Радини вълнения

Тия дни масово гледам се цитира по блогове и “фейсове” една класация:

“Стоте “най-добри” фентъзи и фантастични книги”

Някои хора започнаха да мажат по него, какво били прочели, какво не им харесало. Други да се сърдят, колко “неправилен” бил…

А знаете ли, коя е най-хубавата картина? Не може да се каже? Да, ама според един справочник, издаден в началото на соц. епохата, наред с най-високия връх и най-голямата дълбочина била посочена и коя е най-хубавата картина… (“Нощната стража” на Рембранд, колкото да е странно, а не някоя на Чичко Ленин?!) А после кажи, че не е така, щом “отгоре” са одобрили…

Аз никога не съм харесвал класациите. Или харесвам нещо, или не. Може наистина, да отдавам предпочитания, на някоя книга, или песен повече, отколкото на друга, но пък се случва в друг момент друго да ми е по-любимо.

Не мога да “класирам” и приятелите си. По-точно, омразна ми е самата идея, да го правя.

Единствено, понякога “цъкам” в класациите на Z-rock, но по-скоро за майтап ( а и за наградите, които дават 😉 . Далаверка… )

За това и въпросният “топ 100” не ме вълнува. И не ми пука. За това и не го прегледах подробно.

И не мисля, че си струва усилията.

Единствената полезна информация от подобна класация е, според мене за психолозите и социолозите, понеже дава информация за предпочитанията на голяма извадка хора. Специалистите от тези професии могат да си направят изводи от нея. А, да. Също и за издателите, да преценят, кое ще “върви” и би донесло печалби.

Аз, до колкото не съм представител на нито една от тези професии, нямам намерение да се зверя в класацията, нито да “сверявам” вкуса си по нея. Виж, може все пак да погледна, за да открия някоя книга или автор, които съм пропуснал.

Хмм, май и аз бих имал полза от класацията…

6 thoughts on “Радини вълнения

 1. gost

  Самата идея за “Кой е по-по-най” е подходяща само за деца в предучилищна възраст. Събирането на голямо количество книги в един списък обаче дава възможността да набележиш нечетени досега книги, да получиш препоръка от вече чели ги и да дадеш препоръка от своя страна.
  В крайна сметка има полза от класацията поне според мен. 🙂

 2. frog

  И аз така, Божо. 🙂 Но ме подразни и друго, да ме прощават участниците – попогледнах 2-3 публикации и ме изненада неприятно това, че заглавията са английските. Няма да казвам впечатлението си от този факт, но хайде холан… 😛

 3. joe Post author

  @gost – мдаа. Така се оказва.

  @frog – може би не са видяли, че някой си е направил труда да преведе класацията на български.

 4. frog

  Малко офтопик, извинявам се за което. 🙂

  Божо, не те знам какво си си правил на блога, ама блогролът ми не отчита новата ти публикация, добре че погледнах в ТБЛ.

 5. joe Post author

  хммм
  Нищо не съм правил.
  Предишният пост отчете ли го?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *