Само за мислещи

За всички, които обичат да използват мозъка си по предназначение – филмче:
тук
Има го и в арената,
и в замундата
Разпространява се безплатно – съвсем легален.

Останалите също могат да погледнат, но може и да ги отегчи – филмът не е игрален, няма нито екшън, нито секс.

Всъщност поне за мен и хората, с които го обсъждахме, филмът не казва много нови неща, но събира на едно място много факти, на които човек иначе не обръща много внимание. А малкото неща, които бяха нови за мен спмогнаха добре за допълването на цялостната картина.

И все пак – нали обявих всички ни за мислещи хора – къде е истината?

Че правителствата и хората с парите манипулират съзнанието на населението и промиват мозъците това едва ли някой ще оспори.

Но създателите на филма какво всъщност правят?

12 thoughts on “Само за мислещи

  1. scanman

    Според мен не си заслужава чак да се сваля – има го на google видео и може да се гледа online. Първата му част която се отнася за християнството ми направи лошо впечатление с това че не използва нито един източник, което подлага изложените факти на съмнение. Втората част е направена от фрагменти от новини и има доста глупости. Ти например как си представяш G. W. Bush с малоумната физиономия да е част от световната конспирация? LOL. Също не ми стана много ясно как терористите които уж са управлявали самолетите са останали живи? Накратко работата не ми се вижда много сериозна.

  2. joe Post author

    Май понеже не си го свалил не си го гледал внимателно. 🙂
    Майтап де.

    По първата част всъщност споменаха източници – оказва се само 2 независими има, в които се споменава Христос. Аз специално не съм съгласен, че той не е съществувал, просто е бил един от многото пророци и основатели на религиозно течение, както всъщност и Юда. Чак около 200 години по-късно идва мита за предателството на Юда.

    Другите източници са учебниците по астрономия 😉

    За Буш – ами гледай пак филма 😉
    Ясно е, че президентът не управлява. Управляват чрез него

    Единственият президент, който се опита да направи нещо против волята на военно-промишления комплекс нещо го гръмнаха…

    За Пърл Харбър от много източници се знае, че е нагласена работа

    За терористите – пак нещо не си разбрал, а май не си следил и новините редовно. Не става въпрос за тези, които са били в самолетите.

  3. scanman

    Ми… както обикновено пак съм недоразбрал. Проблем с филма е че си съгласен “донякъде”. Ето например – ти смяташ че Христос е съществувал създателите смятат че не е и го твърдят най-отговорно. Като се разтърсих после из нета попаднах на сайт, където един пич даваше $250 на този, който му посочи неоспорим източник за първата част от филма. Там йероглифи, списъци, фрагменти и темподобни. Всъщност ненаучния подход прави филма да олеква.

    Аз съм съгласен – примерно да кажат ето фрагмент от египетски надпис, открит еди-кога си намира се еди-къде си и т.н. Няма такова нещо- скролват по километрични списъци, ама откъде са си ги изсмукали от пръстите остава загадка. Да бяха цитирали някой специалист или научна публикация относно там примерите от митовете, да бяха посояили древни текстове, това-онова. Няма такова нещо. Всъщност филма ще направи впечатление на някой незапознат с материята, но всеки подкован евангеласт ще го разбишка с аргументи подобни на тези от филма, а именно – без сериозни източници. И така могат да си спорят до второто пришествие:)

    Аз бих приветствал нещо подобно но направено по-сериозно. Мисля по NG даваха някакво проучване за библията, но така се случи, че не можах да го гледам и не разбрах за каво ставаше дума.

  4. joe Post author

    Да напълно съм съгласен, че във филма повече се наблягаше на внушението, а не на доказателствата. Това съм го намекнал в края на поста си де.

    Между другото пиша специален пост за разните конспирации, как ги виждам от моя гледна точка. Не знам, кога ще го довърша.

    Ако те интересува – Stay Tuned, както се казва на български 😉

  5. Pingback: Опън юр майнд, дет се вика « Седим и мислим…

  6. scanman

    следя ти аз драсканиците по стената, нема страшно. бтв сега се сетих да погледна в уики http://en.wikipedia.org/wiki/Horus нещо не намерих данни да е роден Хор на 25 декември.

    А иначе за намеците – казвай ги тия работи, че ние по-неуките от намеци не разбираме. Какво првят – ми зависи от гледната точка. Нали знаеш лафа – “За тебе е баба, синко, но за мене е тъща. Подай ми втория пълнител “

  7. scanman

    опа аз нещо много заспамих, но нема значение. Мисълта ми е, накрато – каква е ползата от един филм, който те залива с факти, които обаче трябва да проверяваш един по един дали са истина и накрая да се окаже, че няма сигурни данни за такова нещо.

  8. joe Post author

    >”опа аз нещо много заспамих”

    Няма лошо 🙂
    За това има полета за коментари – да се коментира 🙂

  9. Багера

    Като говорите за аргументи за религията и азргументи изобщо забелязах на края на филма (финалните надписи) да се изброява доста литература. Който има търпение може да погледне.
    Мисля, че не това е най-важното, а според мен значимото на филма е да накара човек да се замисли:
    1.За стереотипите или митовете, на които всички вярват и никой не подлага на съмнение.
    2.За създаването на митовете.
    3.За стойността на собствения си живот.
    Поне три теми за размисъл има.
    Айде засега,
    Багера

  10. joe Post author

    Благодаяря Багер!
    Човек обикновено няма навик да се заглежда във финалните надписи, а често там има важна информация.

    Напълно споделям мнението ти, че филмът и да не е 100% перфектен и обективен, кара човек да мисли и да преосмисля нещата, които смята за “дадени по подразбиране”.

  11. batpep

    първата част на филма е много истинска, вервайте ми, това две годин го учих, така си е. за другите две части не мога да твърдя нищо, щот не съм историк, па и не съм сутеньор, щото нали знаете лафа за историята..

    чеки да си пинем бира, че се развълнувах нещо

  12. Pingback: още едни гледни точки « batpep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *