Днес не пътувах с метрото

А имах желание.

Трябваше да ходя до 8-и километър. А там от известно време има спирка на метрото.
След 8-ия имах и други цели, удобни за пътуване с метро и малко трамваи.

На мен, както на много хора, живеещи в северните части на “Надежда” и цялата “Свобода”, новопостроеното метро не е особено удобно. Ако имаше спирка по средата, между спирките “Ломско шосе” и “Бели Дунав” щеше да е удобно да се стигне до нея пеша, но уви, такава няма.

Покрай метрото въпросните живеещи в тези квартали бяхме наказани с още по-голямо ограничаване на транспорта – автобус 85 вече минава по други места и е неизползваем за нас. Остава трамвай 6, който е рядка птица и се движи бавно.

Преди време имаше един трамвай 17, който ме откарваше директно до работата. Спряха го. Надявах се, след като приключат разкопките в центъра да го пуснат наново, но уви, вместо това, вече няма и автобус… Е, от както го няма 17 пътувам предимно с кола, но 85 и трамвай 7 си бяха вариант, макар и по-бавен и даже по-скъп от колата.

Както и да е. Реших да ползвам метрото и да стигна до него с един от автобусите, които циркулират в квартала. За целта отидох да си купя карта за деня…

Изненадааа! Вече карти не се продават в РЕП-овете и други подобни будки. Само в “заведенията” на Адския транспорт! От какъв зор карта, която няма нито снимка, нито нищо трябва да се продава на специално място не знам, но както и да е. Това нямаше да е толкова лошо, ако в района се намираше такава будка. Уви, на час разстояние пеша от къщи няма такава. Проверено. За повече от час не знам. Метрото пеша също ми е на близо час, ама носех и багаж, та не ми се трамбоваше, пък и не е почивен ден, гонят се срокове.

Мина ми еретичната мисъл да попътувам няколко спирки с автобуса “гратис”, а когато стигна до “по-цивилизовани” места да сляза и да си купя. Картата е за цял ден, ще покрие и това пътуване.

Да ама, когато дойде автобуса, вътре имаше контрольори.

Теглих една (или няколко) голяма майна и се качих на колата.

Имах желание да допринеса за екологията и за намаляване на трафика. Нямах обаче никакво желание да обикалям като глух петел в търсене на възможност да си дам парите на “транспортьорите”. (Плащането на глоба не го разглеждах като опция).

Колкото до метрото и до пригодността му и ефективността му – следващият път.

5 thoughts on “Днес не пътувах с метрото

 1. Митко Василев

  А така. А я си представи сега, че градския транспорт беше безплатен – едно парко място повече и осем кила по-малко изгорен въздух. минимум :)))

 2. joe Post author

  Още много плюсове могат да се изтъкнат, ама кой да ти мисли.

 3. Митко Василев

  Може, може и за синята зона нямаше да става на въпрос, но уви – безплатното возене е комунистическо и… не може 😀 😀 😀
  Не знам, ако някой пита живеещите в синя зона, дали са съгласни на безплатен транспорт за “селяндурите” от кварталите, к’во биха казали. Аз се сещам какво.

 4. Pippilota Mentolka

  Точно това с еднодневните карти ми се случи! Аз взех, че се престраших да се возя гратис 4 спирки, до първата будка. И естествено се качи контрола. Имах в джоба си билет, но не го дупчих, защото смятам, че те са длъжни да ги дават тия карти, а не на мен да ми излиза 5 лв.Най-поразителното в случая беше, че няколко возещи се лелки ми се нахвърлиха, като да им ям гратис от масата в хола (виж, ако бях мъж едва ли). Вярно е, че отчасти и аз не съм права, но новата им политика е супер измислена и ме превръща насила в нарушител!
  Иначе, за 85 доколкото разбрах трябва да ти честитя, че са го пуснали пак 🙂

 5. joe Post author

  Мда, пуснаха го. Вдигнаха се протести, писаха се подписки 🙂
  Айде да каже някой, че няма смисъл да се протестира.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *