Таланти и поклонници

ManowarГрупата, която обръща най-голямо внимание на феновете си е Manowar. Поне от тези, които аз познавам.
Може би за Grateful Dead би могло да се твърди същото, но те са доста извън полезрението на българската публика за съжаление.

Наскоро Manowar записаха песен на няколко езика, включително на български. Това подейства като звънеца за кучето на Павлов на булгаристанския изкуствопотребител, предизвиквайки огромно налягане в слюнчените му жлези, което доведе до изригването на огромни гейзери, конкуриращи исландските по форуми, блогове, чатове и къде ли не.

Този, според мене сериозен жест към феновете, предизвика стандартната нашенска реакция, да се изхрачим отгоре, позната още от “Бай Ганьо”, където Алековият герой нарича учтивите европейци “мазни” и съзира скрита подлост зад любезното държане.

Какви ли небивалици се изписаха.

Ама то било за реклама.
Хубаво, ама колко изпънители го правят?
А трудът да се научиш да пееш на непознат език, като при това се стараеш да го правиш на ниво не се оценява. Не е проста работа, питайте всеки професионален певец. Също за да се направят записите, някой е положил усилия да намери преводачи, също хора, които да учат Ерик на произношение… А Ерик се старае много, не отбива просто номера.

Ама то произношението било лошо….
Хмм, а произношението на повечето български изпълнители, пеещи на английски…
Всъщност, малко хора си дават сметка, колко много и известни изпълнители пеят на лош английски. Включително много известни и не само от областта на рока, но и в джаза и различните видове поп музика.

А Ерик пее втора песен на български и за човек, който никога не е говорил и до скоро въобще не е чувал нашия език се справя отлично.

Било “комерсиално”…
Без коментар.
Всъщност, защо без?
Всеки творец продава изкувството си, освен ако не е любител.
Художникът продава картинте си, музикнатите музиката.
Не е комерсиално подрънкването на китарка и припяването по студентски купони. (То сегашните студенти правят ли още такива купони? Май не?)

Някой пък се изцепи, че намразил Manowar, защото изпели “Мила родино”, пък той в казармата разбирате ли… Не, аз не разбирам. Който мрази химна да помисли за отношението на американците към техния химн и да сравни, къде са те, къде сме ние. И моля, без спекулации, колко били тъпи американците Ако пък някой толкова мрази американците, да пита някой британец или германец, за отношението му към техния химн.

Една от най-нелепите изцепки, която прочетох бе в духа “Вярно, пяха на български, ама и на още 15 езика”
Алооо! Ами тия хора в тези другите страни, на чиито езици е записана песента (а и Manowar са пели май на езика на всяка страна, където са правили концерт), те не са ли фенове?!?
Вярно, Джоуи каза, че бил особено впечатлен от българската публика. Като съм слушал и чел за концерти в други страни съм склонен да вярвам, че не го казва от куртоазия (Шшшшт, тази дума я има в уикирченика! Не е за каквото си мислиш!) . Таря също пише, че е впечатлена от българската публика. Но сериозно ли си представя някой, че Джоуи, или който и да било друг би казал “Ся вече ша праим евала само на българските фенове, пък другите да … супата!” Това си е творческо самоубийство, а Джоуи и компания не мязат на идиоти.

Manowar се били изчерпили и се чудили какво да измислят
Бръм, бръм…
Вярно, че новият им албум е слабичък, включително и въпросната песен не е нещо особено.
Но пък 2007-а издадоха може би най-добрия албум в кариерата си. Албум, който, макар формално да е разделен на песни, се слуша цял, за да се възприеме пълноценно. “Концептуален” албум, или по-скоро пълноценна рок-опера. Така че, рано е да се говори за изчерпване 😉

А за сериозното отношение на Manowar към публиката и към работата им говори и подготовката за концертите.

[flame]
Малко преди първия концерт на американската банда у нас дойде оня, гръцкия пе.. ъъ вец, Джордж Макйъл. Кацна със самолетчето два часа преди концерта, из…ъъъ яви се и си отфърча веднага след края.
С Металика случаят бе аналогичен. (Харесвам музиката на Металика, не харесвам, че обичат да преследват феновете си по съдебен път. )

Вярно. Повечето изпълнители действат така.
[/flame]

Джоуи дойде лично месеци преди концерта у нас, да разучи кое къде, кога и как.
За втория концерт също месеци преди това дойде да подготвя нещата.

В деня на концертите часове преди началото групата репетираше усилено. Не става въпрос просто за саундчек, а за сериозни репетиции. Включително с хора и оркестъра при втория концерт.

Подобно отношение към работата си прояви само Блекмор, като ангажира залата от сутринта и цял ден е правил репетиции и саундчекове. (Друг въпрос, че въпреки това, бандата му свири зле. Какво да се прави, явно трудно се намират добри музиканти, които да свирят и ренесансова музика, и рок. А и да търпят характера на Ричи 😉 Така, че и перфекционист като него трябва да се примири с това, с което разполага.)

В крайна сметка, когато някой покаже жест на уважение към нас, би било добре да го оценим подобаващо, а не да отвръщаме с гейзер от храчки. Така и уважението към нас ще е по-голямо.

23 thoughts on “Таланти и поклонници

  1. joe Post author

    Благодаря Svuio 🙂

    То и две са достатъчни, само че от повече хора.
    Да спрем най-после да се плюем както сами, така и по хората, които правят нещо хубаво за нас.

  2. turin

    И на мен ми хареса как си го казал. Много съм съгласен 🙂
    Между другото, произношението е по-добро от това на някои българи (без майтап;). Справил се е чудесно с “ъ” — звук, който винаги е много труден за някои чужденци, особено англоговорящите. Останало е само да поработи повече върху “л”, но и така резултатът е повече от добър.
    Изобщо, браво на Manowar, така трябва, а и за пореден път доказват, че са принципни към отношението си към публиката. Пък самата песен — добра, лоша — няма значение в случая 😉

  3. joe Post author

    @turin

    Пък самата песен — добра, лоша — няма значение в случая

    Те това е адекватното отношение. Преди всичко жестът е важен, а той не е малък.

    Само за ъ-то, защо да е труден звък за англоговорящите?
    За всички други -да, ама специално те, турците и унгарците си имат такъв звук в езиците, така че би трябвало да им е по-лесен.
    Пък не знам де.

  4. Крис

    Божо, и аз съм много съгласна с теб и с всички неща, които си изброил. Не виждам логично обяснение да плюеш срещу групата, която ти идва на крака и пее собствения ти химн. За жалост не бях на този концерт, но като ми казаха, че Manowar са пели българския химн, а и после като чух Ерик Адамс, на когото почти не му личи, че едва ли преди това се е сблъсквал с трудния български език, бяха впечатлена, невярваща. Бях УАУ! За този жест Manowar заслужават да им се свали шапка. Защото не знам някой друг изпълнител да е проявявал подобно уважение към българската публика и към България като цяло. Дет се вика – респект! Който не може да разбере този жест, значи не е съвсем наред.

  5. joe Post author

    Благодаря Крис, това че има така мислещи хора ме радва, че в последно време бая се бях зачудил къде живея и дали аз не съм нещо не в час.

  6. turin

    За ъ-то — не съм сигурен, говорех малко наизуст. Но съм останал с впечатлението, че те много по-лесно и по-често произнасят или “а” или средно между “а” и “ъ”, когато дойде моментът за нашето “ъ”. Типичен пример — името на страната ни. Нашето “ъ” е винаги някак по-твърдо от английското, но може и да греша, разбира се 😉
    Може и трудността с “л” да се дължи на същото. Имам предвид, че често (не винаги) “л” произнасяме по-скоро като “уъ”.
    Тия неща Ерик е можел да ги дооправи с още доста труд, но и така си личи, че се е потрудил бая. Това имах предвид. 😉

  7. nousha

    Никак не харесвам Manowar, но съм напълно съгласна с това, което казваш. (Друга група с пословично отношение към феновете е Мерилиън, също възхитени от публиката тук. И Gong-династията, които никога не са идвали и няма да дойдат, защото са поне три пъти повече извън тукашното полезрение отколкото Грейтфул 😉

  8. joe Post author

    @turin да, то макар да имат подобен звук, не е съвсем същото. Засиси и в какви звукосъчетания се използва. Руснаците също имат “ы”, което напрактика си е ъй, но чисто ъ да ги убиеш не могат да кажат. (Всъщност се научават – Йосиф Кобзон казва чисто България, а не Болгария или Балхария 😉 )

    @mort – :beer:

    @Нуша- благодаря! ТО харесването си е въпросна вкус, а не са много хората, които оценяват нещо по достойнство, въпреки че не съвпада с вкусовете им!

    А Мерилиън ги забравих. За съжаление нямах никаква възможност да им ида на концерта, нищо че беше в София, а е група, която като студент много слушах. А и песните им след Фиш харесвам, макар много хора да ги отричат.

    Виж, Gong-династията са излезли и от моето полезрение 😳

  9. denissa

    Разкошна статия.Знаех, че изпяха химна ни, но не бях чувала за тази песен “Татко”.
    А пък колкото до Ричи Блекмор, него само жена му вече го слуша, откакто метаморфира в Blackmore’s Night. Акустичното и ренесансовото звучене не ми се връзват никак с него.:(
    Сherchez la femme!!!;)

  10. joe Post author

    @denissa Благодаря 🙂
    Е, за Ричи аз и сегашната му музика харесвам, май съм един от малкото Purple- маниаци, които я харесат 🙂

    Но че Кендито го води за носа, така си е.

  11. tom

    Не подозирах че има негативни мнения срещу песента.
    Чух я по радиото и си казах: Защо не същeствува български изпълнител, който може да направи такава песен?

    Не е сложна, няма потресаващи вокали, сола и мелодии, просто баладка, ама на – нямаме човек дето може да направи елементарна песен от която не ти се доповръща.

    Евала на Менуар, горко ни като сме идиоти и без творци.

  12. nousha

    На Мерилиън концертът беше разкошен, но няма да говоря повече, може да се наканя след сто години да пусна пост. Гонг са прогресив от кентърбърийската сцена, която и без друго се слуша от малцина, може би по-известни да са Soft Machine, от които идва основателят на Гонг. От тях се нарояват много групи и проекти, които всяка година си правят едно събиране в някоя точка на света и една маса фенове с що-годе постоянен брой идват, ако ще събитието да е на Нос Добра надежда. Наричат си се направо семейство 🙂 И са малко лудички, но по хубавия начин 🙂

  13. Stilgar

    Poneje az sum vinoven za tova pisanie eto i moia otgovor. Toi ne e tochno otgovor shtoto e pisano predi 3 godini za purvia koncert na MENOLAR:

    http://sietch.net/ViewNewsItem.aspx?NewsItemID=44

    tova niama mnogo vruzka ama ako na niakoi mu se chete…
    http://sietch.net/ViewNewsItem.aspx?NewsItemID=45

    A sega niakoi da mi obiasni kuv e problema da mrazish himna. Amerikancite sigurno imat povod da si obichat durjavata i zatova si obichat himna. Da ne govorim che ne vsichki go obichat.

  14. batpep

    само с едно не съм съгласен – групата, която дава най-много на феновете си, е айсидиси. който е бил на техен концерт несъмнено ще ме подкрепи 🙂
    нищо че не са направили песен на какъвто и да било език, освен техния си 🙂

  15. joe Post author

    batpep, не си ме разбрал. Разбирам, че AC/DC ти е любима група. Както на мене Пърпъл.
    Но Пърпъл просто направиха страхотен концерт и толкова. Изчетох всико което намерих за концертите на DC и в Атина и в Белград и във Виена, включително и твоя пост и стигнах до извода, че и там е било същото. Идват, изсвирват си песните, правят ефектите и това е. Не ги интересуват възможностите на публиката – ако не могат да плащат -няма шоу.

    Manowar също правят когато искат шоу с много ефекти и статисти:

    http://vbox7.com/play:4afd9501

    но явно са преценили, че българската публика не е дорасла (финансово) за такова шоу и тук и двата концерта бяха по джоба на средния български фен, без кой-знае колко ефекти, но ни на идея по-слаби като качество.

    Ето сега, по Z-rock съобщиха, че Форинър отменят концерта си, защото “условията, които им се предоставяли не позволявали да направят концерта така, както искат” Това го превеждам така – цените на билетите не могат да покрият разходите, а ако се вдигнат цените, няма да има зрители. Не да речем, да си спестят нещо от ефектите, за да може все пак българските фенове да им се порадват.

    За това става въпрос.

    А то за ефекти Пинк Флойд там бяха ненадминати, но и техните концерти така- имам приятели, които са ходили в Москва – идват, изпяват си пресните и си се измъкват, все едно си на кино.

  16. batpep

    човече, ти не си ме разбрал. ацедеце не са ми от любимите групи. аз съм фен на пърпъл, на цепелин, но най-вече на травелинг и илектрик. просто и ясно – който не може да позволи на Големите да се развихрят както те искат – няма да го огрее, това е положението. ти може да си ми много симпатичен, ама ако искаш да бачкам за тебе ще трябва да бъркаш дълбоко в джоба, щото аз си имам цена. и ако не можеш да я платиш… ми търси си някой друг, кво да ти кажа 🙂

  17. joe Post author

    Е, не е така.
    Това са различни неща.
    Контактът с феновете е важно нещо.

  18. satyS

    Аха, аха… факт е, че не само себе си най-често опитваме да очерним (като нация, не поотделно, щото всеки от очернящите инак се има за идеален), но се опитваме да го пренесем и където другаде можем (и пак тия, дето го правят, си остават идеални).

  19. joe Post author

    @satyS – че как, ние най разбираме, а всички други са идиоти 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *