Срам

Както виждате блогът ми се сдоби с нов цвят. Черен.
Черен в знак на траур. Траур за смъртта на последните свободи, които бяха останали. Свободата на словото и свободата за изразяване на недоволството. Днес беше свободата беше застреляна със стоп патрони, смачкана с кубинки, пребита с палки и юмруци.

Срам!

Срам за управляващите, които окървавиха протеста още в началото и показаха, че ще бранят яслата, на която се изхранват със всякакви средства с типичния гьонсуратлък, който са показвали винаги. С който унищожиха остатъците от природата, с който разграбиха историческите забележителности и заляха с бетон всяка педя свободна земя.

Срам за полицията. Тази година нямаше нужда от внедрени провокатори в редиците на протестиращите. Провокацията я направи самата полиция. Когато започнеш да биеш, ясно е че ще има раздразнени, които ще реагират. И ето поводът за ново насилие е готов.

Жалките полицайчета тропкаха с палчиците си по щтитченцата си и по главите на хората и се чувства велики.

Трагедия и фуга в едно действие за палка, щит и глава.

Гражданино полицай, сигурно е много яко да чупиш глави на мирни, невъоръжени и необучени хора. На студенти, пенсионери, учени, лекари. Когато палката е в ръката ти, всички те са по-долу от теб. Кръвта хвърчи, писъците опияняват. Няма по сладка музика, от звука на счупени ребра! Това не е като да се изправиш сррещу истински, опитни и въоръжени престъпници.

А после ще се чудиш, от къде да купиш лекарства за болните си родители, след като еди кое си лекарство било спряно, а докато се регистрира ново ще мине сума време. И не питай, как успяха да пребият баща ти, или да изнасилят детето ти . Когато ти и колегите сте били невинни хора, престъпниците са били необезпокоявани.

Всъщност най-големите престъпници вие сте ги пазили от народната любов през това време.

Срам!

И най-голям срам за тези, които не дойдоха на протеста, за тези, които измислиха какви ли не дълги, засукани и в крайна сметка безсмислени оправдания, за да обяснят малодушието си и липсата на заинтересованост за собствената съдба. И доказаха, че сме даже не овце, а мърша (Това съм го цитира, ще го цитирам докато не се отърсим от овчедушието си.)

Срам и за драскачите, които написаха такива боклучави статии Чакам човека, написал горната помия, да ми даде поне 20 лева, ако BMW-тата са свършили. Така ще може с действия да застане зад писанията си.

Срам за останалите журналя, които по националното радио в момента се надпреварват да удрят шпакли на управляващите, как провокацията я били направили протестиращите, а не полицията.

Срам за кмета, който има претенции за следващ премиер, че прекрати протеста, и че блокира движението в целия град, за да настройва останалите хора срещу протестиращите.

И в крайна сметка има светъл лъч в цялата работа. В София дойдоха и от други градове повече полицаи, отколкото при посрещането на Путин!

Така властта негласно призна, че ние сме по-важни от Путин!

26 thoughts on “Срам

  1. stiko

    Уф, беше… тъжно?…
    Преживявам някакво дежа вю и пак ме боли… главата.

  2. Иван Русев

    Според мен протестиращите сами са си виновни! Нямат връзка с МВР, което е повече от ТЪПО при организиране на такъв протест. Защото и аз бях там. Студент съм, и аз протестирах. Но мирно, тихо и спокойно. И нито са ме били, нито нищо. А и при мен имаше полицаи. Помолиха ме да напусна, защото имат заповед да опразнят площада. Без насилие, без агресия. И не бях само аз… с мене имаше още много хора. Наистина много. А това, че някои от протестиращите са се правели на герои и са защитавали някой от провокаторите, който си заслужават боя… просто не знам. Много странна логика имате. Да се оправят с онези, дето провалят мирния протест, ама да става без никаква намеса. А как, телепатично ли? Ама давайте, сърдете се на полицията за това, че си върши работата – а именно да изпълнява заповеди. Каквито и да са те. Ако такова нещо беше станало в Щатите например, 100% щеше да има и убити протестиращи. Ама нали все се сравняваме със западните страни… А и според мен целта на цялото това нещо беше именно такава – да се настрои обществото срещу МВР. Защото и те са хора. И те имат съпруги, деца и близки и на дали умират от желание да бият хората без причина. Защото според мен в МВР не избират хора-психопати, които отиват там с единствената цел да се научат да се бият и да пострелят малко.

  3. joe Post author

    Връзката самите полицаи я отказваха – организаторите много пъти я търсиха.

    В интерес на истината г-н Русев и аз видях свестни полицаи.
    Но видях и друго. Видях, как бият съвсем кротки хора, които само си седяха.

    Днес гледах снимки, направени от сградата на “Народно събрание” 9 -т.е. точно зад опашката ан коня.

    Човекът беше снимал кадър след кадър и се е получило като филм.
    Отгоре се вижда ясно, как полицаите нахлуват сред протестиращите точно там, където има деца и пенсионери, а избягват струпванията на по-яки бабанки.

    Просто побоят си беше режисиран.

    Видях и старица на снимките, която според фотографа близо 40 минути се е лутала напред-назад, преди да се освести и да излезе от площада – това след побоя. Никой полицай не й е помогнал, а нали уж работата им е да пазят хората.

    И мен не ме биха, но защото пред мен имаше 10-ина младежи (без маски и без агресивно поведение) които отнесоха палките и ми спасиха главата. Виж за малко не паднах от тласъка и тогава сигурн ощях да бъда стъпкан.

    За заповедите – във военизирана организация като полицията вярно че не може да не се изпълни заповед, но има различни начини на изпълнение:
    http://svejo.net/home/link_summary/137202-Obrushtenie-kum-policaite-pred-Parlamenta

    А много от полицаите биеха с удоволствие. Е имаше и такива, които симулираха удари, признавам. Но чух и полицай, който искаше демонстрантите да бъдат натикани в Ариана и издавени – полковник някакъв.

    И няма логика, да се бият хора, които протестират мирно, а тези, които наистина са хулиганствали да не ги закачат. Свидетели и снимки – достатъчно има.

  4. joe Post author

    Да цитирам и коментара на vali , в svejo.net:

    “ТЕ им казаха -бийте и те биха,а ако някой призове всички лекари-Не лекувайте полицаи и техните семейства!Ами ако го послушат,ами ако и без да го декларират го послушат и ги ликуват симулативно…- не ми се мисли ,става страшно!”

  5. Иван Русев

    А аз се се чудя и още нещо – защо след като проблемът е породен от така наречените провокатори, които са представени от медиите като групички от по 20-30 човека, останалите протестиращи не се справиха с тях? Нали е хиляди срещу 20-30. А и протестът беше наш. Защо някакви пикльовци трябва да го развалят? А и все пак МВР са там за да пазят онези там вътре, а не протестиращите.
    Ама ако някоя бомбичка беше гръмнала сред хората и беше ранила или в най-лошия случай убила някой от протестиращите, то полицията пак щеше да е виновна заради бездействието си. А когато тръгнаха да се разправят с провокаторите, останалите ги защитаваха. Лично бях свидетел. Ама било дете…защо хвърля тогава? Защо псува? Ами ако бомбичката дето я хвърля попадне при невинен? Аз лично бях възмутен от това. Но да…и полицаите имат вина. Не трябваше да реагират по този начин. Но до колкото знам по закон при масови безредици МВР има право да използва насилие. А това на 14 си беше точно една голяма масова безредица. Един “гнусен” протест, на който 50% от присъстващите бяха там с цел да гледат сеира. Яд ме е, че и аз бях там. Защото имах някакви надежди.

  6. Иван Русев

    Оооо… разликата при лекарите е много голяма. Лекарят има право на собствена преценка, докато един служител на реда няма. Ако той не изпълнява точно дадените заповеди, може да бъде уволнен. Това е все едно да продаваш в магазина, клиента да ти поиска домати, ама ти понеже не искаш да му ги дадеш, да му продадеш круши (примерно). И какво ще направи шефът ти? Ами ще те уволни! Лекарят затова е лекар – той учи за да преценява нещата, а не да действа по нареждане. Той няма началник, който да му казва “Режи тука!”. Той сам знае къде и го прави.

  7. joe Post author

    Г-н Русев, провокаторите бяха там, за да оправдаят следващия цирк. И не само побоя, ами и блкирането на София – нещо, без което спокойно можеше да се мине.

    А е имало хора, които са се опитали да спрат провокаторите:
    http://choveshkata.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=145&p=742#p766

    Но лошото е, че те са действали спонтанно и са нямали готовност, докато провокаторите са били организирани.

    А че провокаторите могат да подведат и други хора – това се знае и се очаква. А когато полицията започна да бие, нормално е по-буйните хора да се подведат и да започнат да замерят със сняг – преди 12 години и аз го правих, сега осъзнавам, че е било глупаво, но тогава се бях подал на нервите.

  8. Иван Русев

    Да…хората са си го казали в този форум. Някой има интерес МВР да се превърне в изкупителна жертва и центъра на целия протест да се прехвърли именно върху тях. Всичко е направено именно с тази цел. Защото на някой му е по-изгодно така. Но да кажеш, е полицаите са били хората едва ли не с кеф е меко казано нагло.

  9. joe Post author

    Казах някои полицаи. Имаше такива.
    А всъщност акцията имаше две цели – от една страна да сплаши протестиращите “Виждате ли, като не слушате какво става!”, от друга да настрои повече цивилни срещу полицаите точно в момент когато самите полицаи недоволстват.

  10. Иван Русев

    Не оспорвам, че имаше и такива, които заслужават да бъдат наказани. Но както в тази статия, така и в медиите всички полицаи бяха представени като някакви психопати. С това не съм съгласен.

  11. joe Post author

    Ето че има и убит човек, макар и поради безхаберие:
    http://www.focus-news.net/?id=n1113504

    Сигурно ще има хора, които ще изредят един куп ефемизми за събитието, аз го наричам убийство.

  12. Иван Русев

    Да… депутат от ДСБ заяви. Че тоя изобщо бил ли е там, та говори? Съмнявам се жестоко. Може би е врачка? И той се е крил като мишка, ама сега говори, тупа се по гърдите и сякаш вика “Вижте ме, аз съм с вас, онзи го убиха, да ги смажем!”. С минималната надежда, че някой ще му повярва… Ама да си говори де. Явно е по-осведомен и от най-осведомените.

  13. joe Post author

    Потвърдиха го и други хора, които са били в ареста с него.
    Достатъчно г-н Русев. Такова овъртане не може да възстанови репутацията на колегите Ви, а постига точно обратния ефект.

  14. Иван Русев

    Не знам, как може да наричаш хората мои колеги. Първо, на 20 години съм и работя като барман в столично заведение, докато в същото време съм и студент в СУ. Нито имам роднини полицаи, нито лично познавам такива. Просто смятам, че цялото това нещо е инсценирано с цел да се развали репутацията на служителите на реда. И е толкова логично. Това са хора, които са длъжни да изпълняват заповеди. Които както казах НЯМАТ право на собствено решение. И е глупаво, че не го проумявате. Това, че някой от горе им казва примерно “Бийте наред” и те го правят, защото са длъжни, не ги ли прави по-малко виновни? Четох някъде един пример: Когато биеш котката с вестника, тя не хапе вестника, а ръката, която го държи.” В случая нещата седят по АБСОЛЮТНО СЪЩИЯ НАЧИН. Трябва да се намери ТОЗИ, който ИЗДАВА ЗАПОВЕДИТЕ! Защото ТОЙ е виновен за действията на органите на реда. Те (както за хиляден път казвам) просто работят за държавата и са ДЛЪЖНИ да ѝ се подчиняват. Каквото и да става.
    А и какво може да се очаква да кажат хора, които са били В АРЕСТА? Хора, които по някаква ПРИЧИНА са там? Хора, най-вероятно извършили някакво престъпление. И видиш ли те казват нещо против тези, които ги арестували. Абе не е ли логично най-малкото? И какво, официално ли са го потвърдили? Че от съдебната експертиза е установено, че няма следи от насилие върху човека. Дори не е бил затворен в ареста, а е седял на пейка в самото РПУ. Амо то имало хора… Вие лично бяхте ли там? Видяхте ли какво е станало, та сте толкова убеден? Не виждате ли, че в момента някой манипулира целия народ и се опитва да изкара може би най-мощната институция в България (която принципно трябва да служи в полза на народа, но за съжаление не им се позволява) едва ли не утайката на обществото? И защо? Защото същите тези, които поръчаха този ЦИРК (меко казано) в момента се радват на постигнатия успех. Радват се на предубедени хора като Вас.
    С уважение: Иван Русев – неслужещ на МВР

  15. joe Post author

    За всяко нещо си има начини.
    Пак ще цитирам:
    http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=10868

    А и не вярвам заповедта да е била “бийте жестоко и се гаврете с жертвите” И най-лудия началник не би издал такава заповед. А доста от полицаите (повтарям, не всички но доста голяма част) правеха точно това.

  16. Иван Русев

    Явно не го проумявате. Нищо. То това е и целта. И като ще си разменяме линкове, ето и мнението на един от организаторите на самия протест:

    http://police.ba4ka.com/viewtopic.php?f=2&t=202&sid=af2a87185a5ca6438ebe53430dc38ee1

    Почетете малко в този форум и ще видите за какво става дума. И бъдете сигурни – в тази система на МВР нещата не опират само до началници. 100000% има и заповеди, които идват от “най-горе”. А щом целта е да провалиш протест, който може да свали едно правителство, какво по-изгодно за това правителство освен разединява хората. По какъвто и да е начин. Дори и със брутална сила.

  17. hinkoff

    Срам наистина. А г–н Русев,как си го представя мирния протест. Да се прави мирна революция като на Ганди, полицаите които разбиват покорни глави да са жертвата на закона.
    И въобще какъв е този протест. Първо да отидем да искаме разрешение. После да си поговорим с политиците, санким ни откажат да протстираме. После да отидем да ни набият, че да се почувстват зле полицаите..и т.н.
    Срам, наистина. Голям.
    Ако гръцките студенти бяха искали разрешение, ако бяха си „протстирали МИРНО„…не ми се говори. Тъпо.

  18. Иван Русев

    А знаете ли за какво протестираха гръцките студенти?
    Именно заради такива мнения като вашите се получава цялата тази ситуация. И какво се постига с насилие? И по-важния въпрос – кой започна пръв? Защо няма един протест, освен този от 14 на който да се е случила подобна изцепка? Не мислите ли, че всичко е по вина на нас, протестиращите? Огромна част от хората бяха там с цел да се бият и да протестират чрез агресия. Ето това е тъпо. Защото нашите студенти протестираха именно ПРОТИВ това. И ако мислите, че с агресия се постига нещо – лъжете се. Важното при един такъв протест е да се види, че сме много, че ни пука, че не сме безразлични. А не да показваме какви простаци сме. Но това е… Медиите и изобщо обществото в което живеем налага именно този начин на мислене у хората. И после защо младото пололение било агресивно…

  19. joe Post author

    Като продължение на дискусията с г-н Русев – вярно е, че нещата не са черно-бели. И сред полицията има свестни хора, и сред цивилните – боклуци.

    Ето тук е по-добре казано:
    http://www.gatchev.info/blog/?p=720

  20. joe Post author

    А сега видях този коментар:

    “Огромна част от хората бяха там с цел да се бият и да протестират чрез агресия. ”

    Точно обратното.

  21. Иван Русев

    Би трябвало да е точно обратното. Иска ми се да е точно обратното. Но се оказа, че не е така. Самата ситуация го доказа. Може би не съм използвал точните думи. Съгласен съм, че ПО-ГОЛЯМА част бяха там с цел мирен протест, но някои се надяваха да се повтори 97г., или нещата в Гърция. Което е жалко. Наистина жалко.

  22. stiko

    Докато се делим на лекари, полицаи, шофоьри, фермери, блогари и т.н., нищо няма да стане. Връзваме им се на изтъркания номер – “разделяй и владей”. Спасяването поединично няма да свърши работа. А и бариерата не е там където повечето си мислят, нито разпределението от двете й страни е такова каквото ни го представят. Тъпо си гледаме в канчетата, а казанът е общ. В този ред на мисли искам да предложа един цитат на пост от форум, чийто автор е полицай:

    “Тук е мястото да се извиня на наистина мирно протестиращите, които пострадаха при вчерашните безредици. Но не хвъляйте цялата вина върху редовия полицай, моля ви. Те бяха оставени на произвола на съдбата под постоянен дъжд от всевъзможни предмети, камъни и буци лед. След което трябваше за отрицателно време площада пред НС да бъде “евакуиран”. Не оправдавам колегите които малко или много са прекалили, но не мога и да ги съдя. Поставете се на тяхно място. За пореден път управляващите доказаха че са лукави и умеят да се справят с всичко, което не е в тяхна полза. “Разделяй и владей” – това е тяхното мото. Настроиха всички срещу полицаите, които утре в 11:00 отново ще протестираме пред МВР, за да нямаме подкрепата на обществото. В същото време заклеймиха един протест с основателни искания като “лумпенизиран”. С един куршум – два заека.”

    Имам какво да възразя естествено, защото наистина дори и в изпълнението на заповед има избор, що се отнася до начина. Мога да го илюстрирам с отделни сцени, които видях с очите си, но не това е важното в момента. Важното е къде е бариерата и кой къде се чувства, а не къде е поставен.

  23. joe Post author

    Много добре казано stiko.
    Това е един от най-големите ни проблеми – че всеки иска да е най-тарикат и не го интересуват другите.

    И Мрафа е написала един страхотен пост на тая тема:
    http://marfieta.wordpress.com/2009/01/16/alone/

  24. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Поредният позор за народната милиция

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *