Слабоумие

1.11.2007

Зала “Фестивална”/

Да – концертът на “Пърпъл”!

Но не за него иде реч.

За едни индивиди, които независимо, че са на затворено място и че залата беше препълнена много над капацитета си, не се и замислиха ни най-малко, преди да запалят цигара. И то не една.

Абе – аланкоолу, и стадионът и спортната зала са спортни съоръжения. Ама разликата е, че едното отворено, а другото не е!

Но на тебе не ти пука, нали? Че имало хора, които не понасят дима – да се научат да понасят. Имало хора с астма, които се задушават от твоите пушеци. – Да са си седяли у дома! Като не са читави, къде са тръгнали?!

Ама имало деца с алергия. Няма проблем, палим си цигарата в асансьора, а хлапетата ще покашлят малко и ще им мине.

Да, ти си велик, трябва когато поискаш да можеш да си доставиш мизерното удоволствие, а останалите да се гърчат! Те не са важни!

Добре слабоумно копеле, но замислял ли си се, като запалищ цигара в  зала, претъпкана много над капацитета й, в тесен асансьор, на задните седалки в автобуса или в тоалетната в самолета, за явлението, наречено пожар? Или мислиш, че не тебе това няма да се случи? Ама пожарите си се случват и ги предизвикват точно такива самоуверени и безотговорни малоумници като тебе.

Но ти си мислиш, че си велик, ще скочиш с кубинките по кратуните на околните и ще избягаш от залата!

Да ама не тъпо парче! При пожар се отделят отровни газове, които понеже в пълната зала има малко кислород са недоизгорели и затова са особено отровни. Ще паднеш преди да си разбрал какво става и в всеобщото бедствие няма никой да може да ти спаси драгоценния задник!

А в блокиралия асансьор какво ще направиш, ако стане пожар?

Виждал съм автобус как от малко пламъче за секунда пламва целият като факла, нищо че уж нафтата е по-трудно запалима от бензина. А не ми се мисли какво е пожар в самолет – гледали сме достатъчно документални филми по въпроса (а да ти такова не гледаш! Ама  това въобще не пречи да се случи и на тебе!).

Та следващият път малоумнико, преди да запалиш цигара, помисли къде се намираш и щом не ти дреме за другите, помисли първо за собствения си задник!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *