Развит, зрял, презрял…

За социализЪма иде реч.
Всъщност щях да пиша за концерта на Омега, но събитията около него събудиха спомени и аналогии.

Първо да благодаря на радио Z-rock, защото благодарение на игрите, които организират, спечелих билет за концерта. Иначе концертната програма за тази година се очертава за мен много редуцирана, да не казвам анулирана, защото се налага да се пести…

Както и да е.

Флагманът на унгарския рок от социалистическо време Омега се изяви в гордостта на българското социалистическо строителство НДК и… последва огромен гаф… Не по вина на Омега.

След развития и зрелия социализъм, дойде презрелият, който се трансформира в… гнилия капитализъм. Но от най-загнилия вид. Просмукан със социалистическа гнилоч.

Какво толкова стана ли?
Появи се унгарската посланичка и произнесе реч на много добър български език – концертът беше в рамките на дните на унгарската култура.
Започнаха да свирят “момчетата” и току част от уредбата угасна. Някой щракна бушона, опитаха пак и не можаха да изкарат цяла песен. След третия опит нервите на музикантите не издържаха и се изнесоха от сцената, като се извиниха, че провалът не е по тяхна вина.

Защураха се екипи по поддръжката, откриха кое прави късо съединение и в крайна сметка след около 30 минути нещата бяха закърпени и концертът можа да продължи.
Някой от организаторите се извини на публиката, като призова, да не мразим техниците, защото сам е видял, как са успели от нищо нещо да направят. Тези думи бяха посрещнати с освиркване, но аз напълно вярвам, че хората са дали всичко от себе си и са направили и невъзможното, за да се реши проблемът бързо. Като човек, работещ в сферата на поддръжката съм наясно, как седят нещата и как се налага понякога да се борави и с черна магия, за да заработят невъзможни ситуации. И че колкото изнервящо да беше за чакащите хора, всъщност реакцията на екипа беше светкавична и професионална!

Проблемът е, че оборудването или на гордостта на соца, или на озвучителната фирма явно е старо и износено, а по типична българска традиция, вместо да се инвестира в ново, някой набеден “бизнесмен” със стабилен социалистически бекграунд е предпочел да инвестира в нова кола, яхта или джакузи… (По този повод си спомням, как на мои приятели шефът им казал, че ще им намали заплатите, защото не може да си изплаща вноските за джипа… Познайте дали екипът му остана при него след тази изцепка. Е, за щастие хората имаха алтернативи. Много други обаче нямат и трябва да търпят дивотиите на подобни некадърници. Но отклоних се нещо)

Слава Богу нещата се оправиха и концертът продължи. Музикантите от Омега са абсолютни професионалисти, гафът по никакъв начин не повлия на изпълненията им.
По време на непредвидения “антракт”, човек от персонала на НДК сподели, че цял ден са репетирали. Нещо, което сравнително малко поп и рок музиканти правят.

По социалистическо време почитателите на рока трудно успявахме да достигнем до любимата си музика. Слушахме я по чужди радиостанции на къси вълни, придружена с много шумове, от плочи внесени от тираджии и моряци… Унгарският рок беше сравнително по достъпен – все пак соц. държава, макар и със “западен уклон”. Музиката на унгарските рокаджии беше на не по-ниско ниво от това на “западняците” и унгарският рок значеше много за българските ценители на тежката музика. Майк Рам преди време беше писал за унгарския рок и неговото влияние върху нашето поколение.

Омега специално е може би най-успешният представител на унгарския рок, успял да се наложи на световните сцени. Сигурно няма нужда да споменавам кавъра на тяхна песен направен от Скорпионс, ще спомена обаче, че гледах на запис концерт на Омега в Унгария, на който се появи Klaus Meine и изпя на унгарски съвсем друга песен, а не “Момичето с перлените коси”. От уважение към групата.

Като споменах професионализма на групата, изпълненията бяха перфектни, без компромиси. За да няма орязани пасажи, групата беше с допълнителен клавирист. Тонрежисьорите на групата се бяха постарали много и звукът беше много добър, като за зала 1 на НДК с нейната отвратителна акустика, за която и друг път съм споменавал.

Силата на Омега е в баладите. Бързите им песни поне по мое мнение са малко скучни ( дъщеря ми също го сподели след концерта), но баладите им са невероятни. Наситени със сложни инструментали, красиви вокали. Всичко това съчетано със светлинните ефекти и лазерно шоу беше изключително приятно. За (мое) щастие групата изпълни много балади, макар че бих се зарадвал, ако за сметка на някои от бързите песни бе вмъкнала още някоя друга балада. Много исках да чуя “Океанът на зората” (или океаните – не съм сигурен в превода), “Mobile world”, Прозорецът (или прозорците?) а и поне още 5-6 други, на които не помня заглавията (ех, старост, склероза…) Но на един концерт не могат всички желания да се удовлетворят, а говорим за група с 50 годишна история.

За съжаление традицията беше прекъсната в началото на ’90-те години. Рокът в България бе позабравен, а унгарският съвсем, така че за новите поколения името Омега не говори почти нищо. За това и залата беше сравнително пълна, но за съжаление се виждаха и много празни места. Което не попречи на момчетата с по някоя годинка в повече да се раздадат напълно. Ако човек не гледа лицата и косите им, няма да се сети, че става въпрос за хора на доста преклонна възраст. А Янош Кобор е просто изключителен. Като изключим неизбежните промени в лицето сякаш на сцената беше абсолютно същият човек, който сме виждали на концертите на Омега преди 30 години, когото гледахме в “Плешивото куче” – култов филм за ония времена. Гъвкав, подвижен и с непроменен от годините глас!

Концертът свърши, както става с всички хубави неща и отново ни бе напомнено за социалистическите времена. Излезе “конферансие”, поблагодари на групата и анонсира поднасянето на цветя от името на министър-председателя на България Бойко Борисов. Тук вече, за разлика от социалистическите години в залата се чу мощно “Ууууууу” Или да перифразирам класика – публиката викна “ура”, но излезе много бързо и в залата остана само ууу-то.

В последствие унгарският посланик бе аплодиран, а министъра на това дето го няма у нас – културата бе освиркат също.

Ами това е другари. На рок концерт ходят предимно интелигентни хора.
А постът всъщност беше за концерта на Омега…

16 thoughts on “Развит, зрял, презрял…

  1. Майк Рам

    Ей, завиждам ти, че си бил там, въпреки гафовете. Аз много исках да отида на концерта, но се наложи да замина извън София през уикенда. Омега са велики и съм благодарен на унгарското посолство, че ги поканиха. Дано по-нататък да имаме късмета да видим и по-млади унгарски групи. Там все още правят много качествен рок.

  2. joe Post author

    О, да. Хората не са си убили традициите, както правим у нашенско.
    Добре ще е да се видят наследниците на големите от близкото минало.

    И изобщо да има повече информация за качествената музика, била тя унгарска, руска или друга, от не толкова популярни за нашата публика места.

  3. yoalbo

    Достоверен разказ, който достигна до мен чрез Майк Рам през Facebook…

  4. joe Post author

    @yoalbo – добре дошла отново насам. 🙂
    Да разбирам ли, че си била също на концерта?

  5. АлександърГеоргиев

    …Блазе Ви,че сте ги гледали-сега…!Аз нямах възможност,
    поради Дискриминацията-по Възраст-в регистрираната ми хронична Безработица…
    Но ГИ ПОМНЯ-от МЛАДЕЖКИЯ СВЕТОВЕН Фестивал на Мира,свириха
    под “Коня”-пред НС и ги гледахме…като извънземни,а цивил
    ни ченгета ни подканяха…дискретно и авторитетно-да не се задържаме…!? През целия Период на Фестивала търсех и гледах още Групи,свирещи на различни места в София-тогава!
    КОЙ ОЩЕ ГИ Е ГЛЕДАЛ,ДА СВИРЯТ…ТОГАВА,Я ДА ВИДИМ-КОЙ ОТ КОГА Е В ТАЗИ НАСОКА – РОКА ??? Аз съм от 7-годишен,1956г.

  6. АлександърГеоргиев

    …къде да се регистрирам-не искам да съм Анонимен!

  7. joe Post author

    @АлександърГеоргиев – благодаря за споделената информация!
    Вие имате спомени от Младежкия Световен Фестивал, аз тогава съм бил на 5 години и само съм чел за него. А и по тия времена не живеех в София.
    Много интересна информация за цивилните ченгета. Уж “мероприятието” е разрешено, ама не е добре “трудещите се” да му се радват много… Много ценно да го прочетат хората, на които когато им говориш за ония времена казват: “какво толкова”.

    Иначе не съм предвидил регистрация за потребители, най-вече за да не затруднявам гостите си, общо взето такива процедури са досадни. Но няма защо да се притеснявате, че някой може да пише от Ваше име. По Mail-адреса, който посетителите не виждат и по други неща мога да се ориентирам, в случай, че някой злоупотребява и да взема мерки.

  8. здраве

    Социализмът има да зрее още дълги години, докато не бъде напълно изкоренен.

  9. joe Post author

    Хех, спам-филтърът решил, че твоят коментар е спам 🙂

    Е, “здраве” и “филми” поне си правят труда да прочетат поста и да отговорят адекватно. Заслужават си едната стотинка, която ще спечелят за коментар 🙂
    Виж, някои други, които пишат чели-недочели отиват директно в шахтата.

  10. Иван Миртев

    Хубаво е да идват звезди и у нас! Но ако няма кадърен озвучител зад пулта -само ще си даваме парите.Бях на концерта на унгарците ОМЕГА в НДК и по-отвратителен звук от това в залата съвсем чистосърдечно мога да кажа,че не бях чувал!…Пробвах да застана на различни места в залата,ВКЛЮЧИТЕЛНО горе при озвучителите! Ако не бях слушал тази група преди години-нямаше да ми хареса НИЩО от нея,и това е не само мое лично мнение.От много време вече некадърни тонтехници съсипват цялото удоволствие от рокконцертите,таа примерно скапаха концерта на Блек Сабад на стадион,на Джон Лин Търнър в зала “Христо Ботев”,на Тин Лизи и т.н. Причината да кажа тези неща е,че сега предстоят Джо Кокър ,Стинг,и следващи,но има опасност да ни ограбят пак и хем да си купим скъпите билети,хем да чуем ПАРОДИЯ НА САУНД…по точно бучене,в което не можеш да различиш бас от дръмс!Искаме ли това да продължава,и тези хора да продължат безнаказано да ни скапват удоволствието от всеки концерт!?
    Ако отговора е НЕ–да започнем действия срещу тях първо във форумите,а после и с практически резултат-уволнение или връщане на парите за билетите.Не че ще се трогнат в началото особено,че 10 човека си искали парите обратно,но ако станат не 10,а 100-май няма вече да се чувстват недосегаеми и да провалят всеки рокконцерт,….не да излизаш с хубаво настроение от залата,а да ги псуваш даже на глас,че отново са ти скапали удоволствието от “концерта”!!!!….
    Хора,не ги оставяйте,пишете по форуми,протестирайте.!От “преклонената главичка” полза няма….

  11. joe Post author

    @Иван Миртев – вярно си е, ама много зависи от залата – у нас нямаме май зали с добра акустика, освен зала “България” и от наличната техника.
    Озвучителите на Пърпъл показаха, че и в лоша зала може да има добър звук, ама оборудването си беше на групата (между другото Мейдън не си ли караха и те собствено озвучаване?).
    То Форинър за това отказаха втори концерт в София, защото организаторите не можаха да им осигурят нужното оборудване.

    Като говорих с един озвучител за добрия звук на концертите на Пърпъл и Менуор ( в последствие и AC/DC), той отговори – “да, ама тези групи си носят по няколко тира със звук”
    Та това е положението. Българските фирми, занимаващи се с озвучаване може би нямат достатъчно събития, които да изплатят закупуването на сериозна апаратура.

  12. Лиляна Иванова

    Прекалено дълго ни крадаха или по-точно се крадахме помежду си. То не беше корупция, убийства, изнудване, далавери. Политиците най-безцеремонно си правят каквото поискат. Писна ми! Кога ще ни писне на всички? Кога всички заедно ще излезем с идеи и действия? 11.11.11 е началото! Потърсете “Окупираме България”. Влезте в фейсбук групата – дайте предложения, дискутирайте с приятели и роднини. Дайте да им покажем какво можем да направим с интернет, мозъците си, любовта към земята ни напоена с кръв, действията ни!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *