Черен ли е Иван Костов?

Черен е разбира се. Който и да го виждал, ще каже, че е много по-черен от средностатистическия българин, а даже и от доста от сънародниците ни, които често се наричат по медиите с определението “мургави”.

Сега сериозно.

Като чете човек или слуша изявленията на политическите мъже и жени от времето Кобурготско насам установява, че за всеки батак в държавата е виновен не повече и не по-малко, а само и единствено Иван Костов. Повече от 8 години, след като правителството, оглавявано от мрачния субект не е на власт, той продължава да е виновен и за новозабърканите батаци. Някак така, от дистанция.

Ама такова било наследството… Ами 8, даже 9 години имахте – да бяхте оправили наследството, както се оправвяте с много дуги “наследства”.

Много хора не искат да излязат на протест, защото видите ли, след протеста от ’97-а година бил дошъл на власт Иван Костов.

За управлението на Костов, мисля че много неща не направи както трябва, много направи както не трябва и много въобще не направи. Но в сравнение с правителствата на Величеството и после на триглавата, сори, тричленната коалиция, управлението му беше цвете. Казвам – в сравнение, не само по себе си.

Всъщност основната грешка на Костов беше, че мразеше патологично медиите и ги настрои срещу себе си. А медиите не прощават. Върнаха си го с многократни лихви, като станаха удобен инструмент в ръцете на тия, за които Костов е удобен виновник.

Другата грешка костова беше, че нямаше верен поглед за реалностите.
Когато го питаха за обяснение на тая или оная дейност на правителството му, отговаряше “хората знаят”. Не, хората знаят това, което им се казва. И което се повтаря многократно от медиите. И ако се казва, че Костов е черен, значи няма начин да не е черен.

Моя позната ми е разказвала случай, когато е разговаряла с шефката на не помня, прес отдел ли се водеше, информационен отдел ли беше на онов правителство, за едни пари, дето по вестниците се писало, че са откраднати, а те били дадени за щетите от наводненията в Кърджалийско тогава. На въпроса, защо за това не се пише и не се казва по телевизията, въпросната дама отговорила “г-н Костов е скромен човек и не иска да се хвали за тия работи”. Хм, това го виждам като лоша работа на въпросната шефка. Но вярно, има твърдоглави началници – ако г-н Костов й е заповядал при всякакви обстоятелства така да действа – грешката си е само негова.

Но да поразровим останалата чернилка, около името Костово.

Сигурно, много от нещата, които се говорят за него са верни или изцяло, или в определен аспект, или поне проценти от тях са верни.

Но:

Преди време се писа по трудни и часови газети, че Иван Костов бил най-богатият българин. Тогава в България имаше 32 частни самолета, нито един не беше собственост на Иван Костов. Не съм чувал и сега да има самолет.

Тогава точно имах служебни отношения с човек, работещ във фирма на един голям българин. Та чух разни нещица, и за тоя българин, и за един бивш собственик на известен футболен отбор, за които няма смисъл да пиша, защото няма как да ги докажа, но за тях никой никъде не шуми, нито пък за много тем подобни екземпляри. Виж – Иван Костов е друго нещо.

Веднъж , докато щраках с дистанционното попаднах на дискусия по телевизия “Европа” и съжалявам, че й бях изпуснал началото. Та там един от опонентите каза “по времето на Костов имаше един г-н 10%. Сега господата са много, а процентите започват от 30%, но никой за това не говори”.

Много хора ще кажат “Балкан”. Да , “Балкан” бе продаден неудачно, но източването му започна още по Луканово време, по добре познатата схема, която се прилага и за Кремиковци. Също и заводите в Казанлък, както и много други заводи.

Спомням си, как кметът на Банкя беше излязал по телевизията, да каже, че не знам коя къща не е на Иван Костов, никога не е била и няма нищо общо с Иван Костов, отчаян от големия шум, който се беше надигнал около тая къща, и където сигурно и неговото име беше замесено.

Друг случай – близо до там, където живея в Търговище има една банка. То в сградата всъщност се настанява ту една, ту друга банка, та по едно време, позната на майка ми й казала “ще ти кажа под секрет – тая банка е на Иван Костов!” Мда, тогава банката формално се водеше на двама братя Костови, живеещи в Щатите, единият от които се казва Иван. Та значи наистина банката беше на Иван Костов. Но както се казва в стария виц – “има нюанс”.

Та като отчитам тия, а и други факти, мога да имам определено отношение и към останалите “истини”, които не спират да валят за Иван Костов. Та май не е толкова черен?

Не мисля че е, за това и смятах да гласувам за ДСБ, като като за най-малкото зло от всички, които се предлагат на сергията.

Но от как Мартин Димитров стана шеф на СДС, реших да избера тях. Най малкото защото Мартин Димитров не повтаря една от най-големите грешки на Костов – информационното затъмнение. Напротив – той не разчита само на други, а сам активно се грижи, за осветяването на дейността си, както и на партията му. А и идеите му ми харесват.

Вярно, една птичка пролет не прави, един председател също не може да свърши всичката работа – трябват още много хора като него или по-печени, но поне е добро начало.

ПП Този пост е от времето, преди да се създаде Синята коалиция. Сега нещата са далече по-лесни за решаване и бих казал, че най-после нещата започнаха да си идват по местата.

[wp:svejo-net]

11 thoughts on “Черен ли е Иван Костов?

 1. yoalbo

  Да! за Мартин – лично! на мен и Юруков ми харесваше, но на Костов не мога да му простя най-вече липсата на реализъм (не вярвам на слухове, не му броя останалите черни точки)…
  иначе за себе си съм решила – няма да подкрепя нито една от партиите, които братски си стиснаха ръце с управляващите – не им вярвам, че са опозиция, не им вярвам, че са десни – според мен – не са! или са наивни, или са лукави – все едно, не са от моите

 2. Весела

  Крайно време е да гласуваме за хора, които са кадърни. Даже и да правят грешки. Затова именно ще гласувам за Иван Костов. той Е ДОКАЗАЛ, че е кадърен. Точно в некадърност и най-големите лайномети не смеят да го упрекнат.

 3. Мишо

  Вие луди ли сте бе, Какво значи “За управлението на Костов, мисля че много неща не направи както трябва, много направи както не трябва и много въобще не направи. Но в сравнение с правителствата на Величеството и после на триглавата, сори, тричленната коалиция, управлението му беше цвете. Казвам—в сравнение, не само по себе си.” ???
  ПО-ДОБЪР политик, държавник и министър председател не сме имали от преди турското робство, бе хора. Човека пое държавата в пълна СЪСИПИЯ, направи невъзможното за да я закрепи и я закрепи до толкова, че тия пезевенки не могат 8 години вече да я сасипят наново. Е, успяха за 8 години, но не чак толкова. Всички клевети за г-н Костов са отмъщение за ПРОВАЛЕНИ по онова време далавери на сегашнит управляващи. Не могат да му простят как им клъцна кранчето към хорските пари и затова ги е страх от него и до ден днешен СТРАХ ГИ Е и затова не спират да лаят. Страх гие, че ако вземе властта, пак ще спре големите пари за “полит елита” и ще ги вложи в държавата ни. Единствената му грешка беше, че надцени умствените възможности на овчия ни народ, но какво да ви кажа – човек изхожда от себе си и си мисли, че и другите са ПОНЕ малко интелигентни – УВИ, не е вярно.
  И бих казал още “поради що се срамиш” да застанеш зад истината и го правиш с уговорки?

 4. dd

  Не съм чел по елементарна пропаганда… Иван Костов е най-големия крадец в модерната българска история. Той направи най масовата приватизация. От продажбата на бургаската рафинерия изкара толкова пари, че със всичките “заменки”, за който четем по жестниците, нашите управници не могат да го стигнат. Той създаде и “Лукойл България”, поредната фирма паразит, която съществува само за да му пълни джоба… на него и на други като него. Ами последната сага със СДС…
  Нищо по лошо не може да се случи на България освен Костов – крадеца и Борисов – мутрата да ни управляват. Но… всеки народ си заслужава управниците

 5. joe Post author

  @dd Кой създаде „Лукойл България“?
  😀

  Другари, като плюете, мислете първо, че то върху вас пада 😉

 6. Dimityr

  Голямо крадене падна по времето на Иван Костов, по това време работих в Министерство на Земеделието. Знам как се разпределяха МЕЛНИЦИТЕ, Софиската, Червенобрежката, Плевенската, Нова Загора, Бургаската,Ловните стопанства:”Доброжанска гора” “Огняново” за 28000лева резиденцията на Тодор Живков и 180дка. гора.”Сютка” Баташки Снежник” Парите на фонд “Земеделие” всичко все на наши Братовчеди и съпартиици.

 7. Ендер

  Костов е или пълен боклук или некомпетентен не го познавам достатчно за да дам конкретно определение.Лично станах свидетел по време на неговото управление как в управлението се намести целия боклук който освен да скача и да вика “кой не скача е червен” друго не можеше.
  Видях в малките градове как заминаха кадърни хора за да бъдат заменени с необразовани “активисти”.
  Убеден съм че Костов може и да е имал добри намерения но и пътя към ада е послан с добри намерения. Нагледах се на произвола на “сини” управници въползващи се “пълноценно” от властта си.

 8. Димитър

  Иван Костов се доказа като добър прислужник. Това което мургавият “българин” извърши е, че превърна държавата в магазин за един лев. Прислужникът Иван Костов не го интересуваше колко фирми стоят на входа и на изхода на държавните предприятия, и кой стои зад тези фирми. Той като добър прислужник просто продаде държавата за един лев. По този начин ИВАН КОСТОВ трансформира политическата власт на БКП – в икономическа. Циганска демокрация…

 9. joe Post author

  @Димитър – това с фирмите на входа и изхода май леееко бъркаш времето, в което започна тоя процес. Както и кой го направи.

 10. bojkov

  Господа, вие май сте се събрали да хвалите Костов. Този човек направи всичко възможно да унищожи СДС. Той е вреден за България. Той съсипа българския бизнес, определено не е и икономист а разкзвач на небивалици. Формацията Герб е производна на Костов и ще излязат прави кумунистите прави избираш Бойко получаваш Костов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *