А за останалите…

Та така другарки и другари!
Честит ви тоталитаризъм на нова сметка.
А, не ли? Не, ама да.

Наскоро в Пловдив по..ааа
народната милиция спря рок фестивал. За да не шуми и да пречи на почивката на трудещите се.
Не знам, там организаторите как са си свършили работата, да приемем, че вината е тяхна.

Обаче в неделя случката се повтори в София.

А именно – организаторите на фестивала “Цвете за Гошо” се договарят с общината да продължи купона до 22 и 30. Документи има. Пише го и на афишите.

В 22.00 Последната група “Бараби блус бенд” се качва на сцената.
В 22.05 милиционери се качват също и започват да чупят стойки.
Барабите кротко си тръгват, краят на фестивала е провален.

Айде, ще кажат някои – там някаква дандания спряли, разгонили са хулиганите, наркоманите и алкохолиците (макар че публикта беше основно от съвсем друг вид, ама както и да е), голяма работа.

Обаче, това е само една от проявите, на процес, започнал твърде отдавна.
Като например една от сериозните му прояви е разрешаването на следенето в Мрежата. И на подслушването на телефоните. И на тоталното следене.

Има вече случаи на проверени за “незаконно” съдържание на дисковете. Интересно, потърпевшите бяха ли на протестите, които група ентусасти се опита да проведе?

Най-странното е, че когато се говореше за протестите, реакциите бяха не “как може, дайте да ги спрем”, а “аз нямам какво да крия”, “то не е възможно да следят всичко”, “аз ще си крия трафика”.

Вместо да се вземеш в ръце, да премахнеш причината за криене, да мислиш, как да се скриеш, да се спотаиш… Психика, наследена от годините тоталитаризм, когато нямаше шанс човек да си отстоява правата. И върху добре утъпкания път от безхаберие и смачкано самочувствие, тоталитаризмът се завръща с широка маршова стъпка.

Интересно, че един фестивал, който се провежда веднъж годишно, а в Пловдивския случай – инцидентно се оказа такъв проблем за спокойствието на трудещите се. А денонощно дънещите чалга кръчми никой не спира. И когато живеещите наоколо трудещи се събират подписки за намаляване на шума и пращат оплаквания никой не реагира.

То не е интересно всъщност. При тоталитаризма никой нямаше да посмее да спре концерт с частушки да речем. Или фестивала “Ален мак”.

Сега любимата музика на властимащите е друга и на нея никой не бива да посяга.

А виж, както в тоталитарни времена се спират рок-събития… Многозначително.
Рокът пак е черната овца.

Всъщност за човек, който следи внимателно ставащото в държавата, едва ли този завой към тоталитарните порядки е неочакван.

Нещата си вървяха натам. Но до сега управляваше червеният/кадесарски “елит”. По-висшите и по-опитните в демагогията представители на прослойкта, която всъщност винаги е управлявала България – и “преди” и “сега”.

Днес пряката власт е в ръцете на мутрите – т.е. представителите на силовия инструмент на въпросната прослойка – “народната” милиция. И те не познават друг подход, освен директния.

Или, с други думи – на печелившите – честито.
И да цитирам един популярен аудио-клип, звучащ често по радио Z-rock с гласа точно на един от потърпевшите от снощното милиционерско изпълнение:

“А за останалите: “Du hast!”

9 thoughts on “А за останалите…

  1. joe Post author

    Наистина кошмарно.
    Живеем в антидържава с антисъдебна система и мутри вместо полициия.

  2. frog

    Да бе! Слушах Буги вчера се оплака по зи-рок. 😮

    И Спиритът на Бургас, който дъни яко цели нощи, ще си го отнесе – хотела в непосредствена близост го оправиха и ще се грижат за тишината на гостите. И това са само малките примери за милиционерщината! Така си го набутахме, че няма мърдане!

    Ама на кого ли му пука? На нас, дето ги виждахме накъде вървят работите, не на тези, дето ръкоплещят на “силната ръка”.

    П.П. Ха! Само ми е чудно дали няма да се случи същото и на сонисфиъра, на нац. стадион. Не мисля, ама знае ли човек…

  3. batpep

    не можах да присъствам на “цвете за гошо”, щото трябваше на друго място да присъствам, но чух за аките. жалко, защото това е един от най-симпатичните фестивали в страната.

    между другото – милицунерите не са виновни, на тях трябва да им се нареди свише до колко часа ще е събитието, щото иначе те си спазват наредбите – шум на обществено място – до 22ч.!

    някой не си е свършил работата – най-вероятно организаторите.

  4. joe Post author

    @batpep – както писах – организаторите са взели разрешение да продължат до 22 и 30 от общината. Т.е. те са си свършили работата. Просто някой демонстрира “силна ръка”.

  5. batpep

    виж сига: ако аз имам разрешение от общината да си го вея пред народното събрание до два часа на обед и некъф милицунер дайде да ми чупи стойки в един и трийсе, аз просто ще му покажа официалния документ, след което ще го пратя да се пЕре у владайската рЕка и ще продължа да си го вея още половин час – точно до колкото ми е разрешено. и съм дълбоко убеден, че милицунерът ще уважи правото ми да си го вея там където и докогато ми е разрешено.

    и щом това не се е случило онази вечер..

  6. joe Post author

    Явно са имали задача да развалят купона.
    Милиционерът започнал да събира лични карти на организаторите, документа не го е интересувал.
    Просто са очаквали да стане конфликт и да направят търкал, не са съобразили само, че имат насреща по-интелигентни от тях хора, които са се ориентирали в ситуацията и са избрали мирното решение.

    ПП
    То нали и за оня януарски митинг имаше разрешение, ама пребиха хората.
    С изключение на подставените лица, които изчакаха да се изнесат от площада.
    Васко Кръпката и Буги Барабата добре ги знаят тия мурафети и не са се вързали.

  7. batpep

    сигурно точно така е било.

    щото как така на чалгарите ще им разрешат оная вечер да веят цици и да се кълчат пред църквата на пъпа на софия до 23.30ч., а?

  8. joe Post author

    щото как така на чалгарите ще им разрешат оная вечер да веят цици и да се кълчат пред църквата на пъпа на софия до 23.30ч.,

    Е, те са правоверни.

    А иначе, щом остават 20 минути до края, ченгето спокойно е можело да проверява документите до и30 и след това да каже – “времето ви е изтекло, айде в ареста”

    Нали не вярваш, че някой ще пише на афиша 22,30, ако наистина няма разрешение за до тогава. Иначе принципно без разрешение подобни купони продължават много до по-късно 🙂

    А времето на всички групи е било разчетено да свършат точно в 22 и 30 като пресрочване не е било разрешено на никоя. Кофти, че при такава стегната организация, пак на някой другар му се е приискало да се изходи отгоре.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *