Банкови простотии

Преди време трябваше да прехвърля пари от картова сметка в друга. В клона на банка “Биохим” ми обясниха, че току така това не става. Трябваше да си ги изтегля парите от касата и след това същите тия пари да ги внеса на същата каса. Всичко със съответните забавяния, таски и т.н.

Сега банка “Биохим” заедно с още няколко е собственост на “Уникредит”, или както там се нарича.

Наскоро се наложи да мина през същия клон на новосформираната банка. Там един нещастен клиент молеше да му бъдат преведени пари от картова сметка на друга. Сумата беше голяма. Май изобщо номера с гишето не му беше предложен като вариант. Беше му заявено, че може да тегли от банкомат, където лимитът е … или от н’ам си к’ъв терминал дето лимитът е малко по-голям.

Човекът недоумяваше (както и аз), какъв е проблемът, да се прехвърлят парите от една в друга сметка, след като става въпрос за една и съща банка, на което му бе отговорено, че парите са “в картата” и не може. Потресен, нещастникът се опита да възрази, че парите не са в картата а в банката, но усилията му останаха безплодни. В крайна сметка си тръгна, без да може да използва парите си. Какви са били последствията за него не знам. Може би е изтървал важен срок? Изпуснал е изгодна възможност? Надявам се, парите не са му трябвали за лечение и сроковете не са били критични.

Гледам моята карта (дебитна – за такава става въпрос) – някак не мога да си представя, вътре да има някакви пари – доста малка и плоска ми се вижда.

Вариантът “магия” също не ми се струва уместен. Значи остава парите да са в банката…

И тогава защо да не мога да раполагам с тях, както искам, при положение че съм си направил труда да се замъкна до въпросната финансова институция?

Разбирам, че е необходимо да има лимит при теглене от банкомат по много причини. Разбирам също, че банкоматите се управляват от БОРИКА, а не от банката и накакви пари трябва да бъдат блокирани, за да могат да се преведат там когато е необходимо. Но защо да не мога да ползвам останалите пари, които аз съм внесъл, за които плащам такса за “обслужване на сметката”, независимо, дали съм правил операции по сметката през месеца или не, и които банката ползва за да печели от тях?

Оставам на страна факта, че тая услуга ми е натрапена – може да съм старомоден, бамбашка, шантав и т.н., но никога не съм искал да ми бъде превеждана заплатата в картова сметка. Бях сред тия, които дълго врме нямахме дебитна карта, докато накрая не принудиха всички да минем на такъв начин на разплащане.

Да споменавам ли, че вече всяко плащана на задължения към държавата, КАТ, филанкишията и т.н. става по банков път, за което се плаща и такса за превод…

Темата за кредитите няма да я подхващам изобщо.

Банките така са се подредили, че многократно да спечелят от едни и същи наши пари.

И на всичко отгоре създават пречки, да ползваме собствените си пари, които доброволно сме им поверили

4 thoughts on “Банкови простотии

  1. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » Пак за банките

  2. Luce

    Здравей приятелю,

    Заглавието “Банкови простотии” може съвсвем спокойно да бъде заменено с “Простотията на потребителя” и ще ти кажа защо:

    – Първо, никой не може да ти наложи заплащане по картова сметка
    – Ако твоят работодател иска да ти плаща безкасово, отиди в банката издател на картата и поискай да ти разкрият разплащателна сметка.
    За физически лица тя е безплатна, и в повечето банки и без такси за обслужване.
    – Подай молба до работодателя да ти изплаща заплатата по разплащателната сметка. Така парите са на твое разположение
    – Ако картовия оператор е Борика и имаш късмет с банката картоиздател можеш да прехвърляш средства от рапл. към картовата сметка когато това се налага
    – Ако имаш и интернет банкиране, което в повеччето банки се предлага безплатно можеш да плащаш от рапл. сметка всичко за което се сетиш
    – А сега защо от картовите сметки някои банки отказват банкови операции?
    Първо картовата сметка е с блокиран дебит. Това е статус при който обикновенния банков служител не може да тегли пари от вашата сметка дори и с ваше съгласие. Ако все пак намерите някой от “главните” той трябва да поеме риска да ви обслужи.
    А какъв е риска: Примерно в картата ви има 1000 лв. и днес в 9 часа сте теглили допустмия лимит за деня (400) и в 10 отивате в банката и пожелавате да изтеглите 800. Ако ви ги дадат (има и такива банки), когато след 12 часа обработят транзакциите от картовия оператор ще излезете на червено с 200 лв. Знаете ли какво ще се случи с банковия служител? А знаете ли как се търси длъжник на банка?

    Те затова простотията си остава за потребителя

    И още, явно ти самия си я караш с манталитета от комунизма: безплатен обяд
    Те за да ти лъснат обувките ти искат пари, ти искаш банкови услуги без пари.
    Бъди здрав!

  3. joe Post author

    Както казах, нека си има някакава блокирана сума, но защо да е цялата?

    И от друга страна, след като съм теглил допустимия лимит, защо това не може да се види веднага, а трябва да минат няколко дни, докато стане ясно? Явно системата далече не е съвършена.

    Иначе по закон може би наистина не може да бъде наложено на служителите да ползват картови сметки, но на практика положението е друго. А никой не би тръгнал да съди работодател за такова нещо, защото и да спечели, ползата за него ще е хипотетична, а вредите напълно реални и трудно поправими.

    И изобщо не искам безплатен обяд, просто не искам да плащам за неща, които сам не съм пожелал, а ме принуждават да ползвам.

  4. Pepe

    Абсолютно вярно, хич не искам да ползвам гнусните банки а ми го налагат.За какво да давам пари на тия дето цял живот за пет лева работа не свършват.Ама са с претенции, лимит на парите ми ами маината ви, искам си ги кеш и ще ги харча както искам и ми е удобно, но тогава дебоохранените л..нопроизводители банкери от кого ще смучат.Требва да работят, ааа е много пък искаме и работа да вършат, освен фекалии да произвеждат за друго не стават.Ма искат да отмъкнат много че да произведат повече от нормалния човек.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *