Протест

Аз казах!
Прости хора трябват на тази държава!

Някои обаче пак не са разбрали!

Сдружение на младите учени “Когито”, САС, Гражданско движение за защита науката и образованието организират протест в сряда –

Нека на 13 октомври 2010г., сряда, от 11:00 ч. се съберем
пред паметника на Св. Кл. Охридски до Парламента.

НАУКАТА – ПРЕДАДЕНА, ПРОВАЛЕНА, РАЗОРЕНА.

Вместо обещаните предизборно приоритет и 1% от БВП, бюджет 2011г. предвижда 0.2% от БВП.
Безумните законодателни инициативи на МОМН доведоха до пълен хаос академичното израстване, бетонираха „феодалното” статукво и ощетиха учените.
Държавата с най-малък процент от бюджета си за наука в Европа, падна на нивото на неразвитите страни!
Държавата с най-малко учени на 1000 души население в Европа, СЪКРАЩАВА учени!
И от държава на ДУХА се превръща в държава на НЕВЕЖЕСТВОТО.

Ето документа, който разпространява сдружението на младите феодал… опа, младите учени:

Когато взимат пари от всички, говорим за криза,
когато намаляват процент от бюджета, говорим за отношение!

1.Протестираме, защото поетият ангажимент „образованието и науката в България да се превърнат в национален приоритет” не беше изпълнен.

2.Протестираме, защото средствата за образование и наука падат на 3,3% от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение 3,5% процента е границата, под която се намират само най-изостаналите страни от Азия, Африка и Латинска Америка. През 2009 г. процентът за наука и образование от БВП беше 4,2%. Ако той се беше запазил същия и тази година, това щеше да доведе по-малко пари в сектора, но поне щеше да бъде разбираемо на фона на кризата. Когато обаче, освен свитият бюджет се променя и процентът, това говори за неразбиране и целенасочена убиваща науката ни държавна политика. Ние не сме съгласни!

3.Протестираме срещу съкращаването на учени, заради липсата на средства. Защото свиването на субсидията е толкова голямо, че даже при масови съкращения, няма да има достатъчно средства за поддържане дори само на инфраструктурата и нормално месечно възнаграждение на останалите. А България е на последните места в Европа по брой учени на 1000 души население!

4.Протестираме срещу безумните законодателни инициативи на правителството, които доведоха до пълен хаос и блокираха възможностите за академично израстване! Защото въпреки предупрежденията ни за недостатъците му, Законът “Игнатов” за академично израстване бе гласуван. За него Конституционният съд преди дни постанови, че е противоконституционен в голяма част от текстовете си. Старият закон официално е отменен. В такъв момент едва ли могат да се провеждат легални процедури или да се издават законни дипломи.

5.Протестираме срещу безпросветността, още веднъж обявена за национален приоритет в настоящото предложение за бюджет на Република България!

Сдружение “Когито”

Ето и плаката на мероприятието:

PLAKAT_PROTEST

Ми протестирайте си, като си нямате работа. И като не ги разбирате вие държавните работи! Да има средният булгаристанец да гледа сеир, докато си сърба ракията. Че то ракия без сеир е по-лошо от ракия без мезе!

ПП.

И аз ще ходя на протеста, че и аз нещо съм недоразбрал…

10 thoughts on “Протест

 1. Апостол Апостолов

  Това не е по темата, но плакатът е много ретро… в смисъл, Comic Sans ретро… успех!

 2. Богомил Ветров

  Абее, аз съм ходил на подобни “сбирки”, но тия не са нито много млади, нито много нормални, а в протестната им концепция скандалното е единственото, за което им стига акъла. Не съм много сигурен за ефекта на подобни протести, именно защото съм участвал. Уффф…

 3. joe Post author

  @Богомил Ветров – бе на знам, ама каквито и да са, поне опитват да правят нещо. А вариантът, който 99% от природонаселението в България е избрало – да си седим и да се тюхкаме “Въъъй, ъм ся, ко ши праим!” по-добър ли е?

 4. Богомил Ветров

  Правенето на “нещо”, за да не се прави “нищо”, изразено в поговорката “залудо работи, залудо не стой”, по мое лично мнение е дълбоко погрешна. На хората в България им куца организацията, а не инициативността. Повечето “протести” дори нямат анализ на ситуацията и концепция за публичност, което ги обрича на провал, а понякога и по-лошо – на подигравка от страна на подкупните ни медии.

 5. instinct

  Да подкрепяш е това, което дава резултат.

  Да протестираш срещу нещо няма голям ефект.

  Ако искаш да промениш нещо подкрепи/създай неговата противоположност.

  Този принцип е валиден винаги. Виждам, че изобщо не е взет предвид в това мероприятие, дори напротив, точно неговата противоположност е изполвана. Не е случайно това.

 6. joe Post author

  @instinct – добре звучи на теория, ама какво конкретно предлагаш да се създаде?
  Може би нова държава?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *