За “тъпите” американци

Спорехме с млада девойка в един форум по повод филма “11 септември 2001”. Тя се възмущаваше от “тъпите американци”, които само гледали как да изкарат пари от трагедията. Опитах се да й обясня, че такива филми американците ги правят, за да повдигат духа на нацията и да си внушават, колко са велики. Колкото до търговците – те наистина търгуват със всичко. Но не само американските. Така е навсякъде. Може би в Америка просто се стимулират предприемачите, няма толкова формални пречки както тук пред хората с идеи и амбиция. Иначе навсякъде се търгува с всичко. Навремето Христос изгонил търговците от храма. Погледнете сега – там са! Търгува се с всичко, свързано с вярата. Вярата е добре продаваема стока.

Всъщност при всяка сбирка на повече хора някой намира повод, да изтъкне “тъпотията” на американците. По блогове и форуми се тръби същото.

Но преди да обявяваме тоя или оня за “тъп”, редно е да погледенм себе си първо!

А гледката наоколо определено не е радваща.

Американците си имат природни забележителности. Всички знаем за тях. Имат си национални паркове, пазят си природата, имат строги екологични закони.

Ние имаме също природни забележителности. Самият факт, че на толкова малка територия има толкова много забележителности сам по себе си е забележителност!

Законите за опазването им, до колкото изобщо ги има обаче са отчайващо незабележими.
Опожаряват се вековни гори, за да се продаде дървесината, застрояват се резервати…
Напъните на разни ентусиасти

Иракли

Защитете защитените територии

остават само за статистиката.
“Онеправдани” собственици отправят протести, заплашват с живи вериги, за да им бъде разрешено да строят хотели в защитените територии. А никои не се запитва какви туристи ще посещават тия хотели, след като природните забележителности, заради които биха дошли са унищожени.

Американците имат кратка история. За сметка на това я величаят.

Нашата история започва в много дълбокото минало. Толкова дълбоко, че сами не знаем колко и кога. Сравнително добре познаваме историята си от времето, от което обитаваме тези земи. И с лека ръка унищожаваме малкото запазени паметници и артефакти. Иманяри разпровават безценни находки, под чадъра на корумпирани властници, за които единствено важно нещо е да си напълнят джоба, да си сменят мерцедеса и т.н.

Американците се гордеят с националната си принадлежност.
Българите масово се срамуват, че са българи.

Много често чувам, как американците нищо не знаели, въртят се из мрежата разни филмчета в youtube.com как някоя средностатистическа американска домакиня мощно се била издънила на телевизионно състезание…
Ами да погледнем от нашите телевизионни състезания какво малоумие и неосведоменост се лее на талази…
И в новото състезание по “Нова телевизия” – “Един срещу всички” , където общо взето хората се избират с тестове и често наистина се явяват доста ерудирани хора, но и там такива бисери се леят….
Снощи пак бях изненадан от “широката” обща култура на някои наши сънародници.
Ситуацията – на въпрос – “Къде територията е най-рядко населена – Мала Азия, Андалусия или Бафиновия остров”
състезателят твърдеше че и трите не са му познати, но сигурно е Андалусия , поиска жокер, човекът който му “подсказа” реши, че от трите май само Мала Азия му звучи познато и трябва да е там! На въпрос на водещия къде се намира Мала Азия, не можаха да отговорят.
И това е в едно сравнително интелектуално предаване. За разните брадъри няма да коментирам, най-малкото защото не ги гледам а получавам информация по “второ направление” – най-вече от дочути разговори в автобуса, които ми стигат да добия представа за мащаба на трагедията.

За сметка на това “реформите” в образованието следват една след друга. Жалко само, че целта далече не е да се оправи самото образование. Фактът, че въпреки огромното натоварване на учениците – по 8-9 часа на ден, за да издържат кандидатските изпити за гимназия или ВУЗ се налага да ходят на допълнителни курсове, където се учат неща, които не влизат в училищната програма, но влизат в изпитната (!!!) говори достатъчно.

Но няма значение. Може да си затрием природата, държавата и бъдещото поколение, но имаме повод да сме спокойни – американците са тъпи, а ние не сме!

3 thoughts on “За “тъпите” американци

  1. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » Да съсипем България!

  2. yoalbo

    Колко съм съгласна с това мнение! А защо толкова рядко срещам разумни хора – хора, които да разсъждават именно по този начин?

  3. joe Post author

    Ами явно характерна българска черта е да избиваме комплексарщината си, като се успокояваме, че има и по-зле от нас, независимо, дали е вярно, а не да погледнем истината директно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *