Далаверинг къмпани

Миналият четвъртък ми се наложи да мина през градинката до Народното събрание. Неочаквано там заварих сбирка на еколози. Поостанах малко, ако бях разбрал за събитието по-рано, щях да си планирам деня така, че да поседя там по-дълго, но това са подробности.

Една от темите, които ораторите застъпваха, беше наказателната процедура срещу България заради екомрежата “Натура 2000”, която Европейската комисия започна
Всички ръкопляскаха, аз също. Но си мисля за тази държавата, чиито поданици се радват на наказателна процедура срещу нея. И какви са тия поданици, които вместо да протестират, се радват на наказнието? Мазохисти? Нее! Точно тези, на които не им пука, не се интересуват, не знаят какво става около тях, те са мазохистите. Или просто, както Григор ги нарича – добитък.

Какво е държавата? Както един приятел обича да казва – “банда чиновници”. Чиновници, които трябва да обслужват интересите на населението. Но нашата банда чиновници предпочита да облужва само интересите на много ограничена прослойка от населението. Интересите на която прослойка за съжаление непрекъснато са в остър конфликт с останалите части. Интереси, ограничени единствено в далаверата, келепира, печалбата на всяка цена! Независимо дали цената е унищожена природа, изгубени завинаги исторически паметници на културата, или пряко животът на не-толкова интересната за чиновниците част от населението.

Много се говори и писа за застрояването на Рила, за Иракли, за Странджа.
Нова сеч заплашва Велико Търново със свлачища и наводнения. Живял съм в Търново и познавм района, за който става въпрос, така че съзнавам, че опасностите за града, за които говори г-н Бонев в цитираната статия са напълно реални.

Сценарият е добре познат от безбройните свлачища из цялата страна, при които загиват и хора.

Язовири преливат, унищожават цели селища, парите за предотвратяване на щетите се “усвояват”, на следващата година бедствието се повтаря…

Важното е далаверата да върви!

В името на далаверата, преди десетина години повече от три милиона души – София и околностите й бяха лишени от вода, като препълнените язовир Искър и Панчаревското езеро бяха източени за около 5 дни. През цялото лято Искър течеше пълноводен, а знам през другите години как изглежда Искър през лятото. Бяха бити хора от Сапарева баня, Сапарево и Овчарци, излязли да за протестират срещу обезводняването на земята им. Управляващите за пореден път майсторски приложиха опита от древността да настроят потърпевшите срещу протестиращите.

И в крайна сметка за какво – за построяването на един каптаж, с нищожен капацитет спрямо потреблението на София, който на всичко отгоре работи точно 6 месеца. Да – словом шест месеца! След въпросните месеци стана свличане на земни маси и от тогава каптажът не е работил нито ден. Нито някой се е интересувал от него. Но все още се случва някой политик да се изтъпани и да се бие в гърдите, как без “Проекта Рила” София щяла да мре от жажда.

Но всичко това е без значение. Важното е, че едни пари са били усвоени, жадните най-накрая напоени, а битият си е бит, е… е така де.

Улиците на София, а и на другите големи градове вече приличат на средновековните. Комшиите от двете страни на улицата могат да си подават предмети и хранителни продукти през прозореца, както и да хвърлят сантасето, така както всеки си седи в своята къща. Детски площадки, градинки, зелени площи – всичко това са понятия от миналото. На малкото свободно място живеещите в новопостроените сгради трябва да паркират колите си на няколко етажа, а пешеходците да усвоят левитацията.

Но това е без значение. Важното е далаверингът да не спира.

Едва ли някой не знае, какво се случи тия дни с ЦСКА.

Аз, въпреки че съм потомствен левскар, съм силно, хм възмутен е слаба дума, от станалото.
ЦСКА е отбор, който е често е бил лицето на България пред света. И я е представял достойно!

И в крайна сметка група… политици… да си го кажем направо сраха върху това лице!
Като след като “усвоиха” парите на отбора, имаха наглостта да помолят феновете за финансова помощ!

Дебелоочието и гьонсуратлъка не знаят граници!

В битката за заграбване падат законно продадени имоти, като детски градини, земята в Студентски град в София, която е купена а не национализирана, така че не би трябвало да подлежи на реституция. Неистови апетити има към имотите на БАН, в резултат на което се прави всичко възможно да се спъва работата на академията и дейността й да бъде омаловажена пред населението.

Работещи и печелещи предприятия … продължават да работят. В чужбина. В Румъния, Турция, Украйна и други страни. Българските работници от тези предприятия сега са безработни.

Важното е, че има далавера.

Е има хора, които искат да спрат тази безкрайна далавера. Искат да накрат заспалите да се събудят. Да изкарат добитъка от обора и да му покажат ножа на касапина.
Гледани с насмешка и неразбиране от останалите.

“Лудите, лудите – те да са живи!”

“Hail, Hail, Hail and Kill. Hail and Kill
Hail, Hail, Hail and Kill. Hail and Kill”

Не бе, слушам Manowar по z-rock и си припявам…

9 thoughts on “Далаверинг къмпани

  1. Pingback: Още веднъж за изсичането на гори във Велико Търново | •Бранимир Бонев•

  2. Христина

    Странното е в тази държава, че всички знаем за какво става въпрос! Обаче едиствено подпомагаме и ние с някое друго подкупче системата. Според мен промени към по-добро няма да има. Накрая шапката и кой където може.

  3. joe Post author

    To според мен точно това е целта, да се обезбългари тук, ама сега ще скочи един куп народ, дето ще лавне за “конспиративни теории” и тем подобни мантри, от които ми е дошло до гуша.

    А ти недей така да ме стряскаш – този пост имах намерение да го набутвам в носовете на разни тинейджъри като пример, а сега говориш за “шапки” 🙂

  4. Христина

    Да признавам мислила съм за шапката. Обаче съм тук, освен това все още вярвам в доброто. Но ако се стигне до там, някой ден недай си боже да не мога да храня децата си. Няма да се поколебая и ще го направя !

  5. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » Приказка за нÀуката

  6. Selene

    София да остане жадна без Рила – ами да, точно това ще стане, или поне водата ще е значително отровена, когато курортите бъдат завършени. Зелени площи в града – откъде накъде! Имам чувството, че тези хора като видят зелена площ – било то вековна гора или софийска градинка, където тичат децата, ги обхваща някакво неистово желание да хванат багерите и да я унищожат. Например три централни зелени площи са доста сериозно засегнати от новите метро-спирки. Едната спирка трябва да е в Борисовата градина. С изход в градинката на Народната армия. Или може би там ще е друга спирка – на буквално три минути пеша от предишната? Но има още една спирка! Тя е в градинката на “Кристал”, срещу Военния клуб. На… да видим… пет минути пеша от градинката на Народната армия. Минавам ежедневно покрай изкопите. Засегната е голяма част от Борисовата градина, една четвърт от Народната армия и половината от “Кристал”. Не знам какъв е далаверингът в случая, но бас хващам, че е голям келепира.
    И да, ЕС ни санкционира и тия санкции са от нашите данъци, а не от джоба на политиците, допуснали безобразията, затова и тези политици няма да се спрат. Пука им за парите на българите.
    Дано бройката на хората, които искат да спрат далаверата нараства. Че иначе сме изгубени. А аз нямам намерение да ходя никъде. /:

  7. joe Post author

    То ако замине гората в Рила, София може да не ожаднее много, ама сума други селища ще са в бедствено положение – безводие, свлачища и сума други прелести. Да не говорим, че на климата в цялата стана ще се отрази.

  8. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » Уморените коне ги убиват, нали?

  9. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » Строим за роднината!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *