И още малко за Дисни

Мислих си тия дни, какъв точно им е проблемът на Дисни. Защо уж направиха нещо, което се води продължение на “Междузвездни войни”, на пръв поглед прилича на “Междузвездни войни”, но след като го изгледаш, остава едно чувство, че са ти пробутали яко менте и че всъщност нещата имат малко общо с “Войните”.

В предишния пост цитирах няколко мнения на други фенове. Но мисля, че открих какво всъщност не им е наред на Дисни.

Когато Уолт Дисни поставя основите на съвременната мега компания, всичко което прави е ново, революционно. Той създава една нова приказна вселена с непознати досега герои. Но това е било в началото на 20-век.

В последно време “Дисни” не са създали нищо оригинално. Най-успешните им проекти са преработки на стари приказки. Много променени, разказани по нов начин, различен от оригинала, но все пак стари истории. Да видим – “Малката русалка„, “Аладин”, “Рапунцел”, “Пепеляшка”, “Красавицата и звяра” и още много. Нещо ново и оригинално? Може би “Покахонтас”, ако затворим и двете очи и примижим с третото.

Какво? “Хана Монтана” ли дочувам от ъгъла? И Джъстин Бийбър. Оп, извинявам се. Това последното не беше филм.

Да, от ония времена, когато “Дисни” бяха новатори, датира и първата анимационна версия на “Снежанка и седемте джуджета” и това наистина е било оригинално. Но от много време основната дейност на компанията е да претоплят стари манджи, да преразказват стари приказки по техен начин.

Затова и “Дисни” се захванаха със StarWars. Няма какво да се лъжем -“Войните” са си приказка. Приказка, която въздейства на малки и големи и кара дърти хора да се вдетиняват, но приказка. И верни на себе си “Дисни” се докопаха до приказката и я преразказаха по свой начин. Без да се съобразяват със същността ѝ, без да им пука за близо 40 годишното наследство от книги, игри и анимации, от Канона и Легендите, градени досега.

А че Дисни преразказват старите истории всеки, който погледне обективно ще се съгласи. Епизод VII бе лошо повторение на епизод IV. Изключително лошо. Малко по темата тук.

Както чета за Епизод VIII, повторенията продължават. Цитирани бяха в Мрежата много паралели с епизод V. Битката на Люк с Доналд Дък, извинявам се, с Кайло Рен повтаряла битката на Оби-Уан с Дарт Вейдър и т.н.

Дисни за съжаление повториха отново това, което основно правят. Преразказват приказки. В някои случаи им се получава добре. Но една добра приказка, вкарана в калъпа на Дисни може да бъде само окепазена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *