Шшш-т там, в ъгъла!

ЦензураСигурно вече досаждам и на най-упоритите си читатели с еднообразните постове, започнали от тук , а и предишните, от БАН-ския цикъл.

Но като прочетох за неволите на Светльо Александров (известен също като Звездичко във форумното пространство) с форума на бгмама, не можах да се сдържа.

Преди време случайно бях попаднал в “бгмама” на някакви безумия, относно микровълновите печки. Засърбяха ме ръцете да се региистрирам, и като физик да се опитам да внеса яснота. После се отказах. Много от пишещите ми направиха впечатление, че са от този тип, силно уверени в своето мнение и нетърпящи различно, за които “една приятелка каза” е много по-меродавно, от мнението на специалиста. Така че реших да си спестя нервите.

Звездичко обаче е имал нещастието да се натресе сред морето от “експерти” в популярния сайт и съответно да бъде удавен от вълните на “компетентността”.

На пръв поглед – голяма работа. Във форума на няк’ви истерични лелки, на няк’ъв там му затворили устата.

Но погледнато не толкова лекомислено, нещата вече не изглеждат така елементарни.

БГ-мама е форум, обединяващ много посетители, не само майки. Действително, една такава общност може да влияе на мнението на членовете си. Съответно те на роднините си и т.н. по веригата. Т.е. “Бг-Мама” се явява авторитетна инстанция, а за ролята на авторитетите вече сме говорили .

Медиите по принцип играят ролята на пъдари на обшественото мнение. В смисъл да го насочват в желаната за управляващите (или за собствениците на медията) посока. Начини много, но най-употребяваният е или изобщо да не се дава думата на експерти с различно мнение от желаното, или ако се даде, те да бъдат представени в неприятна светлина, да има контра “експерт”, който да ги осмее и прочие.

Но един обществен форум, независим от властимащите би трябвало да е свободен, да представя възможност да се чуят различни мнения, стига да са поднесени културно, без обиди.

Случаят със Светослав Александров и “БгМама” е показателен за две неща.

Първо за толерантността в обществото към различното от мнението на тълпата.
Второ – за нивото на общата култура и образованието. Фактът, че на един експерт по дискутираните въпроси му се затваря устата, а се предпочитат апокалиптичните писания от “жълти” източници, не почиващи на никави реални изследвания, някои от които напълно абсурдни, други псевдо научни, звучащи наукоподобно само за хора, много далече от обсъждания проблем е показателен за обществото.

Ако г-н Александров беше “експерт” от вестник “Врачка”, предполагам мнението му щеше да “тежи”. Но той е само “прост научен работник” – да цитирам добре известния български филм.

В този пост няма да адвокатствам на Светльо, няма да опитвам да доказвам, дали той е прав, или опонентите му. Може би ще се спра на конфликтните теми, заради които г-н Александров е бил низвергнат в някой друг пост.

Това, на което искам да наблегна пак и пак е, че мнението на експерта, на човека с адекватното на темата на спора образование е цензурирано. Не става въпрос за приемане или отхвърляне на мнението, а за директна забрана на правото на изказване на специалиста.

А форумът “Бг-Мама” е доста представителна извадка, която дава яснота за нивото на обществото като цяло, за отношението към образованието, науката и компетентността.

34 thoughts on “Шшш-т там, в ъгъла!

  1. Таня

    Абсолютно прав си за това, какво олицетворява форумът БГ-мама. Освен да си направи извод човек, друго не може там, защото войнствените мами ще те низвергнат.

    Много хубав пост, благодаря – доказах си за пореден път, че там е загуба на време само.

  2. frog

    Ще спестя мнението си за Светльо. :)Но иначе не виждам какво може да прави един нормален човек в онзи кокошарник, освен да се лигави.

  3. joe Post author

    @frog
    А, че не е – не е 🙂
    Но не може да отречем, че “Бг-Мама“ е представителна извадка от обществото и резултатът от наблюдението й е … обезпокоителен

  4. Marten's

    Много точно си ги описал.Свърталище на едни безумни хора и най-вече майки,които вместо да гледат децата си предпочитат съветите на ПРИЯТЕЛКИ!Да не забравяме,че една от истерийте за фалита на ПИБ тръгна от там,което все пак доказва,че са фактор и някаква извадка-тъжно и жалко!

  5. Некаква

    Съгласна съм, че в БГ-мама има много шарен свят, както и много крайни елементи, но това все пак е нормално за подобно анонимно място като форум, нали? Само, че в случая с ГМО-то да ме прощават “учените”, но да си гледат работата. Може майките да са реагирали по инстинкт, но за мен те са прави. Не съм учен, но елементарните ми наблюдения са, че единствената безотпадна технология е природата, в нея няма НИЩО СЛУЧАЙНО, а единствения източник на замърсяване е човека, даже не той физически,а неговия технически прогрес. За това, като ми застане някой насреща и под прикритието на науката ми заобяснява, че 95% от човешкия геном е junk, аз гласувам с две ръце, че той просто нищо не знае в тази област /защото 5% са си нищо, а той и за тях толкова знае/. Друг е въпроса, че аз бих оставила Светльо да се пени колкото си иска – младо е момчето и си има право на ентусиазъм, а и големите корпорации имат нужда от някой с идеали който да им пласира боклуците.

  6. joe Post author

    @Некаква – както сама казваш нямаш нужната компетентност, така че позицията “така е, защото аз така мисля, така го чувствам и т.н” не тежи.
    А в природата ВСИЧКО е случайно 😉 и базирано на вероятностния принцип.
    Природата, такава, каквто я наблюдаваме сега е резултат на безброй години “проби” и “грешки”. Процес, който между другото продължава.

  7. Некаква

    За мен нищо случайно няма, а пробите и грешките са си само човешки, природата е жестока и грешки не търпи, както и не си прави опити /например: ако се роди болно или дефектно животно, враговете му са го изяли до дни/. Прав си, моята интуиция не е доказателство, но учените ТРЯБВА да имат такива, а те нямат. А за мен моята интуиция си тежи повече от всичко друго и ме е спасявала хиляди пъти, за разлика от науката или лекарите например.
    И въпреки всичко отпадък в природата няма, както няма и ненужни неща!;)

  8. joe Post author

    например: ако се роди болно или дефектно животно, враговете му са го изяли до дни/.

    Именно 😀

    За науката и лекарите – ако бях роден преди 100 години, нямаше да преживея и 3 години. Ако бях оцелял, дъщеря ми щеше да си отиде четиригодишна. Само съвременната медицина успя да я измъкне.

    Хората, оплюващи медицината, не си дават сметка само от колко неща са защитетени днес.
    Вярно, има злоупотреба с лекарства и некомпетентни лекари, но това е друга тема.

    А за “ненужните неща” не виздам, какво общо има с темата?
    Светльо ли е ненужен? Или аз? Или учените?

    Ами за когото науката е ненужна, първото което е редно да направи е да си изхвърли компютъра – резултат от труда на безбройни презрени учени в породължение на много години.

  9. Некаква

    Ами в същност точно там е работата 😀 , дядо ми едва не се е споминал от бъбреци – докторите го спасили, майка ми до ден днешен има страхотни проблеми с бъбреците, аз съм щяла да си отида от бъбреци на 6 годинки, а сега “удариха” дъщеря ми – ако нещата бяха оставени на природата, сигурно три поколения от нас нямаше да ги има, но дали това щеше да е проблем? Изключи личните чувства и пристрастия и ще видиш, че в същност природата щеше да е почистила дефектния ген. От друга страна, ако си бях родила в къщи, като едно време, нямаше да ми счупят ребрата и на детето ключицата …
    “Ненужните неща” са точно тези 95% гени, които учените, като Светльо не знаят за какво служат, но иначе занаят, че “бърникането” в гените на храната ни е абсолютно безвредно за нас 😀
    Компютрите моля да не ми се пипат, за сега, 😉 / макар, че компютъра на никой не прощава и аз също не съм изключение/ а и не са толкова много години колкото ти се виждат, след като моя първи компютър, беше полски битов касетофон и черно-бял телевизор София …

  10. frog

    Като стана дума за наука и медицина, какво е положението в кокошарника и с ваксините на дечицата? А екстремните кърмачки още ли кърмят в подпалените си къщи? А? 😆

    Мога да мина и без отговори. 🙂

  11. joe Post author

    За дъщеря ми става въпрос за пневмония не за дефектен ген.
    А с развитието на генното инженерство става възможна корекцията на дефектните гени. Но това няма да се случи, ако на изследванията се пречи и се забраняват.

    А да се говори за естествен отбор при хората и да се остави “прочистването” на “природата” е нелепо. Все пак човекът е преди всичко личност, животинското е базата, която трябва да можем да поправяме, не да разчитаме на “природата” . Човешкото общество е нещо по-различно от глутницата.

    Не знам за какви 95% говориш.
    Това да не от някоя книжка от 50-те години 😀

  12. joe Post author

    @frog – да живее почина “Да си избесим децата, за да не се отровят от лоши ваксини, лекарства и гмо-та!”
    😈

  13. Некаква

    Е явно има жаби, които посещават гьола по-често от мен и са в час с тематиката 😀 Аз за съжаление не съм фен, а и нямам отрочета на подходяща за кърмене възраст. За ваксините, за съжаление имам изненадващо много случаи на познати с малки деца и проблеми след ваксиниране, така че може и да са си прави хората 🙁
    joe, ако беше едно време можеше и да не стигне дъщеря ти до пневмония, тогава все още са ползвали хинина от дървото, не са го намирали за канцерогенен и не са тъпкали децата с нискоефективния парацетамол в продължение на седмици, с цел напълване на нечий фармацевтичен джоб 😀
    Силно се съмнявам, че като оправят дефектния ген няма да развалят 10 други и за сега смятам, че са още много далече, но това е друга тема.
    Само ми е чудно от къде се пръква тази дезинформация, че някой е забранил опитите и изследванията в лабораториите? / Надявам се, че не мислят да отглеждат човешките гени в градината, защото единствените опити които са забранени са полевите, с растения за храна или индустриални цели /
    А 95% junk човешки ген ги спрягаше един ГМО корифей, който си беше по растенията, а аз не се усъмних никак нито в титлата му, нито в компетентността му. Защо, да не би вече да познават повече от 5% от човешкия геном?

  14. Viliana

    БгМама е едно вредно място. Нещо средно между градска баня и кокошарник. Сборище от предимно неграмотни вряскащи женоря, които са до такава степен заети да се опияняват от това, което в техните среди минава за собствено мислене, че ако случайно срещнат мисъл, няма да я познаят дори да им бръкне в окото. Посред бял ден. Това са някакви инфантилни тетки, проспали годините, в които е трябвало да залягат над простите училищни уроци, поради което в момента са в кръвна вражда с тази част от света, която е в състояние да напише правилно собственото си име, не иска медал затова, че си кърми детето и не смята ваксините са нещо по-зло и от Костов. За ГМО-то да не отварям дума.

    Ето сега например некаква кака от горепосочения контингент била чувала за случаи на пострадали от ваксини хора, заради което е счела за уместно да илюстрира сърцераздирателния си пост с пиктограма. Има ли смисъл на подобен индивид да му се посочват случаите на хора, пострадали непоправимо или отишли си от съвсем лечими заболявания само защото некаква невежа кокошка чула, че ваксината срещу коклюш причинява “алотизъм”? Няма. Дори да хванеш за ръчичка подобно чудо и го заведеш до квадриплегик, докаран до това състояние щото ваксината срещу детски паралич е зло, то пак ще ти кълве и ще кудкудяка, че било чуло как зълвата на фризьорката на некаква нейна приятелка… Ясно, нали? Дори да му посочиш с цифри, че хората, пострадали от ваксинация, са в МИЖАВО СЪОТНОШЕНИЕ спрямо хората, пострадали от липсата на ваксинация, ще удариш на камък, щото то може да брои само до едно и то на пръстче. Дори да се опиташ да обясниш на такава кака, че има случаи на хора, които са пострдали от тъй тривиалния аспирин, тя ще ти кудкудяка в трета октава, че васкините са зло и заради туй ще си лекува болното от пневмония дете с отвара от дядови гащи и смрадлика. И ако отиде да ражда в болница, то ще е за да покаже нагледно на персонала, как точно става тая работа.

    Средната кака от БгМама има самочувствие. Тя може да е изучавала анатомията на живо тогава, когато останалите хора са решавали генетични задачи, но това няма да й пречи да развее гордо плакат пред парламента и после да се гордее, че е допринесла за забраната на научните изследвания в определена област. Тъй като средната кака от БгМама може да брои само до едно и то на пръстче, тя не може да осмисли, че по този начин средният български фермер ще си купува гм-рапица от злото Монсанто, че на българския пазар ще има хранителни продукти с ГМО-та и какво ли още не. Това няма значение. Щото тя може и хабер да няма от нАука, но чувства вътрешно, че ГМО-то е нещо зло, щото е противоприродно.

    Извод – спорът с тетките от БгМама е като спор с телевизор, но е по-обречен и от него. Телевизорът поне може да се изключи, а и вероятността да завъди интелект е далеч по-голяма. (плачещо смайли)

  15. joe Post author

    @Viliana – много точно казано. Лошото е, че нивото на средностатистическия булгаристанец е същото, като на средностатистическата бгмама. Което вече е трагедия.

  16. frog

    Жабите не посещават гьола, а гледат, слушат и четат кудкудякането из медиите. :mrgreen:

  17. joe Post author

    @Некаква – хининът нямаше да помогне, но да не тормозим читателите с медицински подрбности. Бих могъл да разкажа и за друг подобен с възрастен вече човек, когато е бил малък, но е излишно, според мен.

    За 95-те процента, всъщност от доста години вече ма пълна карта на човешкия геном. Това, което се прави сега е да се направи генно сканиране на няколко хиляди души от различни области на планетата и да се съпоставят генетичните карти. Защото за разлика от агенцията “Една жена каза”, където колкото един факт е по непроверен, но звучи достатъчно бомбастично му се отделя повече уважение, отколкото на мнението на специалистите, в науката трябва да има повторяемост на резултатите и ако такава повторяемост няма се търсят нови методи за изследване, нови хипотези или се доразвива теорията.

    А за бъбречния проблем, който се наследява в твоето семейство, виждаш, че милионите години естествен подбор не са премахнали въпросния дефектен ген. Всъщност той може да е придобит в последствие, защото например вирусите – ах изненада – променят генетичната информация… Също естественият радиационен фон и космическите лъчения го правят понякога… А различните химически реагенти, хм и те го правят…

    Май митът за “чистия и хармоничен естествен геном” нещо отива на кино…

  18. Некаква

    Viliana, моята препоръка е да си сложиш ваксина против рак на маточната шийка и може това да те успокои малко, ако не ваксината, то поне прегледа преди това 😀 Ако не помогне организирай протест срещу БГ-мама пред парламента, аз ще гледам медийното отражение, защото може и да стане интересно. Това, поради причината, че иначе не посещавам форума, а още по-малко пиша там.
    Когато жертвата на злополучна ваксинация обаче са деца на твои служители и случаите са 2 при двайсетина човека персонал, а покрай тях разбираш за още доста, понеже потърпевшите явно си обменят информация по въпроса, а тя извинявай, но е по-меродавна от твоята статистика, нормалния човек обикновено се замисля “дали пък няма и нещо, което да не знам”. В момента ваксинациите не ме касаят, но ако трябва да ги правя, обезателно бих проучила въпроса по-внимателно, преди да крякам в стил БГ-мама : давайте да се бодем, защото така трябва! Това си е личен избор и би трябвало ваксинираните да не ги касае, защото те така или иначе, не би трябвало да могат да се заразят, или теб те гложди съмнение в ефективността на ваксините?
    С какво си лекувам децата също си е моя лична работа, ако искам ще им бая. На пръстите на едната ми ръка се събират случаите, в които и двете ми деца са пили антибиотик, а те вече са на възраст да имат свои деца. Ти деца имаш ли? А с какво и колко често ги “черпиш”? Такива като теб, гледат реклами на сиропи с марсианци и тичат да ги купуват.
    Очевидно, че имаш доверие и на медицинското обслужване в България, което аз лично нямам и няма и да им се доверя никога /сигурно поради болките в ребрата, когато се сменя времето и поради двете последвали операции, първата неуспешна, а втората на половина и задължителното секцио, след вещата медицинска намеса в един абсолютно тривиален биологичен процес/
    Аз не съм нито лекар, нито молекулярен биолог, но логиката ми казва да не приемам нищо много рекламирано на доверие, а ако се налага с огромни подкупи в световен мащаб, информацията за него се крие зад патент и ми обясняват, че е доказано безвредно при наличието на противоречиви изследвания за това, направо го слагам в графа високорисково. Гладуващите африкански републики връщат ГМО помощи, а на мен тук ми обясняват как с мижавата си площ България ще спасява света от глад, при това нямаме никакви проблеми с климата, замята ражда каквото и забодеш и имаме пустеещи земи. За сметка на това клона на една от най-големите американски фирми, изкупуваща зърно, сключва договори с български производители, само ако декларират, че продукцията им не е ГМО и ходят да им взимат проби три пъти – от почвата, от посевите и от събраното зърно и така при всяка реколта! За това пак по логична причина, искам да не го ям до пълното доказване, че е безвредно и нямам зор да го налагам на пазара, просто защото си имам алтернатива по мой вкус! Американците ако си имат причина да си го правят – проблема си е техен, но явно и те не са много съгласни, щом I phone предлага сървиз, като вкараш баркода на продукта да ти изпращат инфо дали съдържа ГМО или не. А на теб успех, в зобенето на каквито искаш боклуци и ваксинирането срещу свински грип.

  19. Некаква

    joe, явно знаеш неща за човешкия геном, които са тайна дори за молекулярните биолози, защото те не твърдят това. А примера ти с вирусите, които променят генетичната информация, при това до голяма степен непредсказуемо, е още една причина да не ям ГМО растение, при което точно вирус е транспортното средство, което вкарва чуждия ген!
    Логиката казва, че за да имаш сравнение трябва да имаш няколко контролни групи – такива които са хранени само с ГМО, такива които никога не са яли, да имаш различни възрастови групи, различен пол и още един куп други показатели, а такова нещо не само никъде не е правено, а е и технически невъзможно да бъде направено в момента. Както и нямаш дори първо поколение хранено с ГМО, достигнало полова зрялост, а какво остава за второ такова. Не искам да споря по въпроса, колко са меродавни изследванията с мишки, които са правени – факт е, че има нарушения от различен характер при второ поколение гризачи. А аз ще ти кажа, че дори процента да е 1% при хората за в бъдеще, ти просто нямаш право да го прилагаш, а процента никой не може да знае какъв е поради биологичната липса на време за експерименти, нали? Така че при положение, че си имаме съвсем нормална храна на разположение, нямаме проблеми с климата и изхранването, аз лично ще почакам още 45 години за да видя американците, дали само до затлъстяване ще я докарат или ще имат и други поражения, а до тогава напиращите да забогатеят у нас ще потърпят!

  20. joe Post author

    В гмо растението вирусът гарантирано го няма. Но в природата вирусите не можеш да ги избегнеш 😉

    За затлъстяването на американците айде пак ще напиша, макар да ми писна. Масовото затлъстяване започва от 60-те години, когато започват да тъпчат животните с хормони на растежа.

    Най-забавното е, че хормоните са женски, за това напоследък много мъже придобиха женски фигури. За да подържат мъжки вид съответно ходят на фитнес, тъпчат протеини и тн. Това си е една яка индустрия, но няма нищо общо с гмо.

  21. Alisa v stranata na idiotite

    Аз не желая да ям мутантите, създадени от тинясалите ви мозъци, но ваксинирам детето си. Каква съм? Гледам, събрали сте се все експерти…

  22. Viliana

    ^^Обитател на онова място, дето е нещо средно между градска баня и кокошарник.

  23. Viliana

    А, гледам, че и телевизорът горе пак се е включил. Ти сега какво, оправдаваш ми се нещо? Съжалявам, но способностите ми да разчитам логически несвързани излияния с истеричен привкус рязко намаляват в края на напрегнатия ми работен ден.

  24. Некаква

    Хъм, разбрах – тук са се събрали “учени”, които ползват същия стил на комуникация, като обитателите на кокошарника, обаче се мислят за нещо по- от тях, незнайно защо 😀
    А понеже Господ има чувство за хумор, обикновено поднася големи сюрпризи на подобни хора. Успех за в бъдеще! Ясно е че житейския ви опит клони към нула, а аз много обичам да гледам от страни, какво се случва с хората, които често използват думата “никога” …

  25. Жилов

    @Некаква

    Американците ядат ГМХ от много години насам, и хора в репродуктивна възраст вече има – при нас събитията идват със закъснение. Така че сравнение спокойно може да се направи.

    Почти цялото ДНК e junk, колко трудно е да се разбере този факт? Но вече има защитници и на това, че и апендикса бил необходим. Сакън да не се окаже, че в природата има безсмислици. Та нали тогава може да се окаже (gasp!) че и светът е безсмислен!!

  26. Некаква

    От колко много? От 15 години! Странна сметка – за тези 15 години, кога първото поколение стана полово зряло, кога създаде второ, че и то съзря полово. Имаше един виц за софиянките, които били бременни само по 4 месеца и раждали доносени бебета, но както винаги американците ни удариха в земята …

  27. Bia

    А, не, за този форум мога много да се смея 🙂
    Факт е, че каквото и да потърсиш (на български) в Гугъл, задължително излиза още като 2ри, 3ти резултат от БГмама. Много компетенция има там 😀
    Веднъж попадайки случайно там, видях, че има 4-5 теми, цели теми, за това как и защо тази вечер са ги лишили от любимия “Забранена любов”, каква подигравка било това с тях, драма! 🙂
    http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=381559.195

    Там и от секс много разбират :х
    http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=395708.0;all

  28. joe Post author

    @Bia – сакън, до сега се опазих на сянка, въпреки грозния ми опит да подкопая устоите на Форума, но след тоя коментар очаквам порой от озверели бгмами със сатъри, готови да въздадат правосъдие на всеки и за всичко 😀

  29. :)

    Тези от БГ Мама са с психични отклонения:

    Пощурели майки от форума bg-mamma, които си разменили обидни лични съобщения във форума си организираха истински двубой.

    Вместо юмруци, жените си разменили словесни обиди и започнали да си скубят косите и да се дращят. В този момент, едната от тях извадила малко парче стъкло и започнала да драска другата майка по ръката. След това понечила да я одраска по една от бузите, но другата й извила ръката и спряла атаката. Наложило се случайни минувачи да разтървават бойните майки. По последна информация, сблъсъкът е станал в Пловдив и се предполага, че майките са от Пловдив или областта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *