Най си е баш да си проЗд!

noScienceВ началото на август у нас дойде на посещение Шимон Перес.
Кой е той ли? Ми ако не знаеш, нито пък те интересува, не чети нататък. Това не е за тебе.

Та оная сутрин, както имам навика да си ходя с “тапи” в ушите – т.е . слушалки, чух речта му. Хареса ми, като по-специално искам да отбележа тия пасажи:

– Как стана така, че една малка държава като Израел стана толкова силна?

– Нямахме друг избор. Трябваше да сме добри във всичко още от самото начало. Единственото, с което разполагаме, това са хората. Вие имате същия ресурс. Пионери във всяко едно отношение. Фермери, доктори, войници… Земята е малко, а водата – съвсем. Няма природни ресурси. Но трябваше да нахраним хората. Започнахме да произвеждаме храна, без да имаме земя и без вода.Днес нашето земеделие е базирано 95 % на науката.И е може би едно от най-добрите в света. През тези 62 г. бяхме нападани седем пъти.

………..
– В България освен за срещи с президента и премиера идвате и за да участвате в една конференция, посветена на мерките срещу икономическата криза. Макар да не сте специалист по финанси, какъв съвет бихте дали?

– Не ходете в банките, идете в научните лаборатории. Там е истината, там може да се създаде нещо и да се спечели от него. Там, в научните лаборатории, се крие реалният изход, а не в тре зорите на остарялата банкова система. И съм сигурен, че България може да направи това с правилните хора и с желание, разбира се. В началото ние живеехме в постоянен дефицит. Но постепенно започнахме да градим, да градим… Има глобален и индивидуален свят. Глобален ще рече, че няма национални икономики. Преди икономиката бе на базата на земята. Земята правеше нациите. И войните. Сега живеем с науката. Науката не може да бъде завладявана. Тя не може да има граници. Затова трябва да участваме в това глобално състезание. От друга страна, науката е дело на индивиди, на отделни хора. Независимо дали са известни, или не.
Оставете хората си да поемат инициативата

Цялата реч е тук.

Вечерта пускам телевизора и щракам тези новини, онези новини. Казаха хората че човекът дошъл и говорил. Хубаво. Но думата “наука” не беше спомената ни веднъж в репортажите. В един от всички, които чух беше заменена с “високи технологии”, които бяха споменати мимоходом. То не че високите технологии стават без наука, ама нали така, може хората да не се сетят, ако не го кажем направо… Пък как да споменат науката, на която високият гост отдели толкова място в речта си, като на’ще родни политици воюват с озверение срещу родната наука… Я да замажем положението, да не си помисли някой, че науката е важно нещо, пък чичката ще си отиде, к’во е говорил и к’во не – кой ще помни. И на кого ли му дреме.

А нашенски е лафът “Не ми давай акъл, дай ми пари.” От евреин пари не можеш да вземеш, а това че ти дава акъл безплатно… Абе я чупка! Ще си правим казината на мястото на институтите – там е парáта! Оня с акъла да оди да си…

Пък те израелците ще продължат да си се развиват.
А ние…

Та, ако си прост, барем няма да ти пука.
Прости хора трябват на тая държава!

16 thoughts on “Най си е баш да си проЗд!

 1. emo

  Написал си това, което и аз мисля по въпроса. Нямам какво да добавя, освен два примера за думите Перес:
  -Израел е разработил метод за откриване на рак в ранен стадии по миризмата на тялото.
  -Имат микро сонда под формата на таблетка, която премахва нуждата от скопия.
  Това е което знам, а сигурноо има още…
  Ползата и печалбата от тези две открития надминават всички казина по света.

 2. Кръстю

  Да,съгласен съм с всичките ти изводи, най-вече с последния, само “тази държава” ми се струва силно казано 🙂

 3. Филми онлайн

  Евреина има право. В лабораториите се крие истината, а нашите търгаши унищожават БАН всеки божи ден, а от своя страна бг учените не правят нищо, за да се противопоставят. Нямаме бъдеще, Българио, накъде сме тръгнали.

 4. Кръстю

  Сетих се и още нещо, обаче : Това, дето го вика -“Не ходете в банките”, малко ми звучи като Оная проститутка дето викала :”Не ща пари, остави ги на масата” 🙂
  Защото ако навремето Едисон си е скубал косми от брадата и ги е гледал дали ще светнат, сега нивото е такова,че наука в гараж не се прави… Салами и уиски -може(смях).
  Науката се прави с много пари и ако някой не ходи в банките, те идват при него, най-вече, че и те са на кяр, а и всеизвестно е, че най-големите световни банки случайно(смях) се въртят не от сомалийци, а от евреи.
  Докато това, на което тук викаме банки си е заложно-лихварски къщи, като тая в махалата, само,че с повече капитал и лъскав офис 🙂

 5. Lady Million

  Те знаят какво искат,обаче знаят и могат да го постигнат.Имат желание и го правят,а ние само си бием гърдите и живеем ден за ден!!!

 6. joe Post author

  @Кръстю – Вярно е, че без пари наука не се прави. Става въпрос за друго. Погледни какво става у нас и ще разбереш, какво е имал предвид Перес.

 7. Валерия

  Истината е, че пари винаги се намират, но качеството на хората, които правят науката е много важно. На нас не са ни нужни бай-Тошовските научни работници, които получаваха научни степени от ВАК формално. Има толкова плява и закостенялост в БАН, че сме векове назад от съвременните научни работници в Европа.Поне да си го признаем.Там ходят на работа с минимални възнаграждения уж живеят, а целта им е да трупат трудов стаж. Та повечето от тях не са и помирисвали нивото на работа в Европа. Нямаме бъдеще-това е истината!

 8. joe Post author

  @Валерия – не е добре човек, като не е запознат с даден проблем да повтаря това, което е чул от медиите.
  Ето какво правят “бай-тошовските” научни работници:
  http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=61

  И това е само един случай.
  Нашите учени са на световно ниво и това го доказва не само европейския одит на БАН
  http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=649

  Да речем бившият ми шеф е един от 5-те най-големи световни специалисти по дифракционни решетки (не човекът, за който става въпрос в линка по-горе, друг)

  Да, тези неща за съжаление не се знаят. Незнанието само по себе си не е лошо, ако човек има желание да го преодолее. Когато обаче човек настоява на заблудите си, тогава вече е лошо.

  ПП
  И пак за “бай-тошовските” …
  Ето още едно доказателство, че не знаеш за какво пишеш.
  От бай-тошово време минаха 20 години. В академията са съкратени за това време около 80% от персонала. Има наистина още кадри от онова време, което не значи че всички са “номенклатура”, много от тях са също учени на световно ниво. Но има и много 20-30 годишни момичета и момчета. Лошото е, че понеже държавата не се интересува от труда им, не се задържат за дълго в България.

 9. fatlamer

  Мдааа…..още веднъж се убеждавам, че цъкането ми с мишката за абонамент по RSS си е заслужавало всяко едно мое усилие :))) Нраво за публикацията….аз даже не бях разбрал, че тоя чичко е бил в БГ…ма то си е мой пропуск 🙂

 10. fatlamer

  Ах излагация…..да се чете “Браво за публикацията”, макар че се подразбира 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *