Законно ли е законното?

Когато си седя на работното място, а не съм в състояние на блуждаещ електрон, както протича по-голямата част от работното ми време, радиото работи. Понеже въпросното “радио” е много немощно, а мазето в което се намирам е в радиосянка, хващам само “Хоризонт” (В последно време слушам по-често z-rock по нет-а, но понякога пускам “Хоризонта” по стар навик).

Веднъж в “12+3” родители се жалваха, че съвсем до училището, в което учат децата им, е построена бензиностанция. Цитираха нормативни документи, разпоредби и т.н.

Бензиностанцията се оказа в нарушение на всякакви норми свързани със здраве, безопасност на учениците, шум и т.н. Оказа се обаче, че някой отговорен кадър е “узаконил” въпросното съоръжение. Тогава водещият Петър Волгин ядосано заяви, че щом строежът е законен, няма за какво да се говори повече.

Като се огледаме наоколо виждаме как кипи бурно строителство. Строи се в противоречие на всички норми за отстояние между сградите. Улиците на София приличат на улиците в средновековен град, когато хората са можели да се здрависат (или да се дуелират – според случая) през прозорците. Градинки и детски площадки се унищожават поголовно. При новите строежи въобще не се предвижда място за зелени площи.

Още по-голям е проблемът с автомобилите на живеещите във всички тия нови сгради. Естествено места за паркиране и гаражи почти никога не се предвиждат.

Временно живех в стая в общежитие, до която минаваше ламаринена тръба на отдушник на намиращата се под блока кръчма. Тръбата вдигаше невъобразим шум. Потърпевшите викнахме ХЕИ. Инспекторката дойде, каза, че въобше не е шумно, без да измери нищо и си тръгна. Защо ли?

И всичко това е законно, макар и нередно, защото някой го е узаконил с подписа си!

В студентския град дворът на една от детските градини е унищожен, строи се висока сграда на има-няма един метър от порзорците!

Едно на ръка, че в студентски град свободна площ не е оставена – “усвоено” е всяко свободно кътче, скоро и пръстта в саксиите ще бъде застроена!

Всичко това, при положение, че земята , на която се намира студентският град е изкупена от държавата, а не отчуждена. Въпреки това се “реституира”.

Земята, на която са имотите на БАН също е изкупена – повечето още преди 9-и септември 1944. Но това не пречи реститути да се намерят. Както и властимащи лица, които да им продадат чуждата земя.

Разбира се всички тези безобразия са законни – има си подписи, печати на отговорните инстанции.

Унищожаването на природните пакрове също е законно. Отговорни лица са се подписали и си чакат комисионната. Или вече са си я получили.

Напоследък във връзка със спрените “европейски” пари сред управляващите среди се зашумя, засмърдя силно и масово почнаха да горят “бушони”. От това, което излиза на преден план, с цел замазване на очите, човек може да си прави изводи за мащаба на безобразието, дебелокожието и алчността, които се вихрят сред родните управници.

Правосъдната система работи избирателно. Някои хора въобще не виждат затвора, въпреки че неистово плачат за него.
Пияна шофьорка, убила трима души бе осъдена на 14 години затвор. Правилно! Но пък за убиство на двама души по същите причини (момичето в кома на практика не живее в момента, дали ще оживее някога е Божа работа) известен спортист бе осъден условно. Вярно е, че 3 е по-малко от 2, но чак толкова! И един загинал е много. Но както Марфа пише ако Ставийски не беше известен, а просто анонимен богаташ, нямаше да бъде въобще осъден.

За трагедията в река Лим също бе осъден най-невинния и също потърпевш – шофьорът на автобуса. А фирмата, допуснала да пътува износен автобус и закупила за “икономия” калпави части, както и производителите на резервни части – ментета никой не ги закача.

Когато си купувате части за колите добре внимавайте какво купувате. Повечето части са ментета, които не издържат и 3 месеца. А се произвеждат и внасят разбира се напълно …. законно!

Остава въпросът. след като се озаконява беззаконието, кое е законно? И какво да прави средният гражданин, който е потърпевш, а не облагодетелстван от системата на законно беззаконие?

Преди много години бях гледал филм, в който група френски полицаи бяха организирали група, ликвидираща престъпници, оправдани от съда. Явно проблемът “ние ги хващаме, те ги пускат” не е само български. След това често са се появявали такива филми, в които или обикновени граждани, или възмутени полицаи “заместват” лошо работещата правна система.

Това определено не е добър вариант. Саморазправата никога не води до нищо добро. Обикновено пострадват невинни хора, да не говорим за вековните семейни вражди и вендети, познати ни от традициите на някои нации.

Тогава какво? Българите се оказахме тъпи и упорити животни, издържащ на здраво мачкане. Трябваше съвсем ножът да стигне до кокал, за да се размърдат голямо множество българи и да принудят управляващите да подадат оставка. От тогава обаче, властимащите си взеха поука и никога не притискат стадото, опа! грешка – народа до толкова, че пак да се вдигне да ги сваля. Оставят му малко пространство, колкото да има къде да се валя в лайната и да е доволен. И народът мучи щастлив и преживя. Тъй де, преживява.

И тогава какво? Что делать, както е казал класикът?

А?

И за капак един пост, под всяка дума на който мога да се подпиша.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *