Апокалиптика

Преди 10 ноември въпреки не твърде доброто око, с което се гледаше на всеки, който не държи мотика или гаечен ключ, все пак имаше някакъв стремеж за повишаване на общата култура на населенито, като част от него бяха и доста свежи научно-популярни издания като списание “Космос”, “Наука и техника”, вестник “Орбита”. Информацията в тях общо взето добре се сортираше и рядко имаше разни изцепки.

Сега “Наука и техника” пак я има, другите издания изчезнаха, но за сметка на това има Интернет. Има някои ентусаити, които се опитват да подържат научно-популярни сайтове на български.

Има и много чуждестранни.
Много от тия сайтове се стараят да представят сериозна информация, но в Мрежата човек може да попадне на какво ли не.

Чета тия дни за Големият адронов колайдер разни небивалици и се чудя, да се ядосвам ли или да се смея.

Ако се ядосвам. то си е за моя сметка. Значи по-добре да се смея. Ама тя работата е за яд.

Чета разни апокалиптични картини, как можело да стане гаф, Земята да бъде погълната от черна дупка (!!!), или да се създаде нова непозната материя, която да види сметката на досегашната позната, и едва ли не да настъпи катаклизъм, който да гътне цялата вселена.

На друго място прочетох, как ускорителят щял да позволи да се пътува във времето.

Хмммм. То вярно, пишеше някъде, че с колайдера ще може да се направи пътешествие във времето до точката почти на Големия взрив. Т.е. в тунела му ще бъдат възпроизведени енергии и плътности, каквито се предполага че са били по времето на Големия взрив и ще може да се изследва поведението на материята при такива условия.

Обаче, когато мине тази информация през редакторите на агенция “Дъската ми хлопа” се получава “новина”, как щяло да се пътешества във времето. Още по-натам, при следващата редакция на новината става “ясно”, че пътуването във времето вече е изобретено, и че американците/руснаците вече неведнъж са го променяли. То преди време бяха открили летящите чинии на Третия райх… Само не ми стана ясно чия съпруга на виш кадър на Райха е мятала чиниите…

Един от ентусиастите, които споменах, Филип Стоянов,който подържа сайта http://vselenata.net е написал много добра статия , в която обяснява, защо апокалипсисът, който трябва да предизвика новото съоръжение в CERN се отлага за неопределено време.

Както там може да се види, наистина, енергиите, които ще се постигнат в суперускорителя ще са най-високите, но спрямо постигнатите до сега в научна апаратура.

В космоса се носят лъчи и частици с много по-висока енергия и се сблъскват понякога със земната атмосфера, но за близо 5 милиарда години от тези сблъсъци явно не е възникнала черна дупка, която да погълне Земята. Иначе едва ли щяхте да четете това писание.

Част от тези високоенергийни частици могат да достигнат и земната повърхност и примерно да минат през някого. Вярно, случва се човек както си върви, да пропадне в дупка, но при всички регистрирани случаи, дупката не е била в резултат от сблъсък с космически лъч, а продукт на съвмесната дейност на ВиК и Бригадата за нощен труд “Ромска сила”.

Та чудя се, дали тези небивалици не започват от някои хора, който си мислят, че като подхвърлят диви идеи, които се харесват на масовата публика ще предизвика интерес към научните изследвания? Ако е така, интересът го има, но резултатът от него трудно може да се нарече положителен.

Другото обяснение навлиза в областта на конспиративните теории и за това ще го пропусна.

Третото сочи към опитите на повсемесната простотия да се маскира като интелект.

А какво общо има тук “Апокалиптика”?
Ами три пъти идваха в България и все се разминавам с тях.
Гадост!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *