Голямото слухтене

img
В коментар към предишния пост Богомил Ветров предложи да направим нещо като онлайн конкурс за разказ, есе и т.н. по темата за тоталното видеонаблюдение.

Аз предлагам темата да включва по желание на потенциалните автори и подслушването на Интернет, следенето на кореспонденцията и трафика. Изобщо всяка форма на контрол над мисълта.

Богомил вече е отворил конкурса с първия разказ.

Понеже не е ясно, ще предизвикаме ли интерес, дали ще се наеме някой да оценява разказите и т.н., предлагам да караме нещата в движение.

Първо да видим, ще има ли интерес от страна на автори, после дали ще се появи кандидат жури и т.н.

Още – предлагам конкурсът да е само за разказ или есе, евентуално за повест. Е, ако някой предложи роман, няма да го върнем, доколкото конкурсът е виртуален, не зависи от публикуване на хартия, нито от заплащане на редактори и т.н.

В крайна сметка, може изобщо да не бъде конкурс, а просто колекция от разкази на дадена тема.
Ако има итерес, наемам се да направя специален сайт, може би нещо като wiki, което да е като “концентратор” на творбите.

16 thoughts on “Голямото слухтене

  1. Светла (една от всичките)

    Може да са суетни тия от линка. И да си следят, и да си събират всичко от нета за “слухтене”, щото най-вероятно е за тях.
    🙁

    А иначе идеята да се съберат нови произведения на тази тема на мен ми се струва много потискаща. И още от едно време, та и до сега, като чета такива, после с месеци ме тресе параноя и все се озъртам. Не, че не знам, че ме следят, не че не знам, че с нищо не мога да го предотвратя, но ми е гадно. Чувствам се като изнасилена.

    И друг един песизимизъм забелязвам сред себе си. Тези, които ще напишат текст по темата, както и тези, които ще прочетат написаното – те и така са си наясно по въпроса. А тези, които не се интересуват и които са мнозинство, и като някакви добитъци си пасат преспокойно, тях нито дори може да събудиш с разказче или есе, та камо ли да ги подбудиш да се замислят. Тях даже и “Биг Брадър” ги кефи, вместо да се погнусят.

  2. joe Post author

    Мда
    Светла засегна един много сериозен проблем:

    Тези, които ще напишат текст по темата, както и тези, които ще прочетат написаното – те и така са си наясно по въпроса. А тези, които не се интересуват и които са мнозинство, и като някакви добитъци си пасат преспокойно, тях нито дори може да събудиш с разказче или есе, та камо ли да ги подбудиш да се замислят. Тях даже и „Биг Брадър“ ги кефи, вместо да се погнусят.

    Уви; И това трябва да влезе в главите на всички, които си мислят, че като пишат, било в блогове, било статии някъде, могат да променят нещо.
    Промени могат да станат само с действие и за съжаление, тогава цената често е много висока.

    Но в крайна сметка изкуството е за тези, които го ценят, а не за масата, която го пренебрегва, така че от писането все има някакъв смисъл.

  3. Богомил Ветров

    Мисля, че въпросът с журито донякъде се реши от самосебе си. Аз бих участвал в инициативен комитет, който да помоли сладурите от горния линк да оценят разказите. Иначе не съм съгласен, че изкуството е за малцина, а още по-малко съм съгласен, че трябва да имаме един специален, овчи, поглед по въпроса.
    Вчера си мислих за следния пример – плащам през терминал в претъпкан с камери магазин, единствения начин да не ми се види пин кода е да си набутам устройството в гащите, а от друга страна забраниха превеждането на суми в кеш – излиза, че най-сигурното място за моята финансова независимост са моите потайности – от всякъде смърди вече, затова да пишем:)

  4. joe Post author

    Богомил Ветров – :beer:

    И още една – за журито 😉

    да преглъщат по-лесно…

  5. Богомил Ветров

    Няма ли да е най-добре да редактираш всеки път този материал, добавяйки новите предложения по име на номинирания и заглавие. Можеш да ги линкваш към оригиналните им места на публикуване, за да ги преглеждат хората. Към линка може да има и брояч за гласове, а наградата да е екскурзия до Северна Корея 🙂

  6. joe Post author

    То да започнат да идват предложения
    за сега освен твоето друго няма – Доктороу не го броим, защото не участва по свое жекание 😉

  7. Светла (една от всичките)

    Тази тишина тука налива вода на моята мелница. През август по тия географски ширини човеците, дори и сапиентните, са твърде заети да почиват, че да се занимават с народополезни тежнения. Но поне аз самата да вдигна глава от пашата.

    На мен колекция текстове ми допада повече от конкурс. И аз бих поканила да участват (или да са жури, ако все пак се реши за конкурс)
    Григор Гачев (http://www.gatchev.info/blog/),
    Шаркан (http://sharkannht.blogspot.com),
    Сандо (http://sandolino.blogspot.com),
    Графа (http://vascont.wordpress.com) и Майк Рам (http://silvermountain.wordpress.com).

  8. joe Post author

    То да дойдат авторите, журито е лесно.
    Макар че и аз май повече харесвам идеята да няма конкурс, а само колекция.
    Иначе ще се радвам, който и да е от изброените да се изяви като автор, ама това вече е (свръх)тежката артилерия 🙂

  9. Богомил Ветров

    Е, Светла, нямах предви теб, а генералния поглед за нещата. Иначе, за конкурса, беше просто идея 🙂 може и без, шом има тежка артилерия – по-добре без войни :)))

  10. M

    Междудругото за следенето от ЦРУ
    Виж тая статия
    скролни до описанието на RefControl и виж примерния линк, който е едно към едно с този, който си сложил. А в резултатите от лога ти посещението идва от България. Големи шегаджии 😀 !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *