Месията

Изборите минаха.
Най-положителният резултат беше, че една пртия, водена от месията, обещаващ да ни “оправи” за 800 дни остана където й е мястото – зад борда. За да се настани на нейно място друга подобна партия – на новия месия.

Чета и слушам, разни “мъдри” господа обясняват, как Синята коалиция била грешка и как на предишните избори СДС и ДСБ били взели двойно повече гласове от сега. Поредната заблуда. Ако сега се бяха явили поотделно нито една от двете партии нямаше да мине 4 процентната бариера. Даже коалирането да е отказало някои твърди привърженици на някоя от партиите участващи в коалицията да не е гласувал, по отделно нито една нямаше шанс.

При тези сметки без кръчмар не се взема едно важно обстоятелство – българският избирател обича да “верва”!

В началото, когато разумни анализи сочеха, че е необходима шокова терапия, избирателят повярва на тези, които обещаваха да няма сътресения и всичко да си е постарому. Е шоковете бяха много по-тежки, отколкото ако българинът не беше “повервал” на нереалните сладки приказки.

После дойде палячото, който ръсеше големи обещания, но той някакси премина границата на бутафорност и не можа да увлече прекалено голямо стадо.

Докато не дойде Величеството със сладките обещания за 800-те дни. И в един момент, когато нещата вървяха във вярната посока, последва връщане години назад.

Тези, които отричат Синята коалиция, не си дават сметка (може би нарочно), че сега дойде нов Месия – този път Пожарникаря. И всяка разумна мисъл бяга от главата избирателска заменена от “верата”. В месията. в сладките обещания, в “здравата ръка”.

Величеството скоро от месия се превърна в Крадлив дедо.
Пожарникаря няма в какво да се превръща. Той си се знае какъв е. Който не знае, да пита съгражданите му от Банкя.

Добре стана, че триглавата ламя падна от власт, но никак не съм убеден, че новият змей на нейно място няма да продължи по бодрите й стъпки. Дано да греша.

Следващият Месия очаквам да бъде Гробаря. И той ще е последният. Не защото на българския избирател ще му дойде акъла и ще спре да “верва” на чудеса и благодетели. А защото той ще погребе остатъците на това, което в момента все още се нарича България.

6 thoughts on “Месията

  1. batpep

    хаха, май само ние с тебе сме черногледци 🙂

    е, аз се моля да не сме прави, ама от все сърце!

  2. Marfa

    Бе и мен ме тресе песимизЪзмът, ама викам да не ревем от самото начало. Но да, тъпичко се получава. 😐

  3. pardon

    Бодро, бодро,но след като “всяка разумна мисъл бяга от главата избирателска”, не остава нищо друго освен да се каже: “А виж сега какво направи!”
    Световната банка май ни стъпи на изтънелия врат?
    “Симеон Дянков – новият министър финансите?
    06 юли 2009 / News.dir.bg

  4. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Трай коньо

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *