Последни коментари

Ratio
Страницата на хумориста Весел Цанков

Книголандия

Книголандия

Назад към…

… цивилизацията?
Отизвестно време след 10 вечерта по улицата край нас се чува продължително бръмчене и свистене. Преминава “прахосмукачка” – ония машини с четките, които събират листата и боклуците по шосетата, нали се сещате.

Няколко дни подред, тръгвайки за работа, виждам камион-цистерна на чистота и работници, които мият същата тази улица.

Става въпрос за малка уличка в краен квартал на София, не за централен булевард.

Едно “явление”, което не съм наблюдавал много години по българските улици.

Може би добър признак, че някои от елемернтарните признаци на цивилизацията започват отново да стават достояние и на нашата нация, след като за дълго ги бяхме загубили.

Защото по-голямата част от природонаселението, разбира достиженията на цивилизацията единствено като средство да ….. мамата на природата

…мутризацията?
На мене ли ми се струва само, че след някакво относително затихване на мутренските изпълнения, сега явлението от годините на ВИС и СИК пак се възражда в първоначалния си уродлив вид?

Отново се напълни с типични мутри като тия от началото и средата на 90-те години.

Освен това, често явление е да видиш луксозна кола, спряла така, че цялото движение се променя заради нея.

Варианти са спрял джип на средата на улицата, от двете му страни колите се чудят как да се промъкнат, а до него дебела мутра люпи семки.

Или спрял джип на средата на улицата, от двете му страни колите се чудят как да се промъкнат, а подпряна на него дебела мутра люпи семки.

Или спрял джип на средата на улицата, нагъзена дебела мутра говори през прозореца с шóфера, от двете му страни колите се чудят как да се промъкнат.

…природата?
Но не както Жан-Жак_Русо си го е представял, а чрез оскотяване, изпростяване, тотално алкохолизиране, чалгясване и освиннване.
Признаците – ами оглдеайте се. Ако някой не ги забелязва, да изпълзи от виртуалната черупка, която е заселил и да се огледа, преди реалността да го е измъкнала грубо от там.

И все пак, признаците за опити за възкресяване на цивилизацията, както посочения в началото, както и изграденото движение от млади хора, не спиращи да показват отношението си към безобразията спрямо оцелялото от природата и безогледното унищожаване и бетониране на де що има свободно пространство са обнадеждаващи.

10 comments to Назад към…

 • Мдаа… тъжно, но си е така… Ама какво му дреме на чалга поколението… Джомбарето да става. А и няма как да тъжиш за нещо, което не познаваш и не цениш. Но то щом и уж интелигентни хора смятат, че природата ни не струва нищо, какво остана за огромният процент профанизирано население…

 • Докато протестирахме за Странджа, не видяхме какво правят с Рила. Докато протестирахме за Рила, не видяхме какво правят с Витоша, с Родопите, със Стара планина.

  Отвратена съм, направо ми се гади от човечеството, което иска да прекара цялата планета през устата и гъза си. Но нали: гъз глава затрива…

 • Сега забелязах този готин банер “Опасно за деца” – ще ми помогнеш ли и аз да го сложа в сайдбара на блога си. Така и не се научих това как да го правя.

 • joe

  За банера – вземаш кода от тук:
  http://kolkooshte.blogspot.com/2009/05/blog-post.html
  там пише “Можете да иползвате следния код :”

  После от контролния панел където пише
  Theme ххххх with хх Widgets щракаш на Widgets
  там вдясно ще ти се покаже меню, на което пише Left sidebar, Right sidebar
  и в тоя, в който искаш да го сложиш, от менюто по средата придърпваш “Text” (Arbitrary text or HTML )
  Като го дръпнеш, ще ти се отвори една кутийка, ако не се отвори, ще видиш къде има стрелка, с нея ще я отвориш.

  Щом се отвори, вътре копираш кода на банера и това е 🙂

 • Дам – от тези проблеми отчитам най-вече природния. В останалите случаи наистина ми се струва, че има някакъв напредък, бил той и само в мисленето.

 • При мен не е така, както си го описал. Трябва от едит-менюто да си изкопирам кода на сайдбара и да го отворя с notepad, например и вътре в този код трябва да копирам кода на банера, ама не знам точно къде след, между или накрая на всичките и прочие… И това ми е трудното.

 • joe

  Хмм
  много сложно звучи
  Не си ли на собствен хостинг?
  Защото гледам, че си с WordPress и би трябвало нещата да са подобни?
  🙄

 • joe

  Ааа разбирам, какво ми казваш – и аз правех така, преди да разбера, че има и по-лесен начин – както съм го описал 🙂

  Иначе, ако искаш да го направиш така, трябва да видиш в кода къде се появява Meta – това е последното в сайдбара и след него да въведеш банера

 • Божкеееей, колко време ми отне докато вдяна къде да гледам 🙂 Благодаря 🙂

 • Наистина е тъжно, че такива наглед обикновени и нормални неща, които и трябвало да са ни даденост, ни очудват и радват… Дано доживеем бъдеще, което действително да е цивилизовано и природосъобразно.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud