Ми работете бе!

Много неща не вървят в “милата ни татковина”.
Цялата тя е тръгнала на майната си с могъщи крачки.

Когато някой пробва да се поинтересува, защо аджеба нещатата не вървят, веднага има дежурни отговори, единият от които е, разбира се, че българите сме били много мързеливи, не сме работели и за това сме били зян.

Викам си, де ли са тия мързеливи хора, дето така спъват прогреса на “милото отечество”?! Дай да ги потърся!
За това реших, да се поогледам наоколо.

Първо да погледна към близкото минало.

Виждам баща ми, да седи вечерта на масата в кухнята с дебели книги със закони и нормативни разпоредби, чете и пише на пишещата машина. След 10 спира да пише, защото машината трака и ще пречи на съседите. Продължава да пише на ръка. Така почти всяка вечер. Събота, неделя също. Хмм.

Вярно, той като юристконсулт освен основната си работа обслужваше още няколко институции и работното му време е идвало недостатъчно. Да видим другите.

При социализЪма вярно, че имаше скрита безработица – т.е. назначаваха се хора на формални работни места и не можеха да уплътнят работното време на много хора. Макар че имаше и работни места, за които това не се отнася, даже не достигаха кадри – планов хаос с две думи. Да ама българите не могат да седят без работа и повечето народ блъскаше паралелно по ниви (“конфута”, както им викаха по едно време), лозя, бахчи, строежи, вили и т.н. Аз слава Богу нямах “щастието” да развивам аграрни умения, но от съучениците ми май почти нямаше никой, който през уикенда семейно да не се отправя с бодра крачка и мотика, тесла или лопата към нови трудови подвизи.

Стига с миналото. Я да видим днес какво става.
Както имам пример от баща ми, лека му пръст и аз не намирам за нередно, да вися по малките часове с някаква допълнителна работа и да обикалям на три-четири места през деня.

Гледам, хората около мен и те карат на подобен режим.
Всъщност, не мога да се сетя за нито един познат, когото да мога да нарека мързелив.
Сигурно има такива хора – мързелът е двигателят на прогреса ;), но не познавам такива, май са кът. А дали не ни е точно там проблемът? Няма достатъчно мързеливи, които да ни избутат напред и за това не прогресираме?

Оглеждам се наоколо – строи се здраво ( често полузаконно, най-малкото в нарушение на всякакви норми за разстояние между жилищата, за натоварване на канализацията и електическата мрежа, заради което преливат шахти и гърмят трансформатори ежедневно). На строежите се работи от 7 сутринта до 10 вчерта, а ако докарат бетон да речем в 4 сутринта, работниците стават и разтоварват бетоновоза. В събота и неделя режимът е същият.

Много мързеливи хора! По цели 7 часа си отделят за почивка!

Не съм виждал лично, но предполагам, че не е лъжа за многото шивашки предприятия, където се работи по 14-16 часа за минимална работна заплата. И там як мързел кипи явно.

И така, май не открих мързеливци.
За това и избеснявам, когато някой ми обяснява, колко сме били мързеливи и как нямало да се оправим, докато не сме започнели да работим! Когато някой ми го изтърси, ми идват в ума благи картинки на сандвич от тухла с мозък и подобни…

Ама не се нервя на политиците, които ката ден ми обясняват, как не са си свършили работата, щото съм бил много мързелив. Те са си оплели кошничката и зора им е да я пълнят редовно. Щом има кой да им вързва, защо да се променят.

Вбесяват ме разни хорица, които видимо бачкат до скъсване, но продължават да редят мантрата, как не сме били работели достатъчно. Като коня и кобилта от “Фермата” на Оруел.

Ми работете бе! 😡 Щом заради вас не вървят нещата, айде бачкайте по-здраво!
А да ви видя!
👿

5 thoughts on “Ми работете бе!

  1. Таня Джекова

    Тук не съм съгласна – не е въпросът, колко работиш, а как – ако не работиш качествено и с мисъл в главата си, все едно не си работил…

    Може един час днес да си работил, но да е донесъл удовлетворение както на теб, така и на този, който ще ползва труда ти.

    Кел файда от тия дето бачкат по строежите, работят през пръсти и некачествено, цапат и мърлят навсякъде около тях, после се напиват до безобразие и пречат на целия квартал, не ми ги хвали тия работници на черно.
    Това е бананова република и народът го мързи, както да работи качествено, така и да използва акъла си по предназначение.

    Разбира се, че има изключения. Но те за съжаление намаляват всеки ден… Ти ми отговори на въпроса защо и защо като сме толкова умни и работливи, не можем да прокопсаме като държава и народ?

  2. joe Post author

    Ми то работят според изсикванията 🙂
    Ако целта на строежа е да се претупа работата за да се изперат колкото може повече пари и работата не е качествена.

    На други места пък се работи по друг начин – “Видима” например.

    Знам случаи да заплашват работници, защото не претупват нещата. Точно такива виках да ми сложат изолация. Перфектно работят 🙂 Но целта на тая фирма не е да се гони качество.

  3. Таня Джекова

    Не отричам, че има /по-скоро имало е/ много трудолюбиви хора в нашата държава, но именно в поколението на комунистическите бабички и особено тези от София съм срещала най-много такива с претенции само към останалите, но не и към себе си.

    Както и да е, това е спор, който няма край. Остава обаче въпросът, защо свестните хора бягат? Аз лично се люшкам много между отрицателното и положителното мнение към такава постъпка в зависимост от момента. Често съм мислела върху това, но има неща, които ме спират и едно от тях е, че не съм убедена, че по този начин ще си реша проблемите. Тук има едни проблеми, там – други. Въпрос на избор.

  4. мислител

    А ти сигурен ли си, че не влизаш в схеми??? Едно конкретно въпросче, с еднозначен оговор

  5. Pingback: Пещерата на неандерталеца » После дойдоха за евреите…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *