за Лидъл и кръстовете.
За тези, които са били в информационен вакуум да обясня за що иде реч.
На определени лидълски продукти има снимка на гръцки пейзаж, на който има цървки. Някой много политкоректен дизайнер, дали на своя глава или под давление решава да заличи кръстовете на църквите, че да не се обиди някой. Може пък да не е бил политкоректен, а да е бил от тези, обиждащите се и да го е направил, защото знае, че ще му се размине.

Тук не става въпрос за премахване на религиозни символи от даден продукт – много атеисти казаха: “Защо трябва да има кръстове на сирене, какво толкова?”. Не, в случая става въпрос за фалшифициране на снимка в стил “1984”, за да отговаря на текущите политически настроения.
От друга страна същата търговска верига не премахва друг религиозен символ от други продукти:

Да, тук говорим точно за религиозен символ, който присъства на опаковката, а не за част от действителен пейзаж. И това е политкоректно и не накърнява ничии чувства.

Всъщност, проблемът въобще не се ограничава в рамките на споровете между различни религии.
Става въпрос за борба между различни цивилизации, при която нашата сама се поставя в поза “партер” (да го кажа по-меко, сещате се какво имам предвид).

Ще цитирам част от дискусия във Фейсбук, засягаща точно този проблем:

“Политкоректността повелява да казваш (за отличниците – да мислиш), че най-големите злини в историята са дело на белите хора, а всички останали са техни жертви. Ако по този начин подстрекаваш към вражда на база цвета на кожата, не си расист. Даже си борец – анти-расист. Но ако отбележиш, че прогресът на света винаги се е движил основно от белите хора – всичко, което дефинира модерния свят: развитието на науката, икономиката, технологиите, промените в обществата – зачитането на човешките права, отношението към расите(!), сексуалността, равнопоставеността на жените… – тогава си зъл долен расист, който дори трябва да бъде преследван от закона.”

Цялата дискусия – тук.

Аз предпочитам нашата цивилизация пред тази, която се обижда от почти всичко, свързано с нашата и иска да ни върне поне 500 години назад. За това, въпреки че както редовните ми читатели знаят съм убеден атеист, не приемам премахването на кръстове от снимка за допустимо. Добра или лоша, нашата цивилизация има християнска основа и кръстовете са част от историята ѝ. Да, би трябвало и там да си останат – в историята, но това е друг въпрос. Но когато някой иска да промени пейзажа, историята, документи или друго заради криво разбрана “коректност” – не мога да го приема.

Да, твърдо смятам, че мястото на ВСЯКА религия е в историята. Твърдо съм против изучаването на вероучение и всякакви религиозни бози. Но също съм против рушененто на църкви и други храмове, както и привеждането им в “политкоректен” вид, било на снимка, било по друг начин.

Всички обиждащи се, щом искате да живеете тук, приемайте нашата действителност, или си ходете там, където няма какво да ви “обижда”.
– Да, тук има църкви и на тях има кръстове. Това е положението. Ако не ви изнася, ходете там, където такива няма.
– Да, тук жените ходят с къси поли и панталони, а на плажа с бикини или монокини. Щом това ви дразни, идете там, където жените са опаковани в скафандри – достатъчно такива страни има.
– И не, ако една жена е с голи крака, това въобще не значи, че гори от нетърпение да се запознае отблизо с мазните ви телеса. Просто тя е свободна жена, за разлика от вашите и ходи така, както ѝ е най-удобно и както ѝ харесва.
– Да, тук ходим на ресторанти, мачове и концерти. Щом това обижда нещо там във вашите разбирания, идете където хората не го правят, а не взривявайте нашите мачове и концерти.
– Да, тук ядем свинско и вашите проблеми със свинското не ни интересуват!
И така нататък – щом нещо те дразни или обижда, отиваш там, където това го няма, а не настояваш цяла цивилизация да се промени, щото не било според твоите разбирания.

А на нашенските толерасти и мултикултуристи ще кажа – затворете си гъзовете, ако обичате, че от това, което се задава, не само боли, а е страшно! И не искаме заради вашата гламавост и останалите да го отнесем!

Един чудесен анализ по темата.
И още един
 
Още по темата. Може би най-доброто засега.
ПП
На атеистите, които казват “какво толкова” ще напомня, че тези, които се обиждат от кръстове смятат атеизма за още по-лошо нещо от християнството.  В много страни  няма да ви обезглавят, ако сте християни, но за атеизъм – веднага.

 

6 thoughts on “Мултикултуризъм, политкоректност, 1984

  1. Чичопей

    Интересно наблюдение.

    Всъщност, на мен ми изглежда, че нашата цивилизация има много повече общо с политеизма и атеизма от предхристиянски и съответно предислямски времена. За добро или за лошо, множество ключови философски,политически и обществени концепции, както и някои научни основи и технологични практики, които са съставни части на съвременните цивилизации, са породени и развивани във времена, в които нито християнството, нито исляма или будизма са имали доминиращи позиции или въобще не са съществували. Сещам се за древните Гърция и Рим примерно. В последствие, цивилизации на формално доминирани от различни монотеистични религии общества, в различни форми адаптират минали постижения, развиват ги и допринасят по един или друг начин за развиването на цивилизацията ни, до състоянието и днес,така че да се каже, че цивилизацията ни е с християнска основа, не е много редно. И едно леко отдалечено от темата, но важно за проседяването на корена на проблема уточнение. Доколкото мога да преценя от достъпната ми информация по темата, методите на действие и идеологичната обосновка на религиозно обвързаните общности (от едно и също вероизповедание или по-точно, споделящи една и съща дума използвана за обобщаването на вероизповеданието им) съществено са се различавали с течение на времето и с промяната на мястото и участниците. В контекста на това, обобщаването с понятия като християнство или ислям (примерно), както и акцентирането върху обобщаващи религиозни символи като кръстове и полумесеци е твърде неподходящо в съществена част от споровете и конфликтите, които поне формално са религиозно обвързани.

    В случая,конфликтния момент заради определен религиозен символ и архитектурен факт/опаковка/дизайн/продукт и модифицирането им по определен начин, е само един от примерите за това доколко са сбъркани възприятията на значителна част от хората, когато става дума за религия и история.
    Според мен, в случая решението за модификацията е взето по-скоро за защита от евентуални съдебни дела, защото в ЕС членките има съответните закони за вероизповеданията и за търговията, които като правило се опитват да не поощряват смесването на търговията и религията, с някои относително конкретизирани изключения. Финансовите разходи за търговската верига в случай на съдебно дело вероятно биха били нищожни за тях (независимо дали спорът е спечелен или загубен), но публичността която носи със себе си подобен инцидент и необходимостта да заявят една или друга позиция вероятно ще увреди търговията им с хората които по един или друг начин се асоциират с въпросния религиозен символ или взимат присърце налиието или неналичието му. Просто нямат печеливш ход при такъв вид публичност. А и да не забравяме възможностите за нелоялни конкуренти и други недоброжелатели, които могат да се възползват в случая.Така че, такава модификация може да се причисли към прагматичните решения. А в случай, че за друг, различен религиозен символ върху продукт не са приложили същите практики, означава че във втория случай ще бъдат уязвими именно в съответсвие с гореописаното и който е достатъчно мотивиран, може да предприеме съответните действия.

    пп:
    В заглавието на поста изглежда има изядена буква, освен ако не е с някаква иронична цел написано така ?

  2. joe Post author

    Благодаря за корекцията. Не бях забелязал.
    Колкото за смесването на търговията с религията, както се вижда на снимката, Лидл не се притесняват да го правят.

  3. юнак гюро

    Странно защо не се използва друг емблематичен пейзаж от Гърция, античен .

  4. joe Post author

    @юнак гюро – предполагам, как е станала работата. Дизайнерската фирма е предложила няколко варианта за опаковки. Някой е харесал този пейзаж и казал – това ще е и дизайнерите са направили опаковката. Може кръстовете да са били премахнати вече от някой политкоректен (или правоверен) дизайнер, още при избирането на картинката, но човекът, който я е избирал не е познавал пейзажа и не му е направило впечатление. Мисля, че Лидл в случая нямат вина, а дизайнерската фирма.

  5. Ирония Идиотова

    Написах коментар и се надявам да е за одобрение, защото ,ако не е, май съм го пратила някъде из дебрите на нещата ти,дано не и в нещата на други хора. Поотвикнала съм аз и не гледам къде ”сендвам” 🙂

  6. joe Post author

    @Ирония Идиотова – Хмм, освен този коментар, не откривам друг от теб

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *