Книголандия
Страницата на хумориста Весел Цанков
Блог класация

Архив

Популизъм

Думите с течение на времето менят значението си.

Преди време, когато излезе сбирка с мъростите на Лао Дзъ, мой приятел се тюхкаше, че много неща не може да схване, според него много думи през вековете са се променили. Аз силно подозирам, че в случая проблемът беше в лошия превод, все пак книгата беше отпечатана на съвременен български а не на древен китайски.

Но така или иначе, думите се променят. Примерно, през средните векове думата „воня“ е означвала благоухание. Ако днес обаче кажете на някоя дама, че вони много хубаво, заливането с горещо кафе може да се смята за сравнително лек начин за отърване.

Думата „пич“ при навлизането в българския език също коренно си е променила значението – оригиналното значение на турски, до колкото знам е „копеле“.

Какво да кажем, за думата „страхотно“ – коренът ѝ е страх, но никой не се плаши, когато му предлагат нещо „страхотно“.

Подобна е съдбата на много други думи.

Като чета изказванията на хората, имащи властта да се разпореждат с финансиите и законите в нашата държава, често се натъквам на думата „популизъм“.

Според това, което съм учил, „популизъм“ има две значения:

 • „Разнородни обществено-политически течения и движения насочени към широките маси, издигащи идеи за пряко участие на народа в управлението и стимулиране на недоверието в държавните институции.
 • Начин за политическо поведение за спечелване на общественото доверие чрез привидна загриженост за нуждите на широките маси (създаване на лъжлива представа за бързо и лесно решение на обществените проблеми).“

Четейки вестници и слушайки изказванията на видни политици, стигам до извода, че в значението на думата има редица нови, заплетени нюанси.

Например:

 • Да се увеличат пенсиите с няколко лева е популизъм.
 • Увеличаването на заплатите, на работещите, независимо в коя сфера, освен в държавната администрация е популизъм.
 • Намаляването на данъците, в частност на ДДС и акцизите на горивата е популизъм.
 • Намаляването или премахването на ДДС върху лекарствата е популизъм.
 • Стимулирането на частния сектор с различни преференции и данъчни облекчения е популизъм.
 • Раздаването на 13-та заплата и бонуси в образователната сфера и на други места е популизъм.
 • Отказа от 13-та заплата, бонуси и премии на народните представители е популизъм.
 • Отказа от 13-та заплата, бонуси и премии на членовете на правителството е популизъм.

Да му мислят съставителите на новите тълковни речници и учебници!

Сподели

6 comments to Популизъм

 • Аз знам една друга думичка, която първоначално е имала друго значение, но сега е приложима за почти всичко в политическия и социален живот в България – порнография.

 • хахах

  апропо – думата „воня“ всъщност е прабългарската дума за миризма. тя няма пейоративен елемент, нито пък означава благоухание. просто – миризма, на нещо 🙂

 • joe

  @batpep – Благодаря за уточнението. 🙂

 • joe

  @Стоян – много точно попадение!

 • Еволюцията на думите! :)) И на мен ми прави впечатление, че много термини в употреба сякаш имат някакви мъгливи очертания.. употребяват се къде на място, къде не съвсем. Чувала съм по телевизията изказвания включващи изрази изобщо не на място, само и само да се каже някоя интелигентно звучаща дума и съм се удивявала. Но, явно всичко е популизъм, което гледаме на правителствената сцена.

 • joe

  @Атевиел – вярно си е – сума народ ръси думи, на които не знае значението, но ги е чул някъде и смята, че като ги използва, другите ще помислят, че е много умен. 🙂

  Какво да се прави, тук е страната на псевдо-интелигенцията, псевдо-образованието…
  В тоя ред на мисли и правната ни система е псевдо и какво ли не още. Изобщо сме станали една държава-менте 🙁

  Но да не задълбаваме в мрачни мисли.
  По темата – преди години по незнайни причини в шуменско много хора бяха започнали да казват на разписанието… „тарифа“..

  Та слушам на спирката, че „тарифата“ на едикойси автобус била променена, викам бре – ще ми стигнат ли стотинките, а тя цената се оказа същата… После в друг автобус пътниците се караха на шофьора, че е закъснял, той ги убеждава, че не е и някакъв гражданин се обажда – „спокойно бе другари (ония времена бяха) – такава му е тарифата на човека“
  🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud