Екостатия

Преди време прочетох някаква статия, в която “учени” се вайкаха, как прозиводството на енергоспестяващи уреди щяло да доведе до… повишаване на потреблението на енергоизточници. Поантата на “произведението” беше, че трябва цените на енергоизточниците да се повишат, за да не се вдигне енергопотреблението…

Не обърнах внимание на кретенията, но днес попаднах на нови свободни съчинения по темата:

http://ecomedia.bg/news/world-news/article/1197

Т.е. акцията продължава.
Явно касае се не за случаен изблик на нездрава творческа енергия, а за целенасочена кампания за обработване на умовете на хората, да не протестират срещу новите цени на енергията, а да ги приемат като необходимо зло.

Ясно е и друго – производителите на енергоизточници се чустват застрашени за размерите на печалбите си. Не че ще останат на загуба.

Иначе “изводите” в “теорията” са идиотски. С две думи, като била по-евтина енергията, хората щели да потребяват повече…

Я да видим.

За да ми е нормално осветена стаята и да не си моря очите ми трябва или крушка от 100 вата с нажежаема жичка, или луминисцентна от 21 вата. 21 ватовата крушка харчи доста по-малко от 100 ватовата. Но тя ми е достатъчна. За това, че ми е по-евтино с нея, няма да си сложа няколко такива крушки, просто защото не ми трябва по-силна светлина – става иначе много ярко.

Като ползваме микровълнова фурна и тенджера под нялгане излиза консумацията на ток по-малка. Но няма да започнем да готвим повече, отколкото можем да изядем. Звучи логично, нали?

Изолацията на апартамента намалява консумацията на топлоенергия. Но щом харчим по-малко калории, няма да държим прозорците постоянно отворени и радиаторите на 5, нали?

В цитираната боза има и други малоумия, например как хората, като карат автомобили с по-малък разход, щели да ходят на почивка повече и да горят повече бензин… То хубаво, ама нали за да ходят повече на почивка, трябва да имат и по-големи отпуски и заплати, защото транспортните разходи обикновено са най-малките при една почивка.

Изобщо типичен пример за опит за манипулация на масовото съзнание, на който за съжаление сигурно ще се вържат много хора.

За енергийните монополисти явно работят опитни психолози, умеещи да манипулират масовото съзнание. Което не е странно – там има големи пари.

Пример за ефективната работа на пропагандната им машина е как еколози се обявяват против … екологични технологии. Не вярвате?

Ето пример – вятърните електроцентрали. Една технология, която най малко вреди на природата – по-малко от водните, които водят до големи поражения на терена, където са построени и съответно влияят и на животинските и растителните видове в околността. И не само.

И въпреки доказаната екологичност на ветрогенераторите, еколози включително и унас се вдигат на революция срещу тях, защото застрашавали …. птиците.

Такаа, вярно е, че високите съоръжения пречат на птиците. Не само ветрогенераторите между впрочем. Но първо, маршрутите на прелетните птици, даже да минават над подобни съоръжения обикновено са по-високо. От друг страна, далекопроводите пречат МНОГО повече на птиците. И годишо от сблъсък с далекопроводи умират много повече птици, отколкото с ветрогенератори. Което е логично – вятърните елоктроцентрали заемат много по-малка площ от далекопроводите, а и виталта се въртят – т.е. има голям шанс птицата да мине между тях, докато при далекопровода шансът е нулев, ако птицата лети на нивото му.

Но да сте видяли еколози да протестират против далекопроводите? Няма и да видите.

Целият шум около ветроцентралите и птиците е иницииран от производителите на електроенергия по традиционния начин, с цел съсипване на конкуренцията. А екологичните движения са удобни инстументи, защото най-често в тях членуват добронамерени хора, но напълно незапознати със същността и на технологиите и на самата екология. Точно заради някои техни крайни представители “екология” за много хора звучи като мръсна дума и те не могат да повярват, че екологията е сериозна наука, а не шарлатанство. За това и целият този скептицизъм към сериозни проблеми като глобалното затопляне за който съм писал и друг път.

Не е лесно човек да се ориентира къде е истината, в потока научни и псевдонаучни аргументи по разни въпроси, с които непрекъснато го заливат. Още повече, ако не е специалист в дадена област, ориентирането е много трудно.

Но все пак е добре да опитваме да използваме логиката и здравия разум, преди да се доверим на някои писания и теории. Особено ако ни предлагат да правим жертви за “наше добро”.

8 thoughts on “Екостатия

  1. denissa

    Кретенията в случая води до извода, че всяко правило има изключение, но изключението потвърждава правилата!…:)))) Което ме подсеща да ти кажа как налетях тук… приятели сме с Христо Пимпирев от зората на демокрацията!

  2. joe Post author

    Ха, виж ти
    Интересно 🙂
    Светът е малък, а Интернет го свива още повече 😀

  3. denissa

    Определено сме си в едно село!:-D Всъщност не сме се виждали с него от миналият век и ако някога ни се удаде възможност да говорим, ще му стане изключително приятно да си спомни годината, в която навъртя около 1000 километра из Пиринска Македония! Но не му е нито времето,нито мястото сега за разговора! Ще си нищим цитираната от теб “боза”! 😉

  4. scanman

    “А екологичните движения са удобни инстументи, защото най-често в тях членуват добронамерени хора, но напълно незапознати със същността и на технологиите и на самата екология.” ROFL

    Кат стана въпрос за конспирация и пропаганда :))) ето едно четиво, което не е за изпускане http://mashinata.blogspot.com/2009/04/blog-post.html

    И чак сега виждам. че имаш нов дизайн – честито, кърти и разбива детсевика

  5. Marfa

    Като цяло съм съгласна, но само да вметна, че проблемът при ветроцентралите е от по-друго естество. Работата е там, че те вдигат такъв джангър, че верно морят пилците.

    Последните прозрения на моя любимец Петър Димитров обаче бяха по-различни. Значи, според него, работата е там, че токът, произвеждан от алтернативни централи, бил по-скъп. Включването на тоя ток в енергоразпределителната мрежа съответно ще вдигне цената на крайния продукт, понеже защото ами самият ток бил по-скъп. На резонния въпрос за къв ни е тогава да въдим такъв ток и имаме ли въобще нужда от него, отговорът беше, че Европа така искала. Но понеже не беше доказано, че Европа иска точно това, накрая се стигна до неща като “ами той токът всъщност ще е евтин, ама това ще доведе до хиперпотребление и ние за всеки случай ще му вдигнем цената, за да не вземе някой да си сложи втори полюлей в хола”. Тоест, точно същото оправдание като това за цената на труда в България. Не смеем да вдигаме заплатите, твърди Орешарски, защото като започне една ми ти инфлация, та стой и гледай. Чакай бе, аланколу! Никой не ти говори за вдигане на минималната работна заплата на двайсе хиляди лева! Става въпрос за поне някаква стъпка към европеизацията на цената на труда в България, за да няма после “елате, хиляди младежи, Родината ви чака”. Ама не. Ако хората в България почнат да вземат масово по 400 евро примерно, то задължително ще се получи хиперинфалция.

    Не е истина как ще ида и ще гласувам на тези избори, честно!

  6. Валентин

    В същност енергията, която се харчи за производството, транспорта, монтажа и т.н. на вятърните електроцентрали е възможно да надвиши енергията, която вятърните електроцентрали ще произведат!

    Типичен вятърен генератор с около 1.5 MWt мощност се нуждае от стоманена кула, която тежи около 15 тона. За всеки тон стомана е нужда електрическа мощност от около 440 kWt. С други думи, ще ни трябва електрическа пещ с мощност поне 6.6 MWt за да произведем само кулата на нашия вятърен генератор.

    Източник: блогът на Йордан Янков, http://news.gs-research.org/2009/12/21/%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8/

  7. Pingback: Виена – град като град: хора, къщи, салтанати... | Пътуване до...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *