Нещо за четене

Ratio
Страницата на хумориста Весел Цанков

Книголандия

Книголандия

Черен ли е Иван Костов?

Черен е разбира се. Който и да го виждал, ще каже, че е много по-черен от средностатистическия българин, а даже и от доста от сънародниците ни, които често се наричат по медиите с определението “мургави”.

Сега сериозно.

Като чете човек или слуша изявленията на политическите мъже и жени от времето Кобурготско насам установява, че […]

За корупцията, историята, конете и каруците

Прочетох статията на проф. Божидар Димитров Корените на корупцията”

Много интересна статия, има интересна информация, струва си да се прочете, както всички трудове, писани от проф. Димитров между другото.

Но понеже нямам желание да се регистрирам в сайта, реших тук да пусна нещо като коментар.

В статията проф. Димитров развива тезата, българите са носителите на […]

Провал

Има интелигентни хора още в България. Въпреки усилията на плеяда политици да унищожат последните проблясъци на мисъл и въображение в страната ни.

Ето, някой се е сетил, как да характеризира с една дума дейността на правителството, а именно: провал.

Каква по-подходяща дума от провал, може да се избере, за описание на всички буламачи, които въпросната […]

Аликономикс

Имало едни хора, още от древността, а най-вече през Средновековието. Любознателни хора. Искали да разкрият тайните на естеството. Наред с това, искали да открият вечното здраве, вечната младост и вечния живот. За това търсели Философския камък, дето решавал всичките тия проблеми наведнъж.

Наред с това търсели и вечната печалба. За целта опитвали да превърнат оловото […]

Срам

Както виждате блогът ми се сдоби с нов цвят. Черен. Черен в знак на траур. Траур за смъртта на последните свободи, които бяха останали. Свободата на словото и свободата за изразяване на недоволството. Днес беше свободата беше застреляна със стоп патрони, смачкана с кубинки, пребита с палки и юмруци.

Срам!

Срам за управляващите, които окървавиха […]

Наука vs. нÀука

Аз съм от породата патологичен читател.

Когато няма какво да правя нещо, трябва да чета. Освен в случаите, когато правенето на нещо се състои именно в четене 🙂 . Когато нямам нещо специално за четене, чета, каквото има. Просто така, механично. Например правата и задълженията на пътниците в градския транспорт. Или някой плакат. Не по […]

Виновни сме

“Известно време никой не проговори. Само Оувес остана прав. Разхождаше се нервно напред-назад, дългата черна опашка свистеше покрай хълбоците му и от време на време той изцвилваше в почуда. Накрая рече:

— Това не го проумявам. Никога нямаше да повярваме, че в нашата ферма могат да стават такива неща. Сигурно ние някъде грешим. Според мен […]

Спиралата

Спиралата (от гр. σπειρα – “извивка”, от лат. spira – “извивка”, “пръстен”) е равнинна трансцендентна крива, която описва намотки около една (или повече) точка, приближавайки или отдалечавайки се от нея. Това можем да прочетем в математическите справочници.

Спиралата е силно свързана с битието, такова каквото го познаваме.

Когато в ясна нощ погледнем небето, виждаме Млечния […]