Кой е по-по-най

Вчера в офиса ни дойде дама с лаптоп. Както стана ясно, открила фирмата ни в Нет-а и говорила с колега, да й помогнем с линукса на лаптопа.

ОК, с удоволствие. Това ни е работата, а и обичаме да се занимаваме с Линукс и всичко свързано с него. Също така, трябва ли да споменавам, че ползваме Линукс и тук-таме FreeBSD? Така че сме щастливи, че работим с това, което харесваме.

Но отклоних се. Погледнахме “болния” лаптоп и се оказа, че е тежко въоръжен с SUSE Linux Enterprise Desktop 11. Учудена от физиономиите, които направихме двамата с колегата, с когото бяхме увиснали над лаптопа, дамата започна да ни обяснява, как тази дистрибуция се ползвала на Лондонската борса и още 5-6 сериозни организации изреди, явно беше добре информирана и сигурно в първия момент се е усъмнила в нашата компетентност. Сигурно върху избора на дистрибуция е повлиял точно изборът на тези сериозни (и богати) организации.

Това ми напомни друг случай, когато потребител на Линукс си беше изтрил чисто новата Федора, за да сложи CentOS, защото CentOS е свободен вариант на Red Hat Enterprise Linux (RHEL) – без затворените приложения, които влизат в дистрибуцията и някой му казал, че е “по-добър”.

Добър ли е RHEL? Добър ли е SUSE Linux Enterprise Desktop? Безспорно. Въпросът е добър за кого?
Изредените дистрибуции са “тежката артилерия” на Линукс, най-честия избор за бизнес употерба. Всичко, което влиза в дистрибуциите, както и те самите са тествани дълго време за стабилност и въвместимост, преди да бъдат пуснати на пазара. Също така подръжката, която осигуряват производителите на дистрибуциите е невероятна, а сериозните бизнес-потребители държат на сериозна подръжка.

От друга страна тези дистрибуции са много консервативни. Идеята е, като се инсталират, да не се пипат повече, евентуално се правят ъпгрейди ако се открие даден проблем или ако някое приложение има нова версия, която има важни промени, без които не може, но общо взето рядко се пускат нови версии на софтуера за “бизнес” и “ентърпрайз” дистрибуциите, а ако се пусне, често новата версия на дадена програма не е най-новата, а няколко версии по-стара, но вече изтествана за проблеми.

Неприятностите на нашата посетителка бяха свързани точно с тази консервативност на избраната дистрибуциия. По-нови флашове не вървяха, флаш-плеърът пък не можеше да се обнови, защото версията на Мозила беше 3.0 (и в хранилищата нямаше по-нова), а актуалната версия е 3.6.ххх. Естествено не е проблем тези консервативни дистрибуции да се “деконсервират” – т.е. да се накарат да работят с хранилищата за “хом едишън” версиите, но тогава защо да не изберем директно тях?

Е, качихме последната мозила на лаптопа, съответно флаш-плеърът вече не възрази срещу ъпдейта и всичко си тръгна (включително “сурат-кетапа”, който протестираше нещо срещу старата Мозила). Собственичата на лаптопа изглеждаше малко се постресна, докато гледаше как бъркаме в “червата” на Suse-то. Май след тази “демонстрация на сила”, нашите аргументи в полза на OpenSuse или още по-добре Ubuntu, като по-удачен избор за домашен потребител й прозвучаха доста по-убедително.

Може би, начинаещите Линукс-потребители се увличат по “профешънъл” и “ентърпрайз” решенията по инерция от Уиндос, където “home-edition” вариантите са с орязани функционалности, често необходими или по-удобни за потребителя, докато всички нови програми се инсталират еднакво и на home и на professional варианта на “прозорците”. Както и вирусите 😉 .

При Линукс “домашна” дистрибуция в никакъв случай не значи орязана дистрибуция. Всичко най-ново и лъскаво се прави първо за тях. Professional от своя страна означава надежност, стабилност и консервативност.

Така че, ако се колебаете кое е по-добро – седан, джип или камион? Или пък трактор? Това, което ви е необходимо, за да си свършите работата. На магистралата трудно ще “летите” с камион. На нивата седанът ще е безполезен. Същото е и с Линукс дистрибуциите.

13 thoughts on “Кой е по-по-най

 1. Владимир Иванов

  Хубаво е да се смееш на незнаещите, но къде наистина може да се намери достатъчно информация за дистрибуциите на български. Навсякъде има хвалби за всички, но никъде човешки не е описано.Има два сайта за Линукс и двата са нула от към информация. След като смених компа, реших да пенсионирам стария само за резерва. С 375Mb RAM вървеше сносно на XP сървис пак 3. С убунту блокира напълно и то само с мозила и скайп. Open Office стартира за десет минути и на практика не мога да го ползвам. От тогава се рових няколко пъти за други дистрибуции, но информацията е недостатъчна , да не говорим, че е и подвеждаща. Ако препоръчаш такава и стане на стария, може да се пробвам и на новата машина, но в момента не съм убеден, че ще е по-добре и по-удобно, а това е целта.

 2. joe Post author

  Е, не се смея.
  Вярно, че информация няма достатъчно, но пък тази статия е опит да позапълни дупката, да ориентира начинаещите потребители, на какво да не се нахвърлят.

  За стария компютър ще трябва някоя олекотена дистрибуция и то по-стара, новите са ориентирани към по-нови машнини. Виж, това е проблем наистина – Windows XP е на 10 години и върви на стар хардуер (виста или win7 също няма да тръгнат на тази машина между другото). Нови версии на убунту иззлизат два пъти годишно и са ориентирани към най-новата техника.

  Григор сигурно би казал Дебиан – http://www.gatchev.info/blog/?p=1153, аз обаче не съм убеден, че последният дебиан ще е подходящ за този компютър.

  Може да са поразровя за леки дистрибуции, които подържат по-стар хардуер.

 3. Владимир Иванов

  Ами ако откриеш нещо, ще съм ти благодарен. Преди да се реша на друга ОС, трябва да преценя и да посвикна малко. После на новата машина няма да има проблем с дистрибуцията.

 4. joe Post author

  По-скоро ти препоръчвам да вземеш едно Live CD И да пробваш линукс от него, без да инсталираш на компютъра, защото ще има разлики между старата и новата, няма да можеш да ползваш доста неща.

  Може да опиташ убунту или федора.

 5. fatlamer

  Здрасти Джо…добра тематична статийка:))) Лично моя избор е Дебиан с backports за по-новите неща, но си имам и едно Убунту и Уиндоус от който пиша в момента….поне според мен за начинаещи е най-добре да минат първо през Ubuntu или Linux Mint….и после да се мятат на SUSE, Fedora, CentOS и така нататък….и това го казвам, като полу-неопитен Линукс потребител:))) Иначе @Владимир Иванов,може за по стар хардуер да пуснеш Damn Small Linux, Puppy Linux или Debian Old Stable, които на стар хардуер летят :))) Това се сещам на първо четене :))) Ето и линковете:

  1. Damn Small Linux – http://www.damnsmalllinux.org/
  2. Puppy – http://puppylinux.org
  3. Debian Old Stabel (codename: Lenny) – http://wiki.debian.org/DebianOldStable

  Надявам се да съм помогнал…..все пак не съм Линукс профешънъл, а прост потребител:)))

  Айде лека и браво за статийката:)

 6. fatlamer

  @Владимир Иванов…сега се сетих и още нещо…ето извадка от DistroWatch за дистрибуции насочени към стар хардуер:http://distrowatch.com/search.php?category=Old+Computers&origin=All&basedon=All&notbasedon=None&desktop=All&architecture=All&status=Active , което пък ме подсети, че всъщност ти трябва по-лека графична среда и се сещам само за XFCE и LXDE (има съответно Xubuntu и Lubuntu, като второто не е официална версия още…поне така мисля:))…всяка по-голяма дситрибуция има в хранилищата си тези графични среди….пробвай с един Debian Lenny и двете и сам прецени което ти допада повече…XFCE е като GNOME, а пък LXDE по-скоро прилична на KDE, чисто визуално:))) Най-добрата, а и най-объркващата страна при избора дистрибуция е големият избор, така че опитай няколко и реши коя покрива всичките ти нужди:))) Айде останете си със здраве, че днес е неделя и мисля да се отдам на заслужена почивка :))))

 7. joe Post author

  slackware (или gentoo ) с Ion графична среда. Това не е за ценители. Това е за изроди 😀

  иначе е мноого леко и бързо 😀

 8. Данаил

  Първо : Поздравления за хубавия сайт, моя голяма грешка, че чак сега се зачетох по-сериозно в него :).
  Второ : Поздравления за хубавата статия. Много добре си описал положението.
  @Владимир Иванов: вчера инсталирах на един пенсиониран Celeron 1.2 със 376MB рам, Дебиан, държи се стабилно и с Гном не харчи много ресурс. Разбира се флаша го товари на максимум и ползваш ли флаш няма как да отвориш повечко табове на браузъра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud