Гладиатори

Вчера научих за поредния “шедьовър” на българското “правораздавне”:

Художник влиза в затвора за убийство на крадец

Накратко – бандит, след като обира жилище напада старец с отверка, старецът гърми с газов пистолет. Бандитът офейква, след време е открит гибердясал.

Кой го е убил – явно не дядото. Обаче по неистовото желание да бъде нарочен той за виновен и в крайна сметка осъден, остава да са били полицаите, които са го намерили. (Макар и не със служебно оръжие) Имали са и с кого да си измият ръцете.

Няма да коментирам повече случая, той не подлежи на коментар.

Ще се опитам да си изясня “правните” положения около случая.

Ясно е, че в България собствеността не е “свещена”. Къде ти, собствеността не се зачита за нищо. Ако посегнат на собствеността ти, нямаш право да я защитиш.

Полицията също не иска да я защити. Безброй, наистина безброй са случаите на постоянно ограбвани хора, за които на никого не му пука. Преди време се зашумя, за няколко села, които са под постоянен терор на свободно действащи крадци. Пошумя се малко и до там.

Потресаваща е репликата на адвоката на “потърпевшите” – (бандитите са потърпевши!) – “Голяма работа, че разбил апартамент, откраднал касетофон. Ми той решил да почерпи приятелката си”:
от 17-та минута на видеото.

Още по-потресаващо е, че съдът е приел този “аргумент”. Още едно свидетелство за отношението на съда и държавата към собствеността на гражданите.

Собствеността я отписваме. Можем да имаме собственост само благодарение на доброто желание на крадците и на разсеяността им, да пропуснат точно нашата собственост.

Добре. Но човешкият живот уж е… айде да не казвам “свещен”. Но е единствен.
И ако някой го застраши имаш право да го защитиш…

Цък. Нямаш!

Имаш право да отговориш с “адекватно на нападението средство” (кой измисли тоя юридически бисер!).

Ако ти скочи лошият с нож, трябва какво? Да се дуелираме с ножове ли? Ами не съм обучен да се дуелирам, нито имам подходящата физическа форма и рефлекси, а и ако нападателят е с 20 години по-млад от мене?
Ако ми скочи с юмруци някой каратист, какво правим – да му кажа “чакай да изкарам един курс по карате”? А и да не е каратист, достатъчно е да е малко по-як от нападнатия.

Самата идея, да се сведе самозащитата и по-точно защитата на живота до дуел е … не знам – “нелепа” е много слаба дума.

Гражданите на “милата ни родина” сме превърнати в гладиатори. Без право на собственост, без право на живот. Единственото право, което имаме е да правим сеир на силните на деня. За това ни е дадено и “право” на дуел.

ПП
Макар и да не мислех да коментирам случая “Опиц”:
Понеже “империята отвърна на удара” с лавина от опровержения, твърдения, че било стреляно в гръб, направих си труда да прочета решението на съда.

“При правилно установените факти, сред които тези, че подсъдимият се е въоръжил с годното да причини смърт оръжие (модифициран газов пистолет с отстранена втулка, позволяваща изстрелване на патрон със сачма), излязъл е извън входа, предупредил е пострадалия Я., че ще го застреля при опита да отвори прозореца на стълбищната площадка на първия етаж и действително го е прострелял в гърдите непосредствено след скачането му оттам и докато е бил още в приклекнало положение,”

Та и според съда е стреляно в гърдите.

Вече останалите увъртания, че бил клекнал, че не било самоотбрана не мога да ги приема. Опитвам се да се поставя в ситуацията и да си предствя, че срещу мене скача много по-млад, по-бърз и по-силен човек с явно не благи намерения, както и да го мисля, сигурно щях да стрелям.

Нямам пистолет и няма никога да си купя, но ако в ситуацията по някаква причина имам такъв, сигурно щях да го използвам инстинктивно, без да имам време за разсъждения.

За мен това е случай на самоотбрана.

9 thoughts on “Гладиатори

 1. Маркуча

  Хубаво де, балистична експертиза няма ли? Дори пищовът да е могъл да стреля с обикновени патрони (да речем, че е тъй, понеже от МВР категорично никога не биха излъгали), нали има калибър, следи от цевта по куршума…?

 2. Nomad

  Няма значение колко съм далеч от България. Продължавам ли да чета новините, продължавам и да се ядосвам и натъжавам.

  Митьо Очите и Галеви получиха по-малко,егати …

 3. joe Post author

  @Маркуча – ми до колкото разбрах някаква сачма била намерена в тялото на убития, която разкъсала сърце, дробове и черва…
  Нещо прекалено големи поражения за газов пистолет, даже и той да е изстрелял сачмата.
  Може и да не са били полицаите, някой друг да го е свитнал междувременно, само че в такъв случай си мисля, нямаше да са толкова настървени срещу художника. Освен пък ако са настояли да осъдят него, че да не се “тормозят” да търсят убиеца.

  ПП
  Да де, а ако пистолетът на осъдения беше причинил такива поражения, как оня щеше да избяга?

 4. Marfa

  И на мен ми липсва моментът с експертизата – напълно ли е сигурно, че сачмата, причинила такива поражения, е изстреляна от пистолета на осъдения? Щото ако това е доказано, нещата стават други… донякъде. Обаче ми е странен моментът, в който смъртно ранен човек избягва и чак час и половина по-късно е намерен поумрял. Знам ли, може пък и да е възможно, ама ми е странно. Другото странно нещо е, че убийството е предумишлено. Значи, Опиц много внимателно е подготвил пъклен план за убийството на невинния криминално проявен с незнамколкоситам дела човечец, предизвиквайки го да дойде в блока му да краде, като се надява да го рани смъртоносно с газов пистолет и после да му се размине.

  А идеята с дуела мачка. Спомням си Тодор Колев навремето в Как ще ги стигнем доста обстойно я беше развил, разигравайки евентуални ситуации. Общото между тях беше едно – както и да действаш, ако си от обираната страна ще си го отнесеш при всички положения.

 5. joe Post author

  напълно ли е сигурно, че сачмата, причинила такива поражения, е изстреляна от пистолета на осъдения?

  Нали се сещаш, че при такива дела “напълно сигурно” няма, особено ако са заинтересовани страни, които могат да манипулират резултатите от разследването.

  Присъствал съм на дело, за щастие завършило с успех за моят приятел, който не беше виновен. Видях как вещите лица извъртат фактите и шикалкавят така, че да съвпаднат с мнението на прокурора…

 6. Таня

  Ето това и за мен е нещото, което е поредното отвратително наред с нежеланието на политиците да се справят с мангалите и с мафията. Гледах едно предаване по телевизията за обраните старци по селата и потрес получих тогава. Ами ако имах такива роднини на село, от ума нямаше да ми излизат.

  Според мен това е поредният повод за протест, защото е нагло, безочливо и безсрамно.

 7. joe Post author

  @Таня – сега върви филмът “Империята отвръща на удара”
  Масово се разпространява, че оня не нападал, а бягал и Опиц го бил гръмнал в гръб.
  Не знам, на съдебните документи никак не вярвам, но даже и в конкретния случай да е така – ако е стрелял действително в гръб си заслужава последствията, това не променя останалата част от статията.

  Колко случаи имаше, старец ранил в крака бандит, който е бил вътре в къщата му и бандитът осъди стареца, ами циганите, които непрекъснато обираха къща в Орландовци… Абе нямат край. И все потърпевшите го отнасят.

 8. UFOs

  “При правилно установените факти, сред които тези, че подсъдимият се е въоръжил с годното да причини смърт оръжие (модифициран газов пистолет с отстранена втулка, позволяваща изстрелване на патрон със сачма), излязъл е извън входа, предупредил е пострадалия Я., че ще го застреля при опита да отвори прозореца на стълбищната площадка на първия етаж и действително го е прострелял в гърдите непосредствено след скачането му оттам и докато е бил още в приклекнало положение,”

  По принцип само делните оръжия са незаконни, но в случая добре че го е притежавал, защото по- добре затвор от колкото мъртъв. Въпросът, е че самата система е довела до там, хората да се въоръжават с такива самоделки, за да не бъдат нападани от такива като нападателите. Не е виновен дядото от човешка гледна точка, няма човек който да каже виновен.

 9. joe Post author

  UFOs – съгласен съм напълно с тебе. Само ще вметна, че ако пистолетът беше стандартен газов, в случая също предполагам щеше да е достатъчен за обезвреждане на нападателя и даже и съдът да постановеше, че Опиц е виновен, щеше да се мине само с условна присъда.

  Лошото в случая е, че е преправил пистолета. Може би и за това присъдата е ефективна. Но абсолютно вярно е, че понеже системата толерира бандитите, а обикновените хора са абсолютно беззащитни, всеки търси начин да се спаси.

  И моля, не ревете, че не бива така, ако не можете да дадете реални предложения, как да накараме системата да заработи. Иначе всеки си има инстинкт за самосъхранение (какво да правиш – биология) и той се проявява по един или друг начин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *