Компетентност

Българите много обичаме да се изкаваме компетентно по въпроси, които не познава:

http://www.entelegentno-blog.com/2011/ban_nayka/

Че човекът не е запознат с положението в Академията, а говори на изуст веднага се вижда да речем от политическата окраска на поста:

“На всичко отгоре лицето Георги Първанов от позицията си на президент, пази статуквото на своите приятели и мъти водата, само за да се говори за него.”
Тук с втората част на твърдението съм съгласен. Гоце си прави реклама и допринася за лошия облик на БАН, нищо че неговите хора работеха и продължават да работят за източване на имотите на Академията. Неговият министър държеше абсолютно същата политика като сегашния.
Колкото до приятелите – има и такива, има и други – както навсякъде. Специално акад. Съботинов е син, та чак зелен и винаги е имал проблеми с бсп и свързаните с нея “фактори” и ми е смешно, като го обявяват за “червен”, но какво да се прави – народът повтаря това, което е чул от медиите. (Всъщност точно в този пост за акад. Съботинов не се говори, казвам по принцип)

Колкото за дейността на българските учени, още докато работех в БАН бях писал нещо по въпроса:
http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=61
Министърът, за когото говоря там не е Дянков, а от Гоцевите хора. Както виждаме политиката и тогава и сега е същата.

Сега събирам материали за постиженията на Българстата наука и готвя нов пост, но искам да го напълня с повече информация, защото явно липсва такава достатъчно и хората съдят за положението по пропагандата в медиите. В това отнощение авторът на статията е прав. PR-ът на Академията е слаб. Което всъщност е нормално и е правилно да бъде така. Една научна организация не е цирк или театър, нито фирма. Наемането на PR-специалст би отнело още средства, от нищожния бюджет на Академията, които иначе могат да се използват за нещо полезно.

В нормалните страни за науката, образованието и културата има грижата държавата.
Не, не ми говорете за “пазарна икономика” – в случая споменаването й е неуместно.
За справка постът ми за Виена, за изграждането на отношението към науката и културата още ученическите години, както го правят в цивилизованите държави.

“Преди няколко дни бях на един икономически форум и там точно една лелка от БАН пита защо е трябвало да представят идеите си пред инвеститори, за да получи финансиране.”

За съжаление инвеститорите за да отпуснат средства искат да получат нещо, от което да печелят веднага пари. Наука така не се прави. Никой не е казал, “дай мамут месо, да открива огъня”, “дайте сега едни жълтици, да открием колелото”; или пък едни брадати учени не са седнали да откриват мобилния телефон, или компютъра, или микровълновата фурна и т. н. Във всички тези изобретения са вложени открития и материали, някои разработвани повече от 100 години и достигането на всяко такова изобретение е следвало дълъг път, като все още продължава да се усъвършенства.

Много е лошо, че много хора гледат на науката като на алъш-вериш. Нещата са несъвместими.
За нещастие държавната полтика се ръководи от бизнеса. Бизнесът очаква бързи печалби и инвестира само в неща, които според “бизнес анализаторите” могат да ги донесат.
Съответно за да се правят все пак някакви реални изследвания, за съжаление по целият свят се налага научните колективи да сключват договори, често за глупости, като покрай тях да вместят и истинската наука.

Познавам учени от Германия и Франция, които кандидатстват по буквално псевдонаучни проекти, за които е отпуснато обаче финансиране, за да могат да издържат истинските си изследвания. За нещастие с подобни проекти се издържат и много тарикати, чиято основна дейност е трупането на такива проекти. Хората са натрупали достатъчно опит и връзки, за да лапнат най-тлъстите грантове за проекти със съмнителен смисъл и реално не вършат никава научна дейност, а само усвояват едни пари и кандидатстват за други пари. И не, не става въпрос за български учени.

Светослав Александров е написал много обоснован пост, защо не бива науката да бъде третирана като “бизнес” или търговия.
Биха могли да се изредят още аргументи, но тези са достатъчно точни. (Всъщност за правилността им говори фактът, че Добри Божилов застъпва противоположна позиция 😀 . Това само за разведряване на обстановката де, да не се приема сериозно 🙂 )

Всъщност проблемът е в световен мащаб, само в такива страни като нашата, без самостоятелна политика общата тенденция се проявява по-рано.

Със съжаление трябва да го кажа, но добре че все пак военните наливат пари в наука, за да се движат и фундаменталните изследвания.
При военните се изследват най-авангардни технологии и за развитието им се налага да се инвестира на широк фронт. От друга страна Студената война свърши, втора програма Аполо, която да даде тласък във всички области на науката не се очертава.

Ако скоро не появи ново предизвикателство пред човечството, което да го принуди да не стиска средствата за наука рискуваме да се завъртим по низходяща спирала, като все повече се ограничават средствата за наука и истинско научно образование, докато се стигне до Падането на нощта.

Като финал, за хората, които вярват, че с убиването на “свещенат крава” крава БАН (да цитирам пак, статията, предизвикала този пост) с парите от жалкия й бюджет тяхното положение тутакси магически ще се оправи и ще процъвтят, да припомня нещо, за което вече съм писал – в момента повечето учени в БАН работят по договори, повечето с международни организации. Познавам хора с договори за милиони евро.

Щом БАН се закрие, по тези договори ще трябва да се платят неустойки. Вярвате ли, че хората, които издигат Гоце, Бойко и прочее, като си построят казината, моловете и хотелите на мястото на институтите ще платят неустойките? Не, ще ги плати бюджетът. Тоест ние.

2 thoughts on “Компетентност

  1. Филип Петров

    За съжаление българите в момента гледат TED, възхищават му се (на безсмислените гигантични суми вложени там) и се опитват да правят сравнение между това у нас и това там. Няма как да стане. TED не е и няма за цел да бъде наука – то е шоу програма, която американците имат пари да си позволят.

  2. joe Post author

    Уф, заради тоя TED в http://www.entelegentno.eu/ ме обявиха за слабоумен, че не бях запознат с него…
    Поинтересувах се за какво става въпрос, установих, че съм се натъквал на обяви за мероприятията им и … достигнах до твоето мнение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *