И с всичкия си ум!

NostradamusТия дни се появи Новината – учени създадоха изкуствен живот
До колко новината е такава, а не поредната “пускавица”, предстои да разберем. Възможно е да е истина, защото няма принципен проблем да бъде осъществено, а и вече разполагаме с необходимите средства и знания. Всъщност от години науката беше на прага на създаването на искуствени организми, имаше различни успехи в тая област и даже тази новина да излезе фалшива, появата на истински изкуствени организми е въпрос на време.

Въпросът е друг.

Новината за пореден път възбуди логореята на дежурните Касандри и Нострадамуси и за пореден път бе “отворена Кутията на Пандора” , пак биде обвинен ученият, че “се прави на Бог” и т.н. Не пропуснаха да ни напомнят и с какво е постлан пътят към ада – може би споменатите екземпляри са изпълзели от там и добре познават въпросният път?

Касандрамусите (за по-кратко) вещаят, как “От това откритие могат да изскочат ужасно биологично оръжие, биороботи, патогенни микроорганизми и още какви ли не ужасии. “

Да, би могло. Което не значи,че трябва да се спират изследванията в областта. Както споменах вече щом една технология може да бъде разработена, някой вече работи по нея със сигурност. И ако се забранят легалните изследвания, нелегалните (и тия, в секретните лаборатории) няма как да бдат спрени, така че по-голямата част от човечеството ще се окаже изведнъж пред един непознат проблем, върху който обаче “лошите” са поработили обстойно. Така че всякакви призиви за мораториуми и забрани на изследванията са не само лекомислени и заблудени. Те са опасни!

Поантата обаче на новите “Les Propheties” е : “Противниците на „Синтия” (новосъздадената изкуствена днк) твърдят, че тя е заплаха за света, понеже ще подмени поредния етап на еволюцията на земните организми и поради това върху такива изследвания трябва да се въведе мораториум.”

А кой е поредния етап на еволюцията драги?
Не е ли появата на Разума един от поредните естествени етапи на еволюцията?
И не е ли следващият естетвен етап вече резултат и на дейността на самият Разум? Или разумът е само за украшение, без практическо приложение? (Това, че основната дейност на по-голямата част от природонаселението е да търсят начин как да се освободят от разума си е друг въпрос, встрани от темата.)

По соц време ни обясняваха, как е невъзможно да се създаде изкуствен разум и искуствен организъм, защото противоречи на законите на маркс-ленинската диалектика.(?!?) Всъщност именно по законите на диалектиката следва, естственият етап от развитието след появата на разума да са творения точно на този разум. Но както знаем, Марсизмът-ленинизмът е (наукоподобна) религия, а всяка религия има своите догми, неподлежащи на научно обяснение.

Но да погледнем от страната на теистите – намесата в Божиите дела.

Един приятел протестант (не знам точно как се водеше “деноминацията”, към която принадлежеше) обясняваше липсата на противоречие на религиозните му убеждения с професията му – ядрен физик, с цитат от евангелист Матей: “Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум (Не, не става въпрос за Отец Христофор Събев – Отец Събев е /беше православен, после май си направи своя църква или нещо подобно. Иначе и той беше ядрен физик де, но моят приятел беше действащ такъв)
Именно, ако си вярващ, за да възлюбиш Господа той сам ти е дал правото да мислиш! По-скоро е заповядал да мислиш. За това тия, които примерно не отиват на доктор, когато са болни, а го удрят на молитва, всъщност нарушават Божиите заповеди, защото отхвърлят едно от постиженията на разума – медицината. А разумът, както знаем (или поне, както вярващите твърдят) е дар от Бога.


А как най-добре да познаем Бога – много ясно – чрез опознаване на творенията Му. Както и с усвояване на методите Му Божии (много мута станаха нещо…)

Но хайде да преплуваме пак от теистичната територия на другия бряг.

Познанието би могло да е опасно, ако се подходи повърхностно и небрежно към резултатите му.
Незнанието, невежеството, отричането и забраняването на постиженията на прогреса са страшни.
Криенето на главите в пясъка винаги води до катастрофа.

Опасностите от резултатите на познанието могат да се избегнат само с още по-задълбочено познание. Не с незнание и варваство. Горенето на “вещици” е отречен и презрян обичай, който някои копнеят да възродят.

А за всички вещатели – поздрав:

13 thoughts on “И с всичкия си ум!

  1. frog

    Абе страшни глупости… Не бивало Човекът да си играе на Господ. Ми на какво, за да не се обърне на маймуна? И защо не, ако оставим настрана теологичните дрънканици? И не се сещат най-емблематичния пример – че самият Нютон е бил силно религиозен, да не кажа фанатик. 🙂
    Какво им става на тези хора, не мога да разбера. Изнервени са от наближаването на 2012 изглежда. :mrgreen:

  2. емо

    Хъм, засягаш един интересен за мен въпрос. Много съм чел за Нютон, Коперник, Аинщайн…Не знам със сигурност дали ще доживея момента, когато изкуственото съзнание започне да контролира живота на хомо сапиенс, но май нещата еволюират натам. Има интересна поредица по Дискавъри и специализираните издания за бъдещето, каквото и да е то.

  3. joe Post author

    @frog – е, след 2012 ще дойде 2013-а… Пак повод да се нервят 😀
    Всъщност сетих се, защо апокалипсисът няма да е скоро – защото няма 13-и месец! Представяш ли си, какво щеше да стане иначе на 13.13.2013 в 13часа и 13 минути! 😀

    @Жилов – мдааа 😀

    @емо – “изкуственото съзнание започне да контролира живота на хомо сапиенс” – такива сценарии във фантастиката има много, но по-скоро виждам нещата да се развиват, като хората станат постепенно киборги. А на пърово време май има шанс да се спре стареенето на мозъка и даже да продължи да се развива след 18-тата гоидина – пак по Дискавъри или по НГ го гледах.
    После идва реда на нанотехнологиите, които ще го подсилят. Но да не задълбаваме в прогностика, защото е една такава хлъзгава област 🙂

  4. frog

    Загубена работа, Божо, майната им. Кога не сме живели в Матрицата? През Юра, може би. 🙂 Учените винаги ще работят каквото намерят за добре. И за каквото получават финансиране, разбира се. 🙂

    Жилов, пещерната наука е супер, много ме зарадва, особено последната серия, хахах! 😆

  5. емо

    Да, не бива да избързваме с погнозите. И аз гледам основно двата канала.
    Фрог, през юрата не сме живели 🙂

  6. joe Post author

    Фрог, през юрата не сме живели

    Тя мисля, че има предвид точно това 😉

  7. frog

    Ми да. 🙂

    През цялото си съществуване Човечеството живее в собствени Матрици – на средата, божествени или научни. Или и трите заедно. Не можем да избягаме от тях, но предпочитам първата и третата.

  8. tonywoolf

    Да им се чуди човек на такива! Че нали ако наистина са прави и някой си Господин Бог е създал земята, водата, светлината, всички твари и т.н., то той е бил забележителен генетик, геолог, биолог и още каквото “лог” там се сетите още. Той, пък като подочувам – и екипът му… И представяте ли си ако и на него бяха му забранили да се “прави на Бог”!

  9. joe Post author

    @tonywoolf – е, предполага се, че Господин Бог първо е създал също и физиката, химията, биологията, генетиката…

    Иначе интересна идея – на бога да му се карат, че се прави на бог…

  10. Pingback: Пещерата на неандерталеца » гмо, т’ва, онова…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *