Погледнато формално, всичко е нормално

Погледнато нормално, всичко е формално, продължава известната фраза на акад. Балевски.

Погледнато формално, няколко хиляди български майки се оказаха … престъпнички. Защото получавали … детски надбавки.

Формално погледнато – някой мъдър .ХХХ. писал, че ако дават децата си на детска градина, нямали право на детски надбавки. Защо да нямат – господ знае. Детските градини не намалява разходите по отглеждане на децата, а и който не знае, въобще не са безплатни. Сериозно.

До преди 10-ина години тази простотия я нямаше, после не знам кои малоумен боклук реши да “пести” точно от детски надбавки!
И сега в страна с отрицателна раждаемост най-големите врагове на държавата се оказват семейства, които са си позволили да родят деца. Формално погледнато – виновни са.

Гледах някои репортажи за подобни “престъпнички”, още от както държавата тръгна да с ги гони. Някой наистина може би са искали да изхитруват и са били наясно, че правят административно нарушение. При други казусът наистина беше доста завързан и дали са в нарушение на нещо или не зависи от добрата воля на даден чиновник. Но всъщност няма значение. В “правото” съществува подлия принцип, че незнанието на нещо не оправдава нарушаването му… И законът прави престъпници хора, които искат да осигурят някакви нормални условия за децата си.

А сега държавата “щедро” била опростила …. лихвите…. Нямам думи. Осанна!

Формализмът е голяма работа.

Хора биват изхвърляни от къщите си – добре, не са могли да си платят вноските по кредита, макар че в много случаи биха могли след някаква отсрочка. Добре. Обаче се оказва, че въпреки, че остават на улицата, пак са длъжници на банката, а отнетото жилище не е достатъчна компенсация за неплатения кредит. Въпреки, че именно то е заложено.

Формално, бан(к/д)ата е в правото си. Хем да вземе залога, хем да иска още пари.

Престъпник влиза в нечий дом и си получава заслуженото. Държавата вкарва защитилият се собственик в затвора. Много такива случаи има. Формално, нали….

Около Илиянци има една затворена улица. Защото е превърната в паркинг. Тук вече не знам кой формализъм е проявен, официалният, или оня, с дебелите пачки под масата.

Тъкмо тая сутрин гледах, как хора, закупили жилище плюс паркомясто, или гараж, се оказва, че не притежават въпросното място за паркиране. Нищо, че са платили едно десетина хиляди евро в повече. Гаражите се оказват собственост на строителната фирма! Разни чичковци редиха разни буламачи, как ако в договора не пишело, че купуваш “идеална част” реално не притежаващ нищо, въпреки че идеално си си платил като поп… Желязно подплатени със законови аргументи! Формално погледнато, може да си плащаш и да не получаваш и това си е “редно”…

Това ми припомни други подобни случаи преди време, в които строителни фирми пускат около новопостроени блокове платени паркинги. По закон, около жилищен блок трябва определен процент от площта да е заделена за места за паркиране. И фирмите спазили изискването. Обаче в закона не пишело, че тези места трябва да са за живущите…

Формално фирмите са прави. Неформално на фирмаджиите и защитниците им бих отредил по един нагорещен железен лост в определени телесни отвори…

За любителите на формализма, ще напомня:
Съдът осъди Мануела Горсова да плати едни 21 хиляди лева. Жертвата на престъпление трябва да плаща разходи по делото срещу престъпника. Жертва, на която всеки ден “живот” струва над 5000 лева, “благодарение” на въпросния престъпник.
Формално сигурно присъдата е издържана отвсякъде.

ПП
Една близка по темата статия:
За работодателя, чувала със стотинки и аплодисментите с една ръка
Интересна е позицията на авторката.

15 thoughts on “Погледнато формално, всичко е нормално

  1. Ondine

    Това не е държава!!!

    Примерно аз като майка на 2 деца до ден днешен не съм получила и 1 лев детски понеже само аз съм имала висок доход?!?!/а за циганките има налИ?/…А получих детски/в размер от около 250 евро на месец/ от Белгия понеже половинката ми работел към тази държава!?!?!А Държавата Белгия ми плати детски/за 2г назад период/ независимо,че аз не живея там!/,а реално и половинката ми също не живее там!?!/

    А майките сега и виновни ,защото видиш ли направо са забогатяли с това мизерно майчинство!!!

  2. joe Post author

    @Ondine – Ми как. Иначе тези добавки, щяха да бъдат правилно усвоени, за ксенони за нечии джиБове да речем, а сега хората са ощетени…

  3. frog

    Аз пък не мисля, че е морално, когато едните майки са спазили закона, декларирали са се, отказали са се, другите да продължават да нахалстват. Опростиха им лихвите, не знам на какво основание, понеже “неосведомеността не е причина”, и не виждам какво още да го дъвчем това.

    Законът си е закон, не е морал. Докато не го променят – това е положението. Нямам намерение да споря по гореизброените казуси, но конкретно по този случай за майчинските, мнението ми е категорично. Не става хем да искаме от другите да спазват правилата, хем да търсим оправдание за неспазването им от симпатични нм хора.

  4. joe Post author

    @frog – може би би била права, за държава, в която има работещи закони.
    За такава, в която някой властимащ реши че му трябва нова яхта и направи нов данък или отреже някоя социална придобивка, не важи.

  5. joe Post author

    @frog – погледни и линка, който току що добавих.
    Авторката всъщност застъпва твоята теза, както и моята…

  6. frog

    Божо, знаеш че съм права, без никакви условности “ако”, понеже така трябва да бъде.

    Ама да кажа и аз едно “ако”. 🙂 Ако повече хора разсъждаваха като мен, нямаше да се стига до тук сега. Говоря изобщо за нашенската действителност, която не е такава, каквато трябва да бъде. Но хайде да не смесваме нещата. Работата е там, че виждаме толкова противоречия, като тези, които си изброил, че се объркваме и започваме да разсъждаваме погрешно. Те са ни измамили и трябва да върнат нашите пари. Точка. Ама щели да ги дадат на циганките… Ми това е социалният закон, в който не пише, че едните са българки, а другите – циганки, а има български граждани с деца в уязвимо положение. На когото не му харесва законът, да инициира промени или граждански комитети, или да съди до дупка. Само че ще намирисва на расизъм и андрешковщина. 🙂

  7. joe Post author

    МММ
    това “понеже така трябва да бъде” въобще не го приемам.
    Изобщо, аз съм на принципа – ако правилата са идиотски, да не се спазват, докато на идиотите не им просветне, да ги променят.

    Колкото до “ощетяването” – ми нещо не се чувствам ощетен, точно заради тези пари.
    Как можеше преди майките да получават надбавки без такива условности.

  8. frog

    Е, аз пък съм от консервативните дебели глави, за които правилата са си правила, а не врата у поле. 🙂

  9. kiro

    Всеки народ си заслужава управниците. Кат не му идва на акала поне едни да избеси как очаква другите да са по различни ?

  10. Жилов

    Не може да се разчита на полицията, а нямаш право и на самозащита…

  11. Богомил Ветров

    На мен ми хареса, ама МНОГО МИ ХАРЕСА, последният пример със студентчето изнудвач, което след затвора завършило и сега работи като доктор – формално си е понесъл наказанието, ама де да знаят хората дали няма пак да почне да ги боде и да ги изнудва за пари 🙁

  12. joe Post author

    @Богомил Ветров – подходящ пример.
    Формално има закони, институции, полиция, държава.
    Реално…

  13. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Дуралекс майна(та ви)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *