Ветрове…

…между ушите…

Като съм зачекнал темата за за затрудненията с мисленето на някои сънародници, вчерашните новини ми припомниха отменения втори ден на фестивала в Разлог поради неочаквана буря.

Тогава много помия се избълва за “гафа” на организаторите…
Доста странни ми бяха и коментарите на потърпевшите по телевизиите, например някакъв младеж се възмущаваше здраво, как така организаторите не са “предупредили”…
Бая се чудих, какво е трябвало да “предупредят”? Че са си поръчали буря на дядо Господ?

Разбирам разочарованието на хората, повечето пътували доста отдалече, но пък са останали живи и здрави.

Тия явления не напразно се наричат природни стихии, възникват неочаквано и е трудно да се предвидят 3 дни напред и напълно изключено 3 месеца по-рано. А датата за фестивала беше насрочена от преди повече от 3 месеца.

Ако възмутените индивиди бяха опитали да си ползват мозъците по предназначение, щяха да установят че:

а) Едва ли организаторите нарочно са избрали ден с лошо време за насрочване на фестивала – това за тях е свързано със загуби, а е логично, правейки фестивал, да се очаквали приходи
б) Ураганният вятър е опасен, особено когато има наоколо временни съоръжения, а не здрави постройки, така че решението за прекратяване е било правилно.

Все пак някой в Разлог е проявил здрав разум и това са именно организаторите.

За съжаление мозъчната недостатъчност не е български патент – това покзват жертвите от подобен случай в Индианополис, където за съжаление здравият разум е изневерил на организаторите. Някой е подценил опасността, пресмятайки изпуснатите печалби. А може и в името на печалбата да си е “спестил” застраховката в случай на провал на събитието и за това концертът да не е бил спрян навреме. Каквато и да е причината – хората са загинали поради недомислие.

Мозъчната недостатъчност уви води често до трагедии, често за невинни хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *