Пак за банките

След предишните ми недоволства от някои безумия, на които съм се натъквал в банките, да си продължа с мърморенето.

Тоя път обект на недоволството ми е СИ Банк – които са миропомазани да събирт парите на хората за данъци.

Миналата година, когато подадох успешно данъчната си декларация ми обясниха, че трябва да платя в СИ Банк (предишната година беше в ДСК).

Намерих клон на въпросната банка и свикнал на реда в някои по-съвременни банки се запътих към касата с необходимата сума, с която трябваше да се разделя в полза на бюджета.

Заставам там и усещам потупване по рамото – охранителят ми обясни, че не ми е там мястото.

Хубаво – къде тогава.

Аха – трябвало първо да попълня едно формулярче – баш като по соц. време.

Формулярчето едно такова, засукано, но пък охранителят добре знаеше къде какво трябва да се пише и ми обясни подробно. За което съм му много благодарен, но пък си мисля, дали работата на един охранител е точно това – да дава инструкции на неориентирани клиенти как да си попълнят бумагите?

Така, обаче след като си попълних надлежно хартийката – не, не на касата! Сега ще идете ей-на това гишенце! Там ще почакате каката да се наговори по телефончето и да ви обработи формулярчето.

Е след само 10 минути тая процедура беше приключила безаварийно и най-после бях допуснат до заветното касово гише, където междувременно се бе натрупала къса опашчица, и след още около 30 минути научих, че макар да превеждам пари на сметка в СЪЩАТА банка, трябва да платя и една таксичка – за превод.

Е платих и след около 50 минути вече бях изпълнил дълга към родината, която въпреки че се грижи, да не забравя да си платя някое задължение към нея, никак не е загрижена да ми създаде удобство, когато съвестно искам да си платя.

Тази година, като знам, че така или иначе ще плащам такса и ще попълвам бумаги не търсих клон на си-банк а влязох в първия срещнат бнков клон уникредитски някакъв, където момичетата сами ми обясниха какво да пиша в чаршафа и приключих с въпроса.

Та се чудя, явно щом в ПроКредит Банк може да се плати направо на касата в случай. че става въпрос за захранване на сметка в самата банка, защо в други банки не са надраснали времето на формулярите и тичането от гише на гише? (За кооперативна банка съм чувал, че също били съвременни процедурите, но нямам личен опит.)

Така или иначе в компютърната програма трябва да има различни форми, в които се въвежда информация за всеки определен случай, която информация да се записва по специфичен начин в базата данни. Ако не е така – ега ти банката!

Ще каже някой – трябва книжен документ. Ами като плащам в ПроКредит, касиерката ми рзпечатва документ – един екземпляр остава и за мене, един за банката. И подпис слагам – така че този аргумен отпада. Хем в базата постъпват данните за плащането, хем и книжният архив се попълва.

Значи логичен аргумент за тая усложнена процедура няма. Остава да е инерцията от миналото, която трудно се преодолява.

Навремето, когато компютрите плахо навлизаха в сферата на услугите, еднаква система имаше в телефонната палата в София и в Пловдив. В София компютърът определено ускоряваше много работата на служителките. Обаче в Пловдив! Там беше кошмар от класа. На бедните жени компютърът явно страшно им пречеше. Пак си имаше формулярчета, които изнервените клиенти трябва да попълнят, пак въвеждаха нещо на ръка, нищо че на компютъра го пише същото. Виждал съм ги с калкулатор да проверяват сметките на компютъра….

Та и в банките (поне в някои) инерцията е трудно преодолима, да не говорим, че ако се предприемат стъпки за ускоряване на процедурата току виж някои служители се оказали излишни!

За таксата за превод в една и съща банка нама какво да коментирам.

И накрая – защо подяволите изобщо трябва да се разкарвам да търся някаква банка!?

Преди след като подам декларция си плащах директно в касата на данъчното. Нямаш чакане, разкарване, формуляри и такси за превод. Какво й беше лошото на тази система?

4 thoughts on “Пак за банките

  1. maniac

    Цялата работа звучи като оная реклама на мтел…
    ще платим една таксичка, ще пуснем едно каналче….
    Като се замисля, че и мене ме чака това, лошо ми е чак…..

  2. joe Post author

    То тая реклама хич не е случайна 🙂
    Базирана е на действителността, уви.

  3. Luce

    Уважаеми г-н Неандерталец,

    От два дни се чудя дали да ви светна по някои въпроси свързани с банките, защото за разлика от вас не разполагам с такова време. Но понеже във втория си коментар открито правите реклама на Прокредит и плюете СИбанк ще кажа:
    – Финансовото министерство определя с явен търг обслужващата банка за всяко ТДД. (примерно ако в София търга е спечелен от СИБанк като е във вашия случай, то в Бургас не е)
    – Всички банкови документи са измислени от БНБ и Финансовото министерство, така че банките нямат отношение към тях. Те са задължени да ги ползват.
    – Тези документи са изискуеми и е желателно тяхното попълване собственоръчно защото, ако служителката на Прокредит сгреши типа на вашето плащане към Данъчното вие не можете да докажете, че тя е сгрешила. А знаете ли как Данъчното връща пари..
    – Проверих и се оказа, че таксата за вътрешен превод към ТДД в СИБанк е 0,60 лв. Само не ми казвайте, че Прокредит има по-ниски такси за междубанковите преводи.
    – Няма безплатен обяд, във всички банки се взимат такси
    – Държавата е абдикирала от задълженията си да поддържа персонал за събиране на данъци както е във всички съвременни държави по света, затова има банки.
    – Има един начин да си спестите всички тези митарства по банките и това е интернет банкирането.
    Поздрави!!!

  4. joe Post author

    Благодаря за информацията.

    Не искам да правя реклама на една или друга банка. Всъщност нямам сметки в Прокредит, но ми се е налагало да работя с тях доста (както и с други банки) и от всички банки съм останал най-доволен от реда и обслужването там.

    Не знам за таксата за превод – първата година, когато вече не можеше да се плаща директно в данъчното, а през банка, плащането беше мисля в банка ДСК и тогав нямаше такса. Не казвам, че таксата е голяма или малка (но не е 60 ст а поне 2 лева), а въпросът е принципен.

    И това не отговаря на въпроса, защо изобщо трябва да се ходи до банка, а не може да се плаща директно на място, както беше преди.

    Колкото до интернет банкирането…
    Надявам се да мога още доста години да успявам да избягвам този начин на плащане. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *