Баш пират да се наричам, първа радост е за мене

nullПредполагам, доста читатели са разбрали, за проблемния достъп до Арена и Замунда края на миналата седмица.
Както стана ясно, проблемите се дължаха на атаки за отказ от услуга срещу сървърите на двата сайта.

Тук има по-подробна информация за проблема и причините за него.

Но ми назряват едни въпроси.

Първо – да поясним, как се прави атака за “сваляне” на сайт. Най-общо казано сървърите на сайта се заливат със огромен брой заявки от най-различни “потребители” и капацитетът му се изчерпва, като не може да обслужва заявките, а в по-лошият случай може и директно да блокира.

Обаче и двата цитирани сайта имат много голям капацитет, обслужват едновременно страшно много потребители.

Пита се тогава, от къде родните “антимафиоти” имат толкова много компютри, да проведат атаката?

Едва ли имат. Тогава остава вариантът с насочена атака от зомбирани машнини. Става въпрос за машини, на които е качена зловредна програма, която работи без знанието на собственика й и извършва определени действия, като атаки върху дадени сайтове, крадене на информация от потребителя и т.н. В най-честия случай, подобни програми съчетават няколко такива функции, рядко се използват само с една цел. Съответно този, който е заразил машината с такава програма има достъп до програмата за да я кара да върши определени действия в конкретни моменти, като може в доста случаи да има достъп и до цялата машина.

Идваме на другия въпрос – ГДБОП сами ли са разработили такива програми и са ги разпространили под формата на вируси, троянски коне и прочее зловреден софтуер по компютрите на безброй невинни потребители?

Ако е така, тези дела май излизат от рамките на анти-мафиотско-пиратската дейност и се класифицират в една съвсем друга категория…

Може пък въпросният софтуер и бот-мрежата осъществила атаката срещу двата торент-сайта да са дело на нашите “антимафиоти”.

Остава вариантът да са наели такава.
Има безброй бот-мрежи, които се използват за спам, за атаки срещу неудобни за някого сайтове, за джихад и т.н. богоугодни дела.

За да наемат такава мрежа обаче, нашите юнаци трябва да платят.
А сетете се с чии пари са платили.

Друг въпрос, който ми се върти е относно информацията, за протекция на един друг сайт – data . bg от въпросните ГДБОБ, както и че точно този сайт седи зад атаката.

В Арена и Замунда потребителите споделят едно-друго. До колко законно, сега няма да обсъждаме.
data bg предлага също “пиратско” съдържание, но срещу заплащане.

Та последният въпрос, който ме гложди е – кои бяха пиратите в крайна сметка?

10 thoughts on “Баш пират да се наричам, първа радост е за мене

 1. lilia

  Някакви Хималайци се въртяха насам.То вече не знаеш на кого да имаш вяра…Може и Индонезия…Те пък мине не мине и все изтрещи някой вулкан че размести всичко наоколо.

 2. joe Post author

  Даа, много полезна информация lilia :D.
  Ще я запазя, за колорит :p

 3. slavuncho

  Имаше един лаф „разкаяла се проститутка“ за тези, които преминават от едната крайност към другата в зависимост от конюктурата.

 4. batpep

  лилия е странен бот – недъгав, но постоянен. дали не е творба на правителствените организации 🙂

  иначе относно размислите ти – се едно аз съм го писал това 🙂

 5. joe Post author

  Че е странен бот, странен е, но в никакъв случай не бих го нарекъл недъгав.
  Много често отговаря (почти) по темата, вярно малко абстрактно.

  Спокойно може да издържи Теста на Тюринг успешно 🙂

 6. Георги Фурнаджиев

  Sorry, чак сега забелязах текста. Хвърлих бегъл поглед на линка от „Тук има по-подробна информация“. Да чета ли по-внимателно за да открия потвърждение на

  “Пита се тогава, от къде родните „антимафиоти“ имат толкова много компютри, да проведат атаката?”

  и последвалите внушения или няма такова? С други думи можеш ли в прав текст да кажеш, че атаката е дело на Колев и компания или не? И на какво основание?

 7. joe Post author

  Ами като знам, че между нашенските мафиоти и антимафиоти единствената разлкиа е частицата “анти”, и че до сега единствените известни “постижения” на групата на въпросните сили е да обслужват бизнес интереси, както и чии бизнес интереси до сега са пазили, вероятността да е тяхна бакия е много голяма.
  А както виждаш, в текста съм допуснал и друга възможност.

 8. Георги Фурнаджиев

  Коя е другата възможност, че не схванах? Само не ми казвай, че ако „наемеш“ подобна „мрежа“ би означавало, че атаката не е твое дело, щото не си хамалувал да пишеш код и да го разпространяваш. Ще ти се смея докато сме живи едновременно. 🙂

  Админа вика, че е било бот атака. Щом вика, може и така да е, все пак това му е работата. Всеки идиот обаче може да е бил, с надеждата неандерталците първосигнално да обвинят службите. Например новото гадже на бившето гадже на админа. А може би това е била целта, да направим поразия и да обвиним службите? Та неандерталците да се мобилизират против службите, щото онея пе***си … и тъй нататък.

  Не се заяждам, просто питам има ли реално доказателство, а не емоционални предположения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *