Изпростяваме бавно…

Вижте това, но предупреждавам, никак няма да ви стане приятно, освен ако не сте със “специални” наклонности.

Насилието е гнусно, но най ме потресе, как останалите келеши се мотаят наоколо и снимат, явно доволни от “представлението”.

Оптимистът Longanlon казва, че няма място за паника, че още Аристотел се е вайкал, че младото поколение изпростява.

Съгласен съм с г-н Стойков, че както пише в цитираната статия, културната и образованата част от населението е много малка, а простотията е повсеместна.

Обаче по наше време нямаше такива изпълнения, както тия на клипчето. Най-тежката проява на насиле беше гимназистите да карат “зайците” да им купуват цигари.

Нямаше го и това:
http://e-vestnik.bg/3822

Баща ми пък не можеше да си обясни, как си позволяваме да говорим с учителите, като с равни, да си разправяме вицове. За тяхното поколение учителите са били нещо едва ли не като полубогове, които са недосегаеми и то не само за “умните” ученици, а за всички.

Когато Аристотел се е вайкал за нивото на културата и възпитанието на неговите по-млади съвременици, елинската култура е била в разцвета си. Около 300 години по-късно тя вече не е съществувала, поне във вида, в който я е познавал Арисотел.

В Рим, преди и по време на републиката нравите са са били здрави, докато в края на Римската Империя обществото е достигнало тотално морално разложение.

Добре известна е поговорката “В здраво тяло и здрав дух”, която се приписва на римляните. Всъщност при нас тя е дошла в доста променен вид. Оригиналът е на Ювенал и гласи: “Да можеше в здравото тяло да има и зрав дух!”

Явно той, както колегата му Аристотел от преди 300 години се е притеснявал за културата и морала на съвремениците си.

Е не много дълго след Ювенал Рим вече го е нямало, във вида от добрите му години.

Следва ли, че и българската нация изживява последните си години? Иска ми се да не е така.

От друга страна една голяма държава, известна от древността – Персия продължава да съществува, въпреки катаклизмите, които е преживяла и няколкократното й превземане от други държави.

Какво, кой каза, че нямало сега Персия? Продухайте си общата култура драги. Хванала е паяжина.

Има я и още как. Не е такава велика империя като преди, но пак е голяма и силна държава. Е известна е под друго име, всъщност под името, с което винаги се е наричала май. Ако някой не се сеща – жокер – правят атомна бомба за мирни цели…

Какво обаче е характерно за Иран? Едно от нещата е здравия морал. Вярно дължи се на Исляма и граничи за съжаление с фанатизъм понякога, но пък държи иранската нация здрава и жизнеспособна. Не говоря на изуст – имам, макар и косвени наблюдения.

Много фантасти и прогнозисти, в това число и Артър Кларк виждат бъдещето на света във всеобщо господство на Китай и ислямските държави.

Няма да се отдавам на прогностика, но това изглежда доста вероятно развитие. Може би ни чака ново средновековие, след което отново ренесанс?

Хората винаги са се стремяли към свободата. Свобода от всичко, от всякакви предрасъдъци и безсмислени табута, с които са изпълнени различните религии и морални норми.

Уви, зад свободата се движи слободията. И тя като по-нагла и безочлива наделява. Като на свой ред потъпква свободата. Свободата човек да може да се придвижва без страх от нападение и обир, свободата да може да работи и почива на спокойствие, без да е принуден да слуша поредния фолк хит. Свободата да не диша тютюнев дим, ако не е пушач. Свободата да може да си похарчи парите, без да бъде обиждан и руган от тези, на които плаща да го обслужат. Свободата, детето му да не бъде пребито за кеф от съучениците му.

А може би тия мрачни прогнози, които загатнах са само бълнуване на уморен мозък, а обществото и нашето, а и останалата част от човечеството, която смятаме за цивилизована ще преодолее тази агресия на слободията и ще се върне истинската свобода?

11 thoughts on “Изпростяваме бавно…

 1. Жилов

  Съгласен съм с всичко с една уговорка.

  През 1988-ма такива неща имаше. Даже имам конкретни 1 към 1 спомени като тези на клипчето. Само дето нямаше телефони, с които да се заснемат. Случваха се на аутсайдерите и слабите, които няма кой как да ги види. В училищата беше пълно с глупаци, склонни към насилие… просто имаше санкции, които ги ограничаваха, но не ги правеха по-малко глупави или по-малко садистични.

  А по времето на баща ми е имало матури и преподаването е било на много по-високо ниво. От отпадането на матурите досега училището се разваля. То може да се оправи като се въведат системи за качествен контрол и финансиране според постиженията на сьответното училище. Това не е нужно да влияе на самите ученици. То трябва да влияе на учителите и на системата като цяло.

 2. Longanlon

  “Обаче по наше време нямаше такива изпълнения, както тия на клипчето.”

  Имало е, гарантирам ти. Зависи къде си учил, човече – това, че не е имало в твоето училище и че тогава не е имало джиесеми, на които простаците да се записват, не значи, че е нямало.

 3. Жилов

  @Longanlon:

  Да, както казах, филмчето ме върна в 1988-ма.

  Но не бива да се прескачат другите проблеми – линкът със статията си заслужава четенето.

 4. joe Post author

  @Жилов – съгласен съм. Аз завърших училище по-рано, през 1981, но не мога да твърдя, че и тогава не е имало такива извращения. Изродите, за които писах в поста за Пол Тибитс преди казармата са били ученици естествено.

  Вярно е, че повечето хора действат първосигнално и когато има някой по-слаб или различен, първото което им идва отвътре е да се изгаврят с него.

  People are strange when youre a stranger
  Faces look ugly when youre alone
  Women seem wicked when youre unwanted
  Streets are uneven when youre down

  Както казваше Джим Морисън.

  Но както казваш идиотите са се криели и то не защото не е имало gsm-и, с които да заснемат “подвига” си, а защото не са се чувствали безнаказани. Докато “героите” от клипа имат наглостта да го афишират, защото обществото има търпимост към подобни явления.

  @Longanlon учил съм в обикновена гимназия в Търговище.

 5. joe Post author

  @Жилов А да, за матурите аз съм писал преди един пост какво мисля.

  И по мое време имаше матури, но имаше и освободаване за добър успех. И това си беше истински стимул за учене. Иначе, когато знаеш, че има някога там някакъв изпит, много не ти дреме, докато не дойде. А трайни знания се натрупват с постоянно учене.

  Като студент ме дразнеше преподавателят ни по функционален анализ, който имаше навика да ни изпитва като ученици. Но неговият изпит взех много лесно, а функционалният анализ е много трудна материя.

  Съсипването на образованието далече не е резултат само на отпадането на матурите, както и няма да се оправят нещата с повторното им въвеждане.

  Както си казал пътят минава през “качествен контрол и финансиране според постиженията на сьответното училище.” Но и през връщането на авторитета на учителската професия, даже и през въстановяване на уважението към по-възрастните.

  Не бива, както пише в цитираната статия от e-vestnik.bg на учителя да се налага да слезе на нивото на учениците, за да може някак да им въздейства.

 6. Жилов

  Ами за да спрат и гаврите в училище, и хаосът, трябва да има ефективни наказания. Our way or the highway. А не да се очаква, че всички трябва да завършат средно или дори основно образование.

 7. joe Post author

  Абсолютно вярно.
  И то ефективни наказания не само в училище ами и в съда, и за нарушенията на закона за движение и т.н.

  Иначе всичко е безполезно.

 8. Христина

  В основата е лисата на страх. Знаеш, че няма какво чак пък толкова да ти се случи. Това идва от в къщи, където ти създават едно фалшиво самочувствие, как ти си много повече от другите(поне това наблюдавам). Също толкова грешно е и да възпитаваш страх в децата си… Сложно е !

 9. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » Homo ?

 10. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » Arrowsss

 11. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » [X]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *