Националист?

Нямах никаво намерение да пиша за случая с полицая, циганите и скъсаното знаме. Писано беше достатъчно и в блогове, и по вестници, и къде ли не. Аз  си мислех, че едва ли мога да внеса полезен елемент в общия шум.

Обаче много бързо нещата се извъртяха в странна посока. Случаят беше изкаран като проява на “национализъм” и много хора започнаха да пригласят на тази песен. Защо национализъм? Защото са замесени цигани.

Вярно е, че случаят беше използван от националистите, да изпълзят в медийното пространство и те го експлоатираха доста усилено. Но защо – защото имаха повод. А именно – вярно е, че щом полицаят е превишил правата си и е бил нарушителите на следващия ден в кабинета си ( а доколкото знам какви са повечето полицаи, почти не се съмнявам, че наистина се е държал като баш бабаит и е упражнил юмручно право ), трябва да бъде наказан. Никой не бива да злоупотребява със служебното си положение.

Обаче факт е, че другата страна се е отървала безнаказано. Ако и извършителите бяха наказани подобаващо, нямаше да има основание никой националист да надига глас.

А какво се оказва – хора, които публично се гаврят с един от символите на държавата биват изкарани едва ли не герои. Нормално е, не само националисти, но и всеки, който чуства някаква принадлежност към народ, нация и държава да бъде възмутен.

Знам, че в Щатите беше гласувано, че всеки има право да гори, къса и т.н. националния флаг, като символ на протест спрямо нещо. Но ако банда пияни келеши посред нощ се покачат на пилон и скъсат байряка, едва ли ще останат ненаказани, най-малкото за нарушаване на реда. Освен ако нямат много опитни адвокати, които да успеят да убедят съдебните заседатели, че извършителите всъщност са протестирали по този начин срещо корупцията по високите етажи да речем, а са били пияни в знак на протест срещу колаборацията на американското правителство с колумбийските наркобарони.

Хората, които смятат случката с нашето знаме за проява на “национализъм” най-често изтъкват, че се е зашумяло толкова, защото извършителите са цигани. Аз мисля, че тъкмо защото са цигани им се размина полагащото се наказание. (Който твърди, че  късането  на национално знаме не е никаво нарушение, да отиде в някоя от съседните ни страни и да опита с тяхното знаме. Пък ще четем в пресата, как са се развили събитията 😉 )

Никога не съм се мислил за националист. Никога не съм гласувал за която  и да е националистическа партия. Нямам и намерение да гласувам някога за която и да е от тях.

Обаче не съм съгласен за някои прослойки от обществото законите и правилата да не важат. Не съм съгласен, да има хора, които с години да ползват ток и вода, без да си плащат.

Не понасям да гледам, как контрольори се държат варварски с пенсионери или деца, а всъщото време не казват дума накриво на представителите на определени малцинства, пътуващи без билет.

Не съм съгласен и някой да не бъде съден, само защото е от дадено малцинство и да не се изтълкува това като “расизъм”.

Не смятам за редно, в определени региони, ако човек говори на официалния за държавата език, да бъде обслужван в магазините с пренебрежение, закъснение от по няколко минути и т.н. (В интерес на истината това явление напоследък понамаля)

Има фирми, притежавани от хора с българско гражданство но с чуждо самосъзнание. Оказва се, че в тях може да работят само хора със същото етническо самосъзнание, като на собственика. Не си го измислям – имам конкретни примери с мои приятели! Това според мен навсякъде се нарича дискриминация.

Мисля, че не е нормално да има идивиди, които  пишат по стените  “долу България”, “смърт на българите” и обществото да си трае.

Когато зам. министър на съседна страна на събрание в дадено село в североизточна България заявява на родния си език “Купувайте земя – така вие купувате територия,  не знам как да коментирам тоя факт. Дали говоря този език, че знам какво е казал? Не, но са ми го превели хора, за които той е майчин език, но не са съгласни с това изявление. За съжаление такива хора са малко.

Против съм всяка дискриминация. Против съм, когато някой е дискриминиран, защото е член на дадено малцинство. Против съм и дискриминирането и лишаване от права на членовете на мнозинството.

Ако всичко изредено до тук ме прави националист, значи съм такъв. Пак няма да гласувам за “Атака” или отец Гелеменов и сие.  Но приемам да ме оплюват като националист.

One thought on “Националист?

  1. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » нЕкои съображения

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *