С 92-10 НТ

Какво пък е това? Прилича на регистрационен номер на кола?

Да, точно номер е. Не на кола, а на джип. На един от тия, които мислят, че са единствени на пътя. И като имат пари, трябва всички да спират чино пред тях.  И може би да козируват?

Днес по обед пътувах от  завод “Елекроника”  до осми километър с тройката – един от така известните като “селските” автобуси.

На кръговото  на прословутия четвърти километър автобусът чино изчака няколко коли да минат, след това, когато се получи “въздух” между прииждащите МПС-та навлезе в кръсовището. Вече беше минал половината кръстовище, когато шофьорът на джип с номер С 92-10 НТ реши, че може да се шмугне пред автобуса. На какво е разчитал не знам.  Свободнот разстояние беше почти толкова, колкото е широк джипът. Явно е свикнал всички да набиват спирачки пред него. Автобусът също наби. Които бяха прави на пътеката паднаха. Аз бях седнал и почти изхвърчах от седалката, чантата ми хвръкна напред.

Да, обаче автобусът е тежка машина, има по-голям спирачен път от едно леко BMW да речем. Получи се, както се казва в бюлетините на КАТ, ПТП. Джипът пострада леко ( за съжаление само лека вдлъбнатина, искаше ми се да претърпи доста по-сериозни повреди). За щастие пострадали хора нямаше.

После джипаджията настояваше, че той е бил с предимство. Да -тези, които са в кръстовището са с предимство. В случая обаче автобусът беше също в кръстовището, минал беше половината. Иситина е, че това кръстовище не остава празно, освен късно нощем и никога не може да изчакаш толкова, че да няма идващи коли. Трябва да издебнеш момент, когато да се включиш в движението. Тук трябва да се намеси и колегиалността между шофьорите – когато си по-далече, да намалиш и да пропуснеш една или две коли, да могат да минат. Има обаче една категория хора, за които такива взаимоотношения не съществуват. Те трябва да са винаги първи, да пресекат пътя на другия, да излязат първи на светофара. Заради тях движението по улиците у нас е по-опасно от някои военни конфликти.

Аргументът  на джипаджията, след като изчерпа тоя с предимството беше, “ти пъплеше едва и исках да мина”. Ами това само потвърждава, че автобусът се е движел с разумна скорост.

Не знам, какво ще реши КАТ по-натам, кого ще изкарат виновен, дали пак парите ще победят истината.

Но неуважаеми екземпляри с много пари и малко акъл. За вас законите на държавата може да не важат, но тези на физиката не признават колко мангизи имате. Та за това,  моля мислете, когато карате. Нищо не печелите, когато изпреварвате всички с цената на непрекъснати опасности, които създавате. Обаче, ако карате разумно, току виж сте си спечелили уважението на останалите. И ще е по-безопасно и за вас самите, освен за другите, за които не ви пука.

ПП

В интерес на истината трябва да добавя, че има и много шофьори на таралясници, които карат като за последно, както и такива със скъпи коли, които са дисциплинира и етични – виждал съм понякога и такива.

2 thoughts on “С 92-10 НТ

  1. Христина

    Както го каза xronisa “правото на скъпата кола”.
    Много ме дразнят, Вчера например се карах с един с джип, който твърдеше, че независимо как мисля да премина през кръстовището съм длъна да карам в крайна дясна лента, за да може той да прехвърча около мен. Опитах се да обясня , че се престоявам натам на където мисля да продължа, но разбира се отнесох няколко “мили думи”.

    Никой няма поведение на пътя. …

  2. Arrowsss

    Тарикати – навсякъде. Най-много на пътя зад волана, купили си скъпите коли и не им пука за никой и нищо…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *