Убий даскала!

Както си слушах новини, току вдигнах кръвното.
Европейски експерти установили, че 42% от учениците са относително неграмотни, ала бала…

То ние си го знаем, ама вече и по света научиха.

Обаче!

Какво решават да предприемат в отговор на експертната оценка като противодействие на нарастващата неграмотност първожреците в Голямата Пирамида под вещото ръководство на фараон Игнатут? Да не се оставят лоште ученици да повтарят класовете, защото това ги демотивирало!

Тази премъдрост още е проект, ама така както е проект ще си стане факт, както безброй други недомсилици в цялото ни държавно управление, за съжаление много голям процент от които в образователната система!

Те и сега учителите с много голям зор могат да оставят някой да повтаря. Къде ти, не могат да пишат слаби бележки даже, защото са застрашени от една страна от любящите родители, които вместо да стегнат разлигавените си до краен предел отрочета с твърда ръка, насочват въпросната ръка, често усилена от мускулитие на няколко яки момчета, определено не любители на образованието срещу нещастния учител, позволил си да поставя изисквания към наследника им, представете си!

От друга страна учител, позволил си да има ученици с нисък успех в класа си подлежи на наказания от същата премъдра система, управлявана от Голямата Пирамида, че не е научил учениците!

А учениците, като знаят, че така или иначе и да учат и да не учат пак няма да имат лош успех, предпочитат – изненадааа- да не учат.
Разбира се има и ученици, които учат, обобщенията са лошо нещо, но повечето предпочитат да карат както е по-лесно. Както повечето хора по принцип де.

Странна логика, вместо да се увеличава контролът и изискванията, с цел да се оправи качеството на образованието, да се намаляват. Сега ми става ясно защо оставиха учениците без зимна ваканция. Хората са предвидили, че така или иначе няма да се изморят, щом е такава повелята на Пирамидата, така че поне да отчитат присъствие.

Така че, когато стане въпрос за неграмотността и ниската култура на младото поколение, не стреляйте по учителя. Не го сочете и с пръст. Вярно е, много учители не стават за тази работа. Но това е заради дългогодишната политика доввела до съсипване на образователната система и унищожаване на престижа на учителската професия. За това най-често учители стават хора, които не са успели другаде. Разбира се, както казах обобщенията са лошо нещо. Има още учители, които имат призвание за тази професия и работят с желание. Но каквото и желание да има и най-добрият и спосбният учител, не може да постигне много, щом “от горе” му забаняват … да изсисква!

30 thoughts on “Убий даскала!

  1. frog

    Не знам дали ти е известно, Божо, но има забрана да се оставят да повтарят ученици до 4 кл. включително. Само една лятна работа за 2 седмици – до края на юни – и това е. Научило-ненаучило, няма значение, минава нагоре. 🙂

  2. joe Post author

    Ами сега на всички ще им осигурим успешно преминаване.
    После ще чакаме някой да върши свястна работа.

  3. lilia

    Не съм забранила на никой да изисква да се развивам по-съвършено.Опитвам да комбинирам по различни начини дните си , според възможностите за напредване в задачите които имам.Така че като подредя по важности събития гледам да уплътня .

  4. joe Post author

    Добре Лиле 😀
    Скоро като гледам и разговор ще можеш да подържаш. Развивай се, развивай 😀

  5. Nadinka

    Е как така е забранено да повтарят? Щом са неграмотни, ше си повтарят. Предтсвам си ученик в 4ти клас, който не знае да чете и не знае таблицата, примерно…

  6. Nadinka

    Не, аз нямам думи. Те вече имат право да са неграмотни, те вече имат право да се вдигат на бунт, щото им била малка ваканцията…Много демократично стана, няма що. А после Андреа и сие ще ни учат на стил. И подобни. Планета ТВ ще е иснтитуция. И няма смисъл да се питаме защо…Тъжна работа.

  7. Nightwish El

    Като знам колко неграмотни висшисти има, трябва ли да повтарят образованието си?
    Да вземат да въведат телесни наказания. И групи за борба с родителите-мутри.
    И учителите да се плескат повече!
    И дето вика Лилито – да се уплътнят нещата…

    пп. И аз почвам да рия с копита!

  8. Nadinka

    Е нямаше да има неграмотни висшисти, ако не ги пускаха още от втори клас ей така, не мислиш ли 🙂

  9. milena

    Мммм, даааааааа! Синът ми учи в да я наречем елитната 1-ва Английска гимназия. Има отличен успех, а не съм го видяла да учи повече от 30 минути на ден. Бре, да му се не види- или детето е гений, или шестиците се раздават вече на корем! А ние нали бяхме по-тъпички учехме по 3-4-5 часа на ден…А как е в недотам елитните училища?- Това е чисто риторичен въпрос…

  10. Kris

    В днешно време с намаляването на учениците, всяко училище се бори да докопа колкото се може повече бройки. Ако училището е известно със строгите си правила и с повтарящите ученици, дали ще има много мераклии да запишат в него, как смятате… Нещата са направени абсурдно, няма един функциониращ елемент в цялата система. Иначе аз съм твърдо За налагане на някакви реални санкции на ученици, които имат неизвинени отсъствия, държат се като животни в час, предизвикват побоища и т.н. И нямам предвид бой или нещо такова – това е остаряло, но защо пък да не въведем системата за обществено полезен труд (не че тя ще сработи, но поне на хартия ми се вижда добре). Само че докато родителите не желаят да имат грамотни и трудолюбиви деца, нещата няма да се променят към по-добро. Дори напротив – в близките няколко години цялото поколение на учителите от едно време, които наистина си харесват работата и знаят как да я вършат, ще се пенсионира и ще останат единствено младите, голяма част от които са станали учители, както каза Божо, защото са се провалили във всичко останало. Тогава не 42%, а 92% ще бъдат неграмотни…

  11. joe Post author

    Между другото Kris, дъщеря ми е много по-доволна от възрастните си учители, отколкото от малдите 🙁
    Парадокс, в други времена винаги е било обратно – с малки изключения младите учители се ползваха с повече симпатии от учениците.

    Странното е обаче, че и при учителите немци – тя е в немска гимназия симпатиите и нейните и на съучениците й печелят по-възрасните 🙄

  12. traiana

    Системата се опорочи. Всички търсят вината в училище, ама разбира се, гениално! Никой не поглежда в собствената си градина/ сиреч къща/. Не си поглеждат децата, винаги си има причина да са супер заети и уморени, а после училището е виновно за всичко. Не се учудвам за четвъртокласник, че не може да чете. По-странно е, когато ми се случи 16-годишен да ми срича. И тия деца ще станат родители! Добре, че няма да им се налага да четат приказки за лека нощ. Интернет и това е осигурил.
    Колкото до учителите – нито оправдавам, нито защитавам. Да не забравяме, че всяко стадо си има мърша.И нека хвърли камък пръв безгрешният!

  13. Весела

    Заради такива “мъдри” решения напуснах училище навремето. Колегата, който дойде на моето място пишеше “треагълник”.

  14. joe Post author

    Кошмар!
    Само дано този колега не е бил учител по български!
    Макар че и по матеметика да е бил, ако е учил поне малко би трябвало да знае как се пише триъгълник…

  15. Rumie

    и аз работя в училище, чудя се дали да споделя връзката в профила си във Фейсбук – да не вземе да се приеме буквално :-))).

    така или иначе, при сегашното състояние на нещата има един-единствен избор – да имаме 50% неграмотни или 50% отпаднали от образователната система на ниво гимназиално образование – и то защото, по мое мнение, със закриването на професионалните гимназии и СПТУ-та се отне възможността тези 50% да посещават училище с програма, която да съответства на амбициите и способностите им.

    когато се обсъжда образователната система, особено от неработещи в системата, най-голямото ми желание е някой да помисли за учениците и нуждите им и да бъдем по-конкретни в предложенията си…

  16. filmi online

    Джо, много много си прав. Наистина нищо не се прави по въпроса и сякаш системата се саморазрушава – няма как от една страна учителите да се опитват да постигнат по-голяма ефективност и от друга да се съобразяват с изискванията на родителите. Просто е невъзможно!

  17. frog

    Георги Фурнаджиев, това си е самата истина. Що вопли се изляха по време на учителската стачка, че нямало кой да им ГЛЕДА децата, хаххх. :mrgreen:

  18. Георги Фурнаджиев

    Не само, жабо, не само – чувал съм оплаквания от бивши колежки за грипните ваканции или дори за еднодневно увеличаване на някаква поредица почивни за ученици дни. Чувал съм и … хм … да цитират полу-личен разговор с много известна в образователните среди да казва същото 😉 99 % вярвам на човека, който ми го каза.

  19. frog

    Аха. И същевременно презират учителите, понеже са тъпи – нали им “гледат” децата за малко пари, и ги ругаят, защото са “длъжни”.

    Аз имам готов отговор за такива: Който си има деца, да си ги гледа – негови са. След това няма какво да ми кажат насреща. 🙂

  20. Георги Фурнаджиев

    А, че има тъпи (в истинския смисъл) учители – има. Аз пък имам друг готов отговор за малкото пари- на който не му изнася, да си търси друга работа. Но ако тръгнем натам става дълга и широка … 🙂

  21. joe Post author

    на който не му изнася, да си търси друга работа

    Ами те хората точно това правят. И остават тези, които не могат да си намерят друга работа по една или друга причина. И свръх ентусиастите, до колкото ги има.
    Та за това, както казах – не псувайте даскалите.

  22. Надето

    До тук открихте корена на злото – родителите. Както казваше една моя учителка: “Каквито родителите, такива и децата”. Не само, че не изискват от децата, а и не протестират против системата, която опорочи стабилното ни някога образование. Аз съм от последното поколение ученици, което завършваше с матура. До седми клас, всяка година, държахме „руска” матура – по всички предмети. Повторението е майка на знанието, така не само казваха , но го и доказваха. След това оставиха матурата след 11-ти клас, с възможност за освобождаване от устните изпити с успех мн. добър и отличен през четирите години и задължителни писмени изпити по български език и математика. Имахме по 5 часа, домашно по всички предмети и много време за игра. Не съм чувала някой да се жалва, че децата са претоварени. Просто програмата беше съобразена с възрастта и възможностите им.
    Не прочетох да коментирате програмата. Знаете ли какъв обем знания трябва да се преподава?! Къде ти време за преговор! И кой определя кое отговаря на възрастовите възможности на децата? Ето един пример – задачи за ЧЕТВЪРТИ клас:

    Зад 1.:Обиколката на правоъгълника АBCD е 44 см., а сборът от обиколките на правоъгълниците АМND и MBCN е равен на 52 см. MN е успоредна на AD и BC , /т.М лежи на АВ/.
    а) Намерете лицето на правоъгълника АBCD. 3 точки
    б) Ако дължината на ВМ е с 14 см. По-голяма от дължината на АМ, намерете колко пъти лицето на правоъгълника АМND е по-малко от лицето на правоъгълника MBCN. 4 точки

    Зад 2: В една къпа има ябълка, круша, мандарина и банан. Ябълката, крушата и мандарината тежат 678 грама, ябълката, крушата и банана – 859 грама, ябълката, мандарината и банана – 702 грама, а крушата, мандарината и банана – 617 грама.
    а) Колко грама тежат всички плодове в купата? 3 точки
    б) По колко грама тежи всеки плод? 4 точки

    Ще се радвам, ако поне за себе си, видите за колко време ще решите тези две задачи. Третата, цифровата, не я написах, макар за едно дете да е необходимо доста време и внимание за извършване на четирите аритметични действия използвани в нея.
    Ами, ако в учебника по физика за девети клас прочетете, че когато едно тяло не се движи, потенциалната му енергия е нула?! На пръв прочит изглежда вярно, но ако неподвижното тяло е саксията на прозореца, под който минавате и котката я бутне точно в този момент? Бих предпочела на ваше място да е този, който е писал този учебник. Според неговата „логика” нищо няма да му се случи.

    Накрая няколко примера от тестовете за матура по български език, която трябва да гарантира грамотността на зрелостниците:
    Даден е текст за глобалното затопляне, с цитиране на мнения на различни учени. Следва въпрос:
    Чрез цитирането на изказванията на учени в текста не се постига:
    а) информираност
    б) убедителност
    в) експресивност
    г) конкретност

    Коя композиционна част информира читателя за съдбата на героите след разрешаването на основния конфликт?
    а) експозиция
    б) епилог
    в) епиграф
    г) кулминация

    Кое е най-често използваното средство за връзка между изреченията в текста?
    а) лексикално повторение
    б) местоименна замяна
    в) синтактичен паралелизъм
    г) употреба на наречие

    Попълнете местата за писане така, че в двойките думи да се запази отношението:
    а) литературноинтерпретативно съчинение – аргументативен текст
    ………………………………… – комуникативна функция на езика
    сложно съставно с подчинено определително изречение –
    …………………………………
    б) автобиография – мотивационно писмо
    граматична норма – …………………………………
    ………………………….- естетическа сфера на общуване

    АКО МОЖЕ НЯКОЙ ДА НАПРАВИ ТОВА, ЩЕ МУ БЪДА ВЕЧНО ПРИЗНАТЕЛНА !!!

    След 40 подобни въпроса и 41-вия – от рода на:
    „Прочетете стихотворението „Вяра” и в обем от четири страници коментирайте екзистенциалната философия на Вапцаров, в която доминират оптимизмът и мечтата за хармоничното „утре” на света, проявена в текста.”
    от училищата излизат готови за живота, грамотни хора! Дали?!
    Примерите са за трите важни степени на образованието – четвърти, девети и дванадесети клас.Учебните помагала са съобразени с изискванията на МОН –така пише на първата им страница.
    Ех, Неандерталецо, не искам да бия нито даскала / с малка буква /, нито да убивам когото и да било! Най си искам да разпредушиня това МОН така, че и следа да не остане от образователните „реформи” от последните поне 30 години.
    Искам да направя и УЧИЛЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ. То искането у нас е безплатно.

  23. joe Post author

    @Надето – аз мисля ясно съм написал, че протестирам срещу безумията в образователната програма и неадекватните решения на министерството. В случая на министерството игнатово, но принципно всички досегашни не се различаваха от него особено, освен може би по количеството натворени глупости за единица време.

    А за родителите не видях някой от коментиращите да ги сочи като корена на злото, освен тия родители, дето пребиват учителите, които пишат двойки на добитъка,ааа на децата им.

    Но в крайна сметка въпроснте родители са продукт на системата – и на образователната, която ги е оставила на полу-дивашко ниво, и на правосъдието, което не ги закача, а им позволява да безчинстват.

    Специално за матурите обаче не съм съгласен.

    Тук http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=54
    съм написал мнението си за тях и държа на него.

    http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=54

  24. Филип Петров

    То вече това премина и в университетите. Само не е записано като закон – “който запише завършва”. Финансовото положение е такова, нормативно все още не.

    П.С. Да взима по-бързо Игнатов да направи същото за докторантурите, че аз имам да взимам една (а па ми се ще 2-3)…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *