Ден на Космонавтиката

Честит ден на Космонавтиката!

Защо го отбелязвам като важен ден бях писал преди една година.

Независимо от ламтежите за превес в Космоса и технологиите на политици и военни, от стремежа на луди идеолози да доказват, че те са най-прави и че прогрес може да има само при “правилната” идеология, сред хората, работещи по космическите програми, както и сред обикновеното население това бяха дни на чист ентусиазъм, очаквания, че скоро пътешествията в Космоса ще станат ежедневие и ще донесат още много неподозирани открития.

Всъщност Космонавтиката доказа много директно, че науката и техниката, и изобщо напредъкът не подлежат на обвързване с идеология, а зависят единствено от интелектуалното и културното развитие на обществото.

Надявам се оня ентусиазъм от първите дни на космонавтиката някога да се върне и хората да обръщат повече внимание на сериозните неща и по-малко на дивотии, като въоръжаване, псевдонаука и идеологии.

Поздрави на всички мечтатели!


ПП
Един чудесен пост, в същия дух: Мечти…

8 thoughts on “Ден на Космонавтиката

  1. Pippilota Mentolka

    Еххх, колко хубаво си го написал! Като бях малка живеех с убеждението, че като стана на 20-30 със сигурност ще имаме фърчането из космоса за нещо лесно и ще съм била на Луната поне веднъж. Жалко, че с порастването ми стана ясно, че заради изброените от теб неща това се отлага най-малкото за ммоите внуци (ай да не звуча прекалено оптимистично!)

  2. joe Post author

    @Pippilota Mentolka – страхувам се, че май наистина звучи доста оптимистично, но знае ли човек, може нещата да се обърнат. Да бъдем оптимисти 🙂

  3. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Колко?

  4. Pingback: Ден на Космонавтиката « Пещерата на неандерталеца

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *