Да мислим понякога, а?

Зимна нощ, някъде средата на 80-те години. Влакът се отдалечава от софийската гара и извива гръб из Искърското дефиле. Вагоните са препълнени със студенти, отиващи да вземат новогодишна глътка въздух, преди голямата сесийна офанзива.

Опитвам да чета списание, но непрекъснатият ромон на разговора между две момичета, до колото разбрах студентки по българска филология ме разсейва.

Влакът влиза в тунел. Едното момиче казва нещо. Другото отвръща: “Повтори, моля те. Тъмнината поглъща звука и не можах да те чуя добре”. Аз едвам не изтървам списанието, чувайки за неподозираното физично явление…

Надявам се на всички, или поне на посетителите на тая пещера е известно, че тъмнината всъщност е липса на светлина. И че както тъмнината, така и светлината нямат никакво отношение към звука.

Освен това, на почти всеки му се е случвало да пътва през тунел, и добре знае, че там е по-шумно, отколкото навън. Защо не е трудно да се досети човек.

Интересно ми стана, как бе съчинено неправоподобно обяснение на дадено явление – а именно невъзможността да се чуе нещо поради по-големия шум парадоксално бе сведено до поглъщане на звука!!! Тъмнината в случая е башка.

За случката се сетих, като прочетох едно странно “обяснение” на едно съвсем обикновено явление – следите на реактивните самолети.
А именно “пръскане на химически и биологически съединения върху неподозиращото общество”.

Не казвам, че някога (може би и днес) на дадени места не са правени подобни експерименти.
Въпросът е, че това няма нищо общо с полетите на гражнаската авиация и следите от самолетите, които наблюдаваме.

Като летите със самолет, погледнете към земята. Често ще можете да забележите сянката на самолета, следвана от сянката на “опашката”, която оставя зад себе си. Вярвате ли, че самолетът ви, освен да ви превозва, извършва пъклената дейност да пръска с … нещо там?

Както писах в коментар под поста, следите от “джетовете” са в резултат на кондензация на водни пари, получени в резултат на изгарянето на въглеводородните горива.

Изгорелите газове от такова разстояние не се виждат, но конденизралите водни пари се виждат – също както облаците. В зависимост от условията парите могат да кондензират във водни какпи или в ледени кристалчета и да се запазят от няколко минути до повече от час. Дали ще има следа зависи от височината, влажността на тази височина наличието на кондензационни ядра.

С две думи, ако самолетът лети на височина, на която има облаци, със сигурност ще има и следи. Може и да няма облаци, но условията да са добри за кондензация и пак ще има следи.

Обаче в цитирания пост прочетох потресаващо обяснение на тривиалното физично явление, което добре се учи в училище и се наблюдава и в домашни условия – най-често в кухнята.
(ПП, като се разрових се оказа, че това не е единичен пост, а част от нова широко-разпорстранена психоза. )

Научаваме поредната страшна конспирация, с която едни лоши хора искат да унищожат живота, вселената и всичко останало.

Добре, че историята помни много нехуманни експерименти, провеждани от едни човешки същества върху други, спор няма, като започнем много преди Менгеле. И че сега също се правят – така е.

И сега може би някъде се провеждат секретни военни експерименти.

Иначе други се сучват непрекъснато, като изпробване на даден хранителен или козметичен продукт първо в някоя по-бедна страна. Така беше с прословутата “Активия” на Данон.

Във Франция релклами за Активия се появиха 2 години след като продуктът беше изпорбван на други места, включително и в България. Щом стана ясно, че няма опасност някой мосю или мадам да се посере по време на официален жур, чорбата беше благословена за продажба и в страната производител…

Все пак идеята на такива експерименти не е да се унищожи човечеството. Продуктът най-често е тестван и това са последни “полеви” изпитания, които колкото да не е коретно да се правят без знанието на опитните зайчета, няма да доведат до катастрофа.

Вярно е, че помним много екологични катастрофи. Чернобил и последният разлив на нефт в Мексиканския залив са за съжаление само малка част от всички събития с унищожително влияние върху климата, животните и хората, дължащи се най-вече на алчност, невежество и “икономии”. Икономии, струващи милиарди.

Заради алчност и икономии бяха загубени и две от американските космически совалки, заедно с по 7 души екипаж всяка, плюс апаратура за милиони. Всъщност втората совалка до голяма степен бе загубена поради “екологични” съображения…

Светът знаем се управлява от парите.
Заради икономическия интерес, често корпораците “икономисват” предпазните средства и рискуват живота на хиляди, както и унищожават природата.

Опа, да си дойдем на думата – интересът.

Корпорациите имат интерес да влагат по-малко средства, а да извличат колкото може повече.

Те имат нужда и от нови пазари, за да продават продукцията си. Имат нужда и от повече (и по-евтина за съжаление) работна ръка. За това и разширяват влиянието и дейността си във все повече страни.

И какъв би бил интересът им в такъв случай да унищожават население, от което очакват да купува стоките им и също така да ги произвежда?

Да, да речем, въпросните корпорации биха имали интрес да държат населението на тия страни на ниско образовалено ниво, колкото да може да ползва стоките им и тук-таме да “произвеждат” местни специалисти, за да не се налага да внасят скъпо платени от техните страни. Но хипотезата за лошите, които искат да затрият човечеството отпада, зададем ли класическия въпрос на Ленин: “Кому выгодно?” (Всъщност въпросът има далече по-дълбоки корени – идва от римски времена, но въпросният “класик” го възроди в сравнително по-близко време)

Като помислим – май на никого.

По начина, описан в цитирания пост наистина може да се промени климата, природата а и Земята да бъде направена негодна за живеене.

Чел съм предложение за тераформиране на Венера, посредством подобни методи – чрез исзипване в атмосферата й на подходящи химикали. Проблемът е, че начинанието е безумно съпо. Може би и създателите на новата конспиративна теория са я чели и са съчинили “новата заплаха”?

Също така е възможно и да се венераформира Земята. Проблемът в случай, освен в безумната цена е и в липсата на какъвто и да било смисъл.

А, въпрос също е, къде са тогава противовъздушните сили на въпросните страни, над които се изсипват хипотетичните химикали?

На кого би бил изгоден такъв сценарий? На извънземните? Хмм, ако искаха да ни затрият, можеха да изберат много по-бързи и ефективни методи.

Аз обичам да чета фентъзи. Там най-често има някой “лош”, който иска да унищожи света. Мотивите му обикниовено са мъгляви, но приемаме, че прави така, защото е лош и гледаме, как нашият човек ще му набие канчето.

Обаче добре е да правим разлика, когато говорим за реалния свят. В противен случай идва въпросът дали си пием хапчетата редовно…

Защо ли хората толкова лесно се поддават на безумни психози?

Както съм казвал и преди, проблемът е в невежеството.

Но си мисля, защо двете филоложки намериха неадекватно обяснение на нещо, без да им направи впечатление нелепостта му? Да, от тях не се иска да са специалистки по физика, но леко замисляне би било достатъчно, да оценят ситуацията. Проблемът явно се корени в качеството на образованието.

Много се говори, как преди 10-и ноември сме имали чудно образование, после лошият капитализъм го унищожил.

Двете момичета бяха учили точно през оня период. Но образованието и тогава, и сега не учеше на мислене и на наблюдателност. Съчетано с претоварената програма, място за мисъл не остава. Децата се борят да избутат срока, да вземат изпитите, а дали остава нещо в главите, дали изобщо се научават да мислят, никого не го е грижа.

В наше време вече на образованието се гледа все повече като на рудиментарен процес…

За това и масово хората не правят разлика между наука и псевдонаука, между реалност и въображение и се подават на всякакви психози.

За разведряване два свежи линка (уви, като гледам и там, колко народ се е вързал на провокацията):
Нова опасност за здравето.

НАСТОЯВАМЕ ЗА ЗАБРАНА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ В ТЪРГОВСКАТА МРЕЖА НА ОПАСНИЯТ ВИД CUCUMIS SATIVUS АКУМУЛИРАЩ ДХМО
Петиция за забраната на Cucumis с високо съдържание на ДХМО

ПП
Ето и един сериозен клип по темата:
Chemtrails и теория на конспирацията

8 thoughts on “Да мислим понякога, а?

 1. Таня

  Божо, това с мисленето е сложна работа да знаеш. хората много много не обичаме да мислим, въпреки че именно с това се гордеем, че сме по-висши от животните.

  Но знаеш ли, има нещо, което е объркващо. Защото има моменти, в които виждаш, че от много мислене файда няма, трябва просто да се действа. Тънката уловка обаче се състои в това, кога да мислиш.

  Има моменти, когато трябва да се довериш на интуицията си и просто да се стегнеш и да дайстваш без много мислене, а процесът с мисленето трябва да е на спокойствие – тоест обикновено след това – един вид да си вадиш поука от всяка ситуация – била тя положителна или отрицателна. И тогава, когато количествените натрупвания доведат до качествени изменения, може и да се случи така, че да мислиш преди да действаш и то както трябва.

  Ама и на мен, за да стигна до тоя извод, ми трябваше доста мислене и опит на база проба и грешка.

 2. joe Post author

  Бе така е, ама да си седиш кротко пред компа и да си съчиняваш, как прелитащите самолети те ръсят със сеизмогенен прашец, трябва много особено състояние на духа…
  👿

 3. Силвия

  Много разхвърляно ти се е получило. Трудно ми беше да следя от абзац в абзац резките промени в темата и насоката на разсъжденията. Опитваш се да изведеш не едно заключения и мен ме изгуби някъде по средата… Сори.

  Колкото до “Тъмнината поглъща звука” – на мен ми звучи като нещо, което филолог би казал без да иска да вложи физическа закономерност.
  Аз бих го използвала в смисъла на сакралната сила на тъмнината и как аз безумно изплашена под тунел, бореща се с мисълта за тоновете скала над главата си (както и с няколко образа, никога не излезли от пишещата машина на Лавкрафт, но със сигурност спотайващи се все още под клавишите й) бих искала да се говори по-високо, за да надвикаш шумотевицата.

  Много са ми странни разсъждения, базирани над случайно подслушване на думи. Този израз може да значи хиляди неща, а ти го изваждаш от контекста и манипулативно се опитваш да се въртиш покрай темата с невежеството… За мен се е получило едностранно.

 4. joe Post author

  Не го вадя от контекста – момичето имаше предвид точно това – не чу какво му казват и си съчини обяснение.

  А и не е това основната идея на текста.

 5. Валентин

  Открих малко печатни грешки:

  Въпросът е. че това -> Въпросът е, че това
  Иначе дуги се сучват -> Иначе други се случват
  света. мотивите му -> света. Мотивите му
  лесно се подават -> лесно се поддават

 6. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Не само чипа

 7. Pingback: Пещерата на неандерталеца » За вас, идиоти!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *