Карай шафиоре…

Попаднах на този пост на Соня и реших да споделя поредната изцепка на малоумно говедо, мислещо си, че баща му е собственик на пътя.

Тия дни си се прибирам и на шосе с две ленти си карам в лявата, защото ми предстои ляв завой. А и да не преча на включващите се от кръстовище в дясно.
В един момент някакъв умствено-ощетен тип с благоевградски номер ми залепва на задния капак и започва една цветомузика. Присветвания, клаксони…

Аз естествено не се дръпнах в дясната, защото:

1) не виждам, как мога да преча на говедото, при положение, че се движех с… ммм, е да го кажем с 50 лева над разрешената скорост. Просто бях пуснал колата по инерция и тя ускори по нанадолнището, а и с „джигита“ на задния ми капак не смеех да намаля.

2) Четете закона бе, ей! Научете го тоя правилник! Да не съм голословен:

Отиваме на официалния сайт, дето се публикуват законите и да видим, какво гласи интересуващият ни закон:

Раздел III.
Разположение на нерелсовите пътни превозни средства върху пътя

Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.
(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи:
….
2. (изм. – ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. – ДВ, бр. 54 от 2010 г.) в населените места, на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост не по-голяма от 80 km/h;
…..

Да преведа на по-човешки – в населено място и извън населено, където скоростта е ограничена до 80км/ч такова понятие като „бърза лента“ няма. Шофьорите могат да си карат в лентата, която им е най-удобна.
(Е, разбра се това не значи да караш с 30 в лява лента, въпреки че законът не го забранява. Ако ти се налага да караш с 30, най-добре да се отстраниш най-бързо от пътя и да си решиш проблема).

Така че драги ми „музиканти“, „илюминатори“ и тем подобни умствени инвалиди, имайте предвид, че за такова поведение в повечето европейски страни освен глоба, ще се разделите и с книжката си за няколко месеца.

Как продължи историята – говедото доста дълго присветка и с свири, накрая не изпревари от дясно, както правят повечето бързаци, а изчака да се появи насрещно движение и изпревари в насрещното пред идваща кола… Ама имало двойна непрекъсната линия… те тия работи не са за нас. После на светофара бяхме кола до кола. Оня кой знае защо беше минал в дясната лента, след като ми вдигна кръвното и изправи на нокти хората от насрещното движение.

2 thoughts on “Карай шафиоре…

 1. joe Post author

  Коментар от Олег:

  Абе идиотите няма да свършат, а универсално лекарство за справяне с тях няма.
  Но точно за подобни кретени-бързаци, на предната си кола бях добавил едно много просто нещо…
  На задното стъкло имаше допълнителен стоп, изграден от червени светодиоди. Веднъж ми хрумна да добавя едно „разширение“- малко сини и червени диоди (продават се готови платки с налепени достатъчно на брой малко, с нисък профил и висока яркост), и една не особено сложна електроника, която да ги пали и гаси, ПОЧТИ като специалните сигнали на полицейските коли. Важно е да е ПОЧТИ, защото по принцип е забранено да се монтират специални сигнализации, ако автомобила не е „специален“. А така нито са специални, мигат различно и пр…

  И когато някой подобен бързак започне с цветомузиката, с едно бутонче на таблото включвах „мигалките“ за 2-3 сек., и… в повечето случаи виждах как плътно настигналата ме кола изостава на хубава дистанция.

  За съжаление, като бракувах старата кола, не се сетих на си сваля подобрението, а сега не ми се занимава пак да го правя, но тази публикация ме подсети, че може би ще ми се наложи…

 2. joe Post author

  Коментар от Иван Богословов:

  anuary 29th, 2014 at 02:11

  Аз днес ходих до Варна и се върнах. Това ми беше от най- тежките пътувания- магистралата не беше съвсем разчистена, а и имаше едни „шофьори“, особено на ТИР-ове, дето се опитваха да ме притиснат в лявата лента, за щастие те не бяха много. Повечето шофьори бяха пичове и си караха както могат, но като те видят, че бързаш, отиваха повече в дясно.
  Първите 7 години са си първите 7. Ако ти липсват, не могат да се набавят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *