Икономия му е майката!

в рамките на икономиитеСтранни неща се случват в милата ни татковина.
Толкова странни, че понятия като логика започват да звучат абстрактно, а абсурдът е норма.

Ето тия дни научих, че в община Радомир е бил проведен и спечелен конкурс за подмяна уличното осветление.

До тук добре, ама …
Така де, за да пиша, значи има едно “ама”, дето автоматично преминава в “аман”, “бактън” или да си го кажем на български ” ‘бах мамаму!!!’.

Първо да уточня, че не намерих по мрежата документи, които да цитирам, така че може да се окаже, че нещата не са баш така. Но от друга страна, хората от които научих са вътре в нещата (т.е. общината) и нямам основание, да им нямам доверие. Все пак, повтярям, това, което следва нататък са неподкрепени с документи разсъждения. Обещавам, че ако се докопам до документация, ще я цитирам своевременно.

Та, за какво става въпрос:
Преди по-малко от година, уличните лампи в Радомир и много села в околността са заменени с икономични, 29 ватови.

След предстоящата смяна, ще бъдат поставнени нови … 50 ватови лампи, които не светят по-силно от сегашните.

Къде отиде икономията?
Ааа, ще има! Уличното осветление ще свети само до 24 часа! След това – мрак. Уважаеми крадци, парт… ааа така де, управляващите мислят за вас, само потърпете някоя седмица, и ще можете да “работите” на спокойствие!

И защо е цялото упражнение?

Злите езици твърдят, че по този начин електроснабдителите, в частен случай АЕЦ “Козлодуй” си осигуряват необходимото натоварване при резкия спад на консумация след края на работното време. Не знам дали е така, но звучи логично. А след 12 вечерта явно мощносттите вече са намалени и товарът е излишен. Реализира се и “икономия”.

Ако това е вярно изниква въпросът а не може ли часовете за нощна енергия да започват по-рано? Нали точно това е идеята на нощната енергия – да се стимулира населението да харчи повече ток, когато мощностите на електроснабдяването не са натоварени, а знаем, че промяната в режима на работа на централите е бавен процес.

Даже тази промяна на часа да е само в някои населени места, не навсякъде. Като може часовете за нощен ток да не се променят като бройка, само да започват по-рано. Би могло да се направи гъфкава схема в различни градове да започва отчитането на нощния ток в различен час, като за целта е необходимо само да се завъртят часовниците за смяна на тарифата, без специални пренастройки.

Но не – това би довело до икономия на пари за част от населението, а както знаем, енергопроизводителите по целия свят много се страхуват за приходите си и измислят какви ли не идиотизми, за да ги запазят, по правило свързани с тормоз за клиентите им. Както предвиденият режим на нощното осветление.

картинката е от тук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *