Аликономикс

Имало едни хора, още от древността, а най-вече през Средновековието.
Любознателни хора. Искали да разкрият тайните на естеството.
Наред с това, искали да открият вечното здраве, вечната младост и вечния живот. За това търсели Философския камък, дето решавал всичките тия проблеми наведнъж.

Наред с това търсели и вечната печалба. За целта опитвали да превърнат оловото в злато. Алхимици им викали.

С развитие на познанието, станало ясно, че мечтите на алхимиците не са постижими. Но работата им била полезна. Благодарение на нея се натрупало въпросното познание. И някои от тях се променили. От алхимици станали химици, физици и други естествоизпитатели. И се занимавали вече само с реални проблеми, а загърбили фантастичните.

Но част от тях не се променили. Останали си със старите разбирания. Само сменили полето на изследванията си. От алхимици станали алполитици и аликономисти.

Спира газта – алполитиците имат готово решение – ще се пуснат затворените блокове на атомната централа. Ама тя произвежда ток, не газ! Нищо – колко му е да се превърне тока в газ. Вярно, че предшествениците им не успяха с оловото и златото, но пък защо те пак да не опитат?

Спират от ЕС парите за селско стопанство заради злоупотреби – няма страшно – алполитиците ще злоупотребят с парите за инфраструктурата. И тях ще спрат – парите за здравеопазването са на лице. Важното да се превръща една материя в друга. Нищо, че крайните резултати са плачевни. Те ще опитват, пък може да се получи.

Тристранната коалиция изяла резервите – нищо – виновни са ЕС, Световният империализъм, Иван Костов и пенсионерите. Колко му е да превърнат едно в друго. И да се получи трето.

Да, ама от ЕС нещо не вярват в алхимията. Разчитат на други науки. За това и режат. Сега пари, утре може и членство. Особено ако алполитиците и аликономистите не си вземат изпитите и не се превърнат някакси в политици и икономисти!Въпросът с блоковете на Козлодуй е болезнен. Аз бях против закриването им и принципно съм за отваряненто им. Аргументите, че от това основно ще се облажи енергийната мафия са верни, но тя така или иначе си се облажва и от останалите централи. Поне пушеците ще намалеят. Но да отваряш реактори, когато ЕС твърдо възразява и е наложил строги санкции по други параграфи си е пореден пирон в ковчега на членството ни във въпросния съюз.


6 thoughts on “Аликономикс

 1. Стоян Стоянов

  Ами избори идват! Трябва да се направим на твърди мъже! Те ша ни казват на нас к’во можем да отваряме и к’во не…

 2. yoalbo

  Те, тия “ал”-номера няма да продължат дълго, но в момента борбата е за тях именно – докато има слепци наоколо, които не могат да различават зърното от плявата…

 3. joe Post author

  Дано да не продължат наистина дълго.
  Нещо не съм оптимист. 🙁

 4. Селин

  Много се смях на това сравнение:)))) Чудно е просто:))))
  Но за съжаление, си напълно прав с членството. Имам чувството, че алполитиците имат желание да превърнат членството ни в ЕС в членство в СССР или настоящата му версия и действат така дебилно съвсем съзнателно. И това чувство хич не ми харесва.

 5. joe Post author

  То не е само чувство, за съжаление, ами е както се казваше в една популярна преди време реклама “самата реалност” 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *