Наръчник по комунизъм

Няколко пъти “по телевизора” съобщават за села, в които няма вода. В чешмите потича за по няколко часа на ден, или пък на седмица.

Съответно се изтъпанва кметът на изстрадалото селище и страховито заплашва, как ще глобява нарушителите, които поливат с питейна вода.

Това ми напомня случая, с абсолютно ненужното водохващане край Сапарева баня, заради което бяха бити хора, София и околностите й бяха подложени на безводен терор, и което работи всичко на всичко само шест месеца. Но определени хора прибавиха определено количество пачки към авоарите си. Нагледен, брутален пример за комунизъм в действие.

Тогава също се говореше “по телевизора”, и “във вестника” пишеше, как ония гадове, от Сапарево, Сапарева баня и Овчарци поливали градините си. Врагове на човечеството.

Мдаа. Погледнато формално хората са в нарушение. Питейната вода е за пиене. За поливане трябва друга.

Я да видим, обаче реално, как седят нещата. В селата, хората даже и да работят нещо друго, освен земеделие се прехранват основно от земеделски труд. И градините, които са в дворовете им, както и допълнителните земи, които от тях имат им осигуряват близо 90% от препитанието. Ако не поливат тези градини и не поят животните си (които също бяха споменати от вестоносците от ” телевизора”), буквално са обречени на глад.
(Всъщност освен от телевизията и от първа ръка знам за случай, при който в определено село, при стария кмет е имало вода, а при новия – проблеми, но това са подробности.)

Да, ама да не поливат с питейна вода. Хубаво, ама г-н кмете, осигурил ли си друга?
Има право да изисква този, който е осигурил съответните условия и тогава има право да следи, правилата да се спазват. Ама ако не си си мръднал пръста, да осигури не само промишлен водопровод, а и най-обикновен питеен с достатъчен дебит, на какво основание ще плашиш с глоби? Това си е злоупотреба с власт, откъдето и да го погледнем!

Ще кажете -селяндурите да не мрънкат, а да копаят кладенци. Ами те копаят хората. Които са късметлии – намират вода. Които са по-големи късметлии – намират даже топла вода, с която си отопляват и къщите, а и оранжерии правят.

Да, ама не всички са късметлии. А трябва да се яде. За да се яде, при селските условия на живот, трябва да се полива. И стигаме до администрацията, която по социалистически тертип, вместо да работи, предпочита да глобява.

Или, както писах и преди, властта предпочита да държи хората в постоянно нарушение и да си затваря очите. От време на време може някой да изгори за назидание и предупреждение, но негласно, нарушителите не се закачат. Виж, ако някой стане неудобен, управниците имат удобен повод да се разправят с него.

Типично по комунистически.

Та, за к’ъв преход говорехме, моля?

3 thoughts on “Наръчник по комунизъм

  1. Деян

    Публий Корнелий Тацит: Когато държавата е най-корумпирана, тогава законите са най-многобройни.

  2. Богомил Ветров

    Само не разбрах какво общо има комунизма тук. Аз доколкото си спомням, когато бях дете, маркучът течеше на село по 24 часа и дедо плащаше 1.13 лв. Сега от 15 години няна дебит, защото черницчеви корени са се набухали в тръбата и няма кой да ги изчисти, а цената си е…ла м….а.

  3. joe Post author

    @Богомил Ветров – прочети пак последния параграф.
    Не че не може нещо да се направи.
    Управниците нямат причина и стимул да го правят, защото съществуващото положение им е изгодно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *