Който се учи…

15-и септември дойде и донесе края на ваканцията.
Заедно с това донесе и поредната порция проблеми. Първо стотици първолаци пропуснаха първия си ден в училище, заради задръствания.

Както и да е.

След това гледам, дъщеря ми рови в Гугъл и bgmaps.com, да търси някакво училище.
Питам защо – там щели да учат. В тяхното училище започнал ремонт!

Дъщеря ми учи в доста елитно (уж) училище.
Първият ми шок беше, след като го видях в какво състояние е и го сравних с училището, в което беше до 8-и клас. Сравнението определено не беше в полза на елитната гимназия!

Да споменавам ли, че през цялата учебна година счупеният прозорец в класната им стая така и не беше сменен?

Е, с началото на новата учебна година е започнал и ремонт, може да стигнат и до счупения джам. Нищо че тя май ще е в друга класна стая. Ако изобщо ремонтът свърши до края на годината.

След това срещам една нейна приятелка от друго училище. Стана на въпрос, че не учат. Викам “заради деня на София ли?” Не – ремонт! Само че в това друго училище подходът е по-напредничав – учениците трябва активно да участват в ремонта като на тоя етап чистят, бършат и така нататък.

Не, не съм против това учениците да отговарят за чистотата на училището си, а и не само на него. Аз смятам, че това, учениците да се включват в почистването на учлището е добра идея. По наше време имаше такива бригади ( в неучебно време, но понякога и в учебно трябваше да си почистим чиновете да речем). Мисля, че е желателно такива бригади да се организират и сега. Така поне на някои тийнейджъри може да им просветне, че хигиената е нещо, което не се постига лесно и може да променят отношението си към нея. А и който цапа трябва да чисти. Но в случая говорим за ремонт доста след началото на годината. И хлапетата трябва да чистят това, което те не са изцапали.

Предвиждам следващият етап в развититето на родното образование ще е, ремонтите да се извършват от родителите и самите ученици. Кога – естествено в учебно време. А кога ще учат учениците? Защо пък трябва да учат? Нима на нашата държава са нужни образовани хора?

Важното е поданиците да могат да вършат някакъв вид физически труд, да не се интересуват от нищо, освен ракия и чалгия и за управниците ще настъпи рай.

Ами ако потрябват специалисти? – Няма проблем – ще си внесем. Образовани китайци и корейци дал Господ. А и комшиите са наблизо – така и така много турски студенти учат в български университети, направо могат да си останат тук на работа. Булгаристанците да си гледат ракията и да кротуват!

За това и ще закрием БАН. Виж университетите ще ги оставим на първо време. От тях може да се изкара някой долар, от обучението на чуждестранни студенти. Може и български – ако си плащат достатъчно. Даже българските “вишисти” ще се “образоват ” по ускорената процедура, която вече доста години се практикува – плащаш и получаваш диплома. Е, може формално и българските “студенти” да посетят няколко курса. Да не се чудят чуждестранните им колеги, как така всички българи са толкова гениални, че се диполмират, преди да са се записали.

А при училищата може да се спести и ремонта. Нали целта в крайна сметка е да се усвоят едни пари. За да е усвояването по-ефективно, може да се бутнат училищата, да се посроят молове на тяхно място, а ремонтите да се отчитат на хартия. Така и площта ще се използва по-ефективно, и усвояващите парите няма да търпят загуби!

Какво, много черна картина ли рисувам?
Мда. Така е. Нали учениците все още учат, поне повечето от тях.
Просто в някои училища е започнал ремонт.
С началото на учебната година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *