Недостойно

Гласувай народе! SMS-че за Левски, SMS-че за Ботев или за Симеон Велики! Давайте ние, де сме къде Левски да им …. на ония де са къде Ботев! Кой е по-велик – Вазов или Каравелов, Христо Фотев или Петя Дубарова, Яворов или ….. Азис…

От известно време по националните медии тече една грозна кампания за “избиране” на великите българи. Гласуването става стандартно – с SMS като за поредния фолк-хит или новоизгряла едрогърда кючекчийка. И колко хора си дават сметка за гаврата, която се извършва по този начин с имената на истински заслужилите личности и принизяването на делата им по този начин с безбройните преходни “величия”, за които днес валят овации, а утре са забравени в килера на времето, заместени от новопроблеснали “звезди”

И кой може да си позволи да каже кой е по-велик! Кой може да класифицира чий подвиг или дело е допринесло повече за България, колко е струвало на личността, която го е извършила и дали нещо наглед дребно, не е изиграло много по-силно въздействие върху историята, или върху определени хора, от други, наглед по-величави деяния.

Чий подвиг е по-велик – на мичман I ранг Георги Купов или на Димитър Списаревски? Първият командвал катера “Дръзки”, който торпилира турския крайцер „Хамидие“ и така спомага за премахване на морската блокада на българското черноморие през Балканската война, вторият с таран сваля американска “летяща крепост” над София.
А какво да кажем за Осман ефенди http://knigite.abv.bg/tb/tb_3_4.html , сам турчин, който по време на Априлското възстание спасява близо 10 000 българи, след Освобождението помага при Съединението на България и цял живот се проявява като изключително достоен български гражданин!

Подобна кампания е гавра и с хилядите незнайни войници, загинали по бойните полета без никой да пише за подвига им, с хората които вършат не един подвиг, като част от работата им, но така и си остават незнайни, често забравени и отхвърлени, след като се пенсионират.

Кой е по-велик – генералът, печелил победи, или писателят? Спортистите или музикантите? Как ще “измерим” “величието” на едните и другите, как ще го съпоставим?

За финал ще цитирам един стих на Висоцки, който е много подходящ за случая:

Я не люблю манежи и арены,
На них мильон меняют по рублю,
Пусть впереди большие перемены,
Я это никогда не полюблю.

2 thoughts on “Недостойно

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *