мдааа…

Седя си и си се почесвам…

Тия дни древният ви приятел е отпускар. Ще кажете, в музея ли обитаваш, ама йок – правя се на съвременен индивид и обитавам бетонна пещера в тих (все още) софийски квартал, а не природна такава 😉 . И от Божидар Димитров се крия, че току ме взел за експонат. И от Петър Берон и Йордан Йорданов – то не знаеш, кой ще е по-меракля да си препарира неандерталец за музейната колекция.

А отпуската трябваше да я взема, щото задължително било до края на годината еди кво си, ама това са проблеми, с които всеки се е сблъсквал. Но пък като ще съм в отпуска, да му отпуснем края в края на краищата.

Но както си отпускарствам сладко сладко, току ми звънва грозно телефона, дето ми го знаят от работата. Гледам го, чудя се дали да го засиля в стената или да го хвърля през балкона и да го удавя в първата локва, но накрая чувството за дълг ( и мисълта за колегиална саморазправа, след изтичане на отпуската) надделява и все пак го вдигам.

Та проблемът на живот и смърт ( и много вложени пари и изпуснати срокове) с една дума камера ( специална – за микроскоп) не работи. Според колегите, проблем с драйверите.
Според специалистите от фирмата продавач, повикани да решат проблема – лош уиндос.

Та последвала една одисея с преинсталации, тая верся, оная версия този сървизпак, онзи…
Докато се стигне до необходимост от неандерталска намеса. Тъй де, то крьоманьонците и наследниците им малко дават фира в главите.
Требе си здрав подход.

Помолих да направят още една преинсталация – чиста, щото след като ми разказаха какво са правили се ужасих и отидох да видя, какво става с тия драйвери.

Нищо не ставаше. В смисъл, инсталираха си се баш както трябва.

Всъщност проблемът се оказа в софтуера за работа с камерата – не можеше да записва снимките.

След кратко ровене се оказа, че братята китайци, позабравили, че в преведените интерфейси е желателно да преведат и имената на директориите, защото не всеки не китайско говорящ си слага китайски локал на машината. И понеже тая камера е последен модел, явно при предишните този пропуск не го е имало, за това и специалистите от фирмата не са се сетили.

Но пък производителите са били така любезни, да дадат възможност човек да си избере директория, макар и интерфейсът да не е супер интуитивен, не е и толкова неясен.

Оправих проблема.

И седнах да се почесвам.

За колегите е напълно оправдано да не могат да локализират проблема. Това НЕ е тяхна работа.

За специалистите, които продават? Хм, те не би трявбало да са просто търговци.

Аз, като аматьор в тая област е нормално да се огранича с действия по предоставения интерфейс.

Един специалист би трябвало да знае и повече начини да реши проблема.

Тук пък съм писал за друг мой контакт със специалисти по друга техника. Този път малко по-сериозен случай, но пак се оказа решим с малко повече четене.

Продължавам да се почесвам.

Изобщо не мисля да оспорвам професионализма на тези специалисти. Не се съмнявам, че са решавали много по-сложни случаи, че знаят много за много и най-различни модели и видове хардуер.

Но от друга страна, хм.

Я сега от другата страна да се почешем…

От друга страна си миля, че ако кандидатствам за работа в някоя от тези фирми, шансовете да ме вземат е минимален. Ще се окаже, че нямам необходимата квалификация, а и съм виждал по фирми, като видят CV-тата на кандидати, макар и с много добра квалификация и опит, но над 40 годишна възраст, как изобщо не ги допускат до интервю.

Ох, от чесане ще ми опада козината, а идва зима…

5 thoughts on “мдааа…

  1. Стоян Стоянов

    Уф как ги обичам тия проблеми “на живот и смърт”, точно когато си си взел отпуск или се намираш в гората на минимум 30 км от най-близката жива душа 🙂

  2. joe Post author

    Мда, ще рече човек, че си има диспечер на гадостите, който ги разпределя да стават точно, когато пътуваш някъде 🙂

  3. yoalbo

    🙂 хм, специалисти! в наше време, у нас: специалист е само човек, който ‘може да продава’ – всичко! от краве масло и пуешки бутчета до автокранове и научна литература/апаратура… а така също и хората с ‘управленски’ функции – всичко останало се числи към… простолюдието и следователно – в услуга на ‘управляващите’ и ‘специалистите’…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *